Bucureștiul pierde lupta cu bălăriile: Deși 600 de oameni sunt angajați să aibă grijă de parcurile PMB, iarba se tunde numai pe 11% din suprafață! Doar pentru atât sunt bani

Bucureștiul pierde lupta cu bălăriile: Deși 600 de oameni sunt angajați să aibă grijă de parcurile PMB, iarba se tunde numai pe 11% din suprafață! Doar pentru atât sunt bani

Bucureștenii care ies la primbare prin marile parcuri ale Capitalei ar putea fi nevoiți să se obișnuiască – în lunile care urmează – cu buruieni înalte și chiar cu unele insecte supărătoare.

Motivul: încurcată în hățișul de proceduri lăsat în urmă de Gabriela Firea, administrația lui Nicușor Dan nu reușește încă să curețe parcurile.

De cele mai multe parcuri mari din oraș – cum ar fi Herăstrău, Bordei, Tineretului, Cișmigiu ș.a.m.d. – se ocupă Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), aflată în subordinea Consiliului General.

În 2018 – în timp ce primar era Gabriela Firea – majoritatea PSD - ALDE din Consiliul General a delegat serviciul public de îngrijire a acestor mari parcuri către Compania municipală Parcuri și Grădini București (CMPGB) SA.

De la acel moment, potrivit legii, respectiva companie municipală este singura care are dreptul să îngrijească parcurile ALPAB.

Spre deosebire de alte companii municipale - care au ajuns în colaps - Parcuri și Grădini București SA are peste 300 de salariați, utilaje, dar și bani ca să lucreze.

Și cu toate astea, marile parcuri ale Bucureștiului sunt invadate de bălării. Iată de ce.

ADVERTISING

Cine decide când și cum se tunde iarba

Consilierul general Anamaria Gram (USR PLUS) a explicat pentru SpotMedia.ro că Primăria Capitalei este cea care alocă anual bani pentru îngrijirea parcurilor. Iar respectivii bani ajung la ALPAB.

La rândul ei, ALPAB îi comandă Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA să facă diverse lucrări. Printre acestea se numără și cositul ierbii.

Potrivit informațiilor comunicate de ALPAB la solicitarea SpotMedia.ro, suprafața totală de spațiu verde din parcuri care trebuie cosită, în acest an, este de 2.018.655 metri pătrați.

Cu toate acestea, până la acest moment, ALPAB i-a dat comandă CMPG SA să cosească doar 180.000 de metri pătrați. Adică doar circa 11% din necesar.

ALPAB a precizat pentru SpotMedia.ro că n-a cerut cosirea unor suprafețe mai mari - așa cum ar fi trebuit să facă - din cauză că, în acest an, Consiliul General nu i-a alocat suficienți bani.

Așa că lucrează puțin câte puțin.

Noul director al CMPGB SA, Alina Drăghiciu, a precizat pentru SpotMedia.ro că, în urma comenzii primite de la ALPAB, salariații însărcinați cu cositul ierbii au început încă de zilele trecute lucrul în parcuri.

ADVERTISING

Problema este că aceștia nu tund iarba de pe întreaga suprafață verde, ci doar prin preajma aleilor, băncilor și locurilor de joacă.

”ALPAB decide care dintre suprafețe trebuie cosite mai întâi. Și ei îi îndrumă pe angajații CMPGB SA”, a explicat directorul companiei municipale.

CM-Parcuri-si-gradini-1
Foto: Facebook/CM Parcuri și Grădini SA

Potrivit Alinei Drăghiciu, în afara de cosit, ALPAB a mai dat doar câteva mici comenzi companiei municipale, în acest an. Adică a cerut puțină curățenie și intervenția la niște arbori prăbușiți. În rest, nimic.

În aceste condiții - chiar dacă are bani de lucrări - fără ordin de la ALPAB, compania municipală nu poate îngriji parcurile. Iar ALPAB, știind că nu prea are bani, nu-i dă companiei municipale comenzi.

Așa că nu-i de mirare că marile parcuri din București au un aspect neîngrijit!

Compania municipală cosește la preț dublu

Am vrut să aflăm dacă nu cumva ALPAB cere puține lucrări de la compania municipală și din cauză că aceasta lucrează scump.

ALPAB ne-a transmis că, într-adevăr, ”costul operației de cosire este de 1 leu/mp fără TVA, perceput de CMPGB și CMÎASVB (o altă companie municipală numită Întreținerea Arborilor - n.red.), mult peste dublu față de media din piața liberă”.

ADVERTISING

Directorul CMPGB SA, Alina Drăghiciu, spune că unele prețuri practicate de compania pe care o conduce sunt, într-adevăr mai mari decât cele de pe piața liberă. Dar altele nu.

Spre exemplu, pentru cosit, prețul ar avea o oarecare justificare și din cauză că iarba a crescut excesiv și a ajuns la 70-80 de centimetri. Iar în aceste condiții, se cosește de 3 ori prin același loc, fără să crească prețul.

În anii trecuți, însă, când a cosit iarba la timp, compania municipală a încasat pentru lucrări la fel de mulți bani ca și acum, când e nevoită să se lupte cu bălăriile.

Alternativa e un plan pe care Nicușor Dan nu-l aprobă

Consilierul general Anamaria Gram a explicat pentru SpotMedia.ro că, de fapt, Primăria Municipiului București (PMB) mai are o soluție pentru a asigura tunderea rapidă a vegetației din parcuri.

”Există un program anual de lucrări. Dacă acesta este aprobat, Primăria va putea da bani direct companiei municipale ca să tundă iarba, fără a mai fi nevoie de comandă de la ALPAB.

Dar acest program de lucrări stă de o lună și jumătate la Cabinetul Primarului General, așteptând să fie aprobat.

”Într-adevăr, suma prevăzută în acel plan era destul de mare, de vreo 20 de milioane de lei pentru îngrijirea parcurilor. Se ținea cont de niște standarde de îngrijire. Dar am propus ca, dacă suma este prea mare, să mai tăiem din lucrări și să le facem pe cele urgente.

Dar nu am primit niciun răspuns până la acest moment”, a precizat Anamaria Gram.

Ce riscă bucureștenii care ies în parc

Salariații CM Parcuri și Grădini București SA aproape că și-au terminat treaba pe care au primit-o de la ALPAB.

Adică au tuns iarba, dar pe numai circa 11% din suprafața care trebuie cosită. Pentru a continua, compania municipală trebuie să primească o nouă comandă.

În context, am întrebat ALPAB când estimează că se va termina costiul ierbii în toate parcurile.

Administrația a răspuns doar că ”în funcție de alocările bugetare, durata (cositului - n.red.) poate fi mărită sau diminuată”.

CM-Parcuri-si-gradini-2
Foto: Facebook/CM Parcuri și Grădini SA

Anamaria Gram a precizat că în cursul zilei de astăzi, CM Parcuri și Grădini va cere opinia PMB cu privire la posibilitatea ca unii salariați să lucreze și voluntar la cositul ierbii din parcuri.

În acest caz, însă, cel mai probabil salariații ar trebui să cosească manual. Dacă ar folosi motocoasele, ar consuma motorină fără vreo justificare contabilă.

Un lucru e clar: în acest moment, nimeni - adică nici Primăria, nici ALPAB și nici CM Parcuri și Grădini SA - n-ar putea spune când sau dacă se va mai cosi peste tot, în parcuri.

Or, această situație ridică un nou semn de întrebare.

Luni, un salariat al companiei municipale Eco Igienizare a explicat pentru SpotMedia.ro că e nevoie ca iarba să fie tunsă pentru ca tratamentele împotriva căpușelor să fie eficiente.

E adevărat că momentan administrația lui Nicușor Dan n-a rezolvat nici problema aplicării tratamentelor împotriva căpușelor și țânțarilor. Nu știm nici cine și nici când le va aplica.

Întrebarea este: atunci când se va lua, în sfârșit, o decizie cu privire la aceste tratamente împotriva dăunătorilor, vor fi ele eficiente, dacă iarba din parcuri e tunsă doar pe lângă alei și locuri de joacă?

Rămâne să aflăm. Am solicitat informații de la mai mulți consilieri generali, dar până la acest moment nu am primit niciun răspuns clar.

600 de salariați și parcuri pline de bălării

Pentru moment, CM Parcuri și Grădini București SA are bani să lucreze. Dar banii îi ajung doar până pe 15 iunie.

Ulterior, ar trebui să primească sume importante de la ALPAB pentru a nu intra în insolvență.

Potrivit Anei Maria Gram, anul trecut, compania municipală primea 1,5 milioane de lei pe lună din bugetul local, prin intermediul ALPAB.

În 2021, însă, s-au alocat numai circa 5 milioane de lei pentru îngrijirea parcurilor pentru întreg anul. Iar acești bani s-ar putea să nu-i ajungă companiei municipale pentru a supraviețui.

În teorie, orice societate și-ar putea scădea cheltuielile prin concedieri. Iar CM Parcuri și Grădini București SA are peste 300 de salariați, teoretic ar putea să mai reducă, doar că, pe termen scurt, n-ar fi avantajos să o facă.

Motivul - susține Anamaria Gram - este o prevedere din contractul colectiv de muncă al companiei municipale.

În temeiul respectivei prevederi, în caz de concediere colectivă, salariații rămași fără serviciu au dreptul la 6 salarii compensatorii. Iar cei concediați individual din alte motive decât propria vină au dreptul la 4 salarii compensatorii.

Așa că, per total, compania mai degrabă și-ar majora cheltuielile lunare, dacă ar da oameni afară.

”Eu mi-am dorit ca această companie să nu intre în insolvență ca să nu pierdem utilajele. Și-au cumpărat utilaje de 15 milioane de lei, care sunt foarte utile.

Sunt mai multe căi prin care putem desființa această companie. Am cerut - prin consilierii personali - și părerea primarului general, pentru că ne dorim o acțiune coordonată.

Va trebui, cumva, să aducem aceste activități, la prețuri care să nu fie umflate, la ALPAB. Care la rândul său are peste 300 de salariați. Nici nu știu cu ce se ocupă mulți ...

Eu am avut un proiect (aprobat în Consiliul General) care prevede că și la ALPAB s-ar putea face audit. Dar calendarul îl decide primarul general.

Dar altfel, ce facem: plătim 300 de oameni la ALPAB și 300 de oameni la compania municipală ca să avem parcuri neîngrijite? E aberant!”, a precizat Anamaria Gram.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇