Ce primărie din București plătește cele mai mici salarii. Cât ia un director și cu cât pleacă acasă un paznic, la sfârșitul lunii

Ce primărie din București plătește cele mai mici salarii. Cât ia un director și cu cât pleacă acasă un paznic, la sfârșitul lunii

Salariații de la Primăria Sectorului 4 primesc salarii chiar și cu 87% mai mici decât în alte administrații din Bucureşti.

Primăria Sectorului 4 avea, în luna ianuarie, 647 de salariați. În februarie, numărul acestora a scăzut la 612.

Pentru a le plăti tuturor salariile, instituția a cheltuit, în ianuarie, 3.698.422 de lei. Iar în februarie a dat încă 3.474.716 lei.

La solicitarea SpotMedia.ro, primăria de sector a transmis că, la nivelul instituției, salariul mediu brut net a fost 3.343 de lei (în ianuarie) și 3.323 de lei (în februarie).

ADVERTISING

Or, asta înseamnă că, dintre toate cele 7 primării din Capitală, cea a Sectorului 4 le dă funcționarilor săi cele mai mici salarii.

La nivel mediu, față de salariul plătit la Sectorul 4, în celelalte primării, lefurile angajaților, în luna februarie 2021, au fost mai mari cu:

  • 52% (la Primăria Sectorului 1)
  • 43% (la Primăriei Sectorului 2)
  • 5% (la Primăria Sectorului 3)
  • 7,9% (la Primăria Sectorului 5)
  • 31% (la Primăria Sectorului 6)
  • 87% (la Primăria Capitalei)

Primarul Sectorului 4 nu primește salariu, ci o indemnizație de 10.951 de lei pe lună. Iar viceprimarii și administratorul public iau tot indemnizații, în sumă de câte 9.734 de lei pe lună.

ADVERTISING

Dintre angajații care nu încasează indemnizație, ci salariu, cea mai mare sumă o ia un director. Acesta pleacă acasă, lunar, cu 9.740 de lei.

La polul opus, cel mai mic salariu din Primăria Sectorului 4 e încasat de un agent de pază, care primește doar 2.181 de lei.

Spor de condiții vătămătoare pentru toți

Potrivit informațiilor comunicate de primăria de sector la solicitarea SpotMedia.ro, salariații săi încasează un singur spor. Anume: sporul de condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, în procent de 10% din salariul brut de bază.

ADVERTISING

Potrivit legii și regulamentului de aplicare, un spor de 10% pentru condiții periculoase de muncă se poate acorda atunci când există 3 factori vătămători care acționează simultan asupra angajaților.

Primăria Sectorului 4 susține, însă, că dă spor de 10% în ciuda faptului că angajații săi sunt supuși acțiunii a 4 sau chiar 5 factori vătămători. În acest caz, legea ar permite și acordarea unui spor de 15%.

Am întrebat la Primăria Sectorului 4 care sunt cei 4 sau 5 factori vătămători care acționează, simultan și în permanență, asupra salariaților instituției și care justifică acordarea sporului. Până la momentul publicării acestui text, instituția n-a revenit cu un punct de vedere clar.

Ceea ce știm este că instituția a cerut expertiza și că Direcția de Sănătate Publică (DSP) București a emis documentația valabilă până în 2023.

Pe măsură ce instituția va reveni cu informațiile legate de factorii de risc în baza cărora se acordă aceste sporuri, vom reveni cu amănunte.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇