Ministrul Mediului, Tanczos Barna, propunea în anul 2015, pe când era senator, reducerea numărului de urși din România, de la 10.000 la 6.000.
El spunea la acea vreme că nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei.
”Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei, nu ne putem asuma mai mult decât trebuie în protejarea unor specii de animale sălbatice. Populația de urs crește, a depășit deja 10.000 de exemplare în România, țara noastră și-a asumat, printr-un angajament față de UE, că va păstra un efectiv de aproximativ 6.000 de urși”, declara Tanczos Barna.
În acest sens, el anunța în urmă cu 6 ani că va depune la Ministerul Mediului o petiţie prin care va solicita reanalizarea întregului sistem de management al carnivorelor mari, în special al ursului, ţinând cont că pagubele produse de acest animal sunt tot mai numeroase iar numărul de exemplare este tot mai mare.
Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț străin, care a primit aprobare specială din partea României, acuză Agent Green.
Este vorba despre prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a împușca urși la noi în țară. Totul s-a întâmplat în județul Covasna.
Cei de la Agent Green au și inițiat o petiție numită STOP vânătorii de trofee. O puteți semna aici.
Ulterior, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că nu s-ar hazarda să spună că este cel mai mare urs din România.
”Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”, a declarat ministrul.
Și premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi „se pare că nu este cel mai mare urs”.
Citește și analiza realizată de Emilian Isăilă pe această temă: Ursul Arthur, o nouă victimă a corupției din România