Cel mai mare urs din România a fost împușcat de un prinț din Liechtenstein. Ministerul Mediului face control

Cel mai mare urs din România a fost împușcat de un prinț din Liechtenstein. Ministerul Mediului face control

Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț din Liechtenstein, care a primit aprobare specială din partea României, acuză Agent Green.

Este vorba despre prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a împușca urși la noi în țară. Totul s-a întâmplat în județul Covasna.

El a primit o derogare de la Ministerul Mediului din România, ”pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna”.

ADVERTISING

”Dar, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, explică ONG-ul.

Animalul a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, potrivit lui Gabriel Păun, președinte Agent Green.

ADVERTISING

“Măsurătorile cadavrului indică că (sic!) Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii.

Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus el.

ADVERTISING

Iată și fișa de evaluare a ”trofeului”:

fisa-evaluare
Foto: Agent Green

Reacția Ministerului Mediului

În acest caz a reacționat deja Ministerul Mediului, care a precizat că acum are loc un control. Se verifică dacă documentul primit de prinț a fost respectat în totalitate atunci când a fost ucis ursul.

„Vânătoarea de urs e ilegală fără derogare, însă a derogarea a fost emisă pentru un urs care făcea probleme. În prezent Garda de Mediu verifică daca s-a respectat Ordinul ministrului”, au precizat pentru Mediafax reprezentanți ai ministerului.

La rândul său, ministrul de resort Tanczos Barna a precizat, la Digi 24, că a demarat un control în acest caz.

În fine, cei de la Agent Green au și inițiat o petiție numită STOP vânătorii de trofee. O puteți semna aici.

Vezi și Ministrul Mediului propune îngrădirea pârtiilor şi spune că trebuie făcut ceva pentru că sunt prea mulţi urşi în România. A nu face nimic nu este o soluţie!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇