Companiile municipale înființate de Firea au cumpărat mașini, unele de lux, de peste 2,8 milioane de euro

Companiile municipale înființate de Firea au cumpărat mașini, unele de lux, de peste 2,8 milioane de euro

Cele 23 de companii municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea au achiziționat nu mai puțin de 200 de mașini care au costat cam 13,8 milioane de lei (adică peste 2,8 milioane de euro).

În timp ce unele companii și-au cumpărat doar câte o Dacie Logan sau câte un Duster, altele au cheltuit zeci de mii de euro pe parcuri auto bogate, în care sunt și mașini electrice de zeci de mii de euro, de la producători de renume ca BMW și Volkswagen.

Trei companii cu mașini electrice de zeci de mii de euro

Compania Municipală de Managementul Transportului SA și-a cumpărat în 2019 15 BMW i3 (electrice). Potrivit informațiilor din Sicap, mașinile au costat fiecare câte 160.000 de lei (adică puțin peste 33.000 de euro la cursul de atunci). Cu alte cuvinte, per total, cheltuiala cu aceste mașini ajunge la jumătate de milion de euro.

Inițial, mașinile electrice au fost folosite în cadrul unui program de ridesharing.

Acum un an, în martie, compania municipală a pus 13 dintre mașini la dispoziția institutului Matei Balș. Medicii urmau să se deplaseze cu ele prin oraș pentru a testa gratuit populația.

ADVERTISING

Acum, potrivit companiei municipale, mașinile sunt folosite din nou pentru ridesharing.

Rămâne de văzut pentru cât timp se vor mai putea organiza astfel de activități.

Pe 25 februarie, Active Watch și CeRe au obținut, la Curtea de Apel București, anularea definitivă a Hotărârii de Consiliu General 790/22 noiembrie 2018 prin care s-a înființat acest sistem de ridesharing.

Compania Municipală Energetica Servicii SA și-a cumpărat mai multe mașini Volkswagen Golf electrice.

La solicitarea SpotMedia.ro, compania a refuzat să precizeze câte mașini electrice deține. În schimb, neoficial, reprezentați ai companiei ne-au indicat că ar fi vorba de 4 autoturisme.

De asemenea, compania ne-a indicat să ne documentăm din Sicap dacă vrem să știm cât au costat mașinile. Procedura pe care am identificat-o noi arată că două dintre mașini au fost cumpărate cu circa 34.000 de euro fiecare.

Potrivit companiei, aceste mașini electrice de zeci de mii de euro, alături de altele cu combustibil fosil, ”deservesc și zona administrativă (adică sunt mașini de serviciu ale unor angajați – n.red.), dar și restul activităților pe care le desfășoară lucrătorii Companiei în domeniul mentenanței instalațiilor la instituțiile aflate în subordinea Municipalității”.

ADVERTISING

Potrivit Sicap și Compania Municipală Consolidări SA a atribuit, în 2019, un contract pentru 2 mașini electrice în valoare de circa 184.500 de lei fiecare.

Compania nu ne-a furnizat date despre mașinile pe care le deține, invocând că și-a suspendat activitatea.

Toate aceste companii - Managementul Transportului, Consolidări și Energetica Servicii - mai dețin și alte mașini, în afara celor electrice.

Spre exemplu, Energetica Servicii SRL are încă 9 Dacii Logan și Lodgy. A avut și 3 Hyundai Tucson pe care le cumpărase cu circa 27.000 de euro bucata. Dar în urma unui scandal compania susține că le-ar returnat (la solicitarea Gabrielei Firea - n.red.).

Compania de Întreținerea Arborilor: Mercedes pentru transportul muncitorilor și alte 27 de mașini

În 2019, compania municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA și-a cumpărat un Mercedes Sprinter de 277.600 de lei (puțin peste 58.000 de euro, la acea vreme) pentru transportul muncitorilor.

În afara respectivei mașini, compania a transmis la solicitarea SpotMedia.ro că a mai cumpărat încă 27.

Mai exact: și-a luat mai întâi două Dacii Duster mai ieftine, de 68.851 de lei. Apoi, una mai scumpă de 90.251 de lei.

ADVERTISING

A mai achiziționat: 6 Dacii Lodgy pe care a plătit 334.916 lei și 17 Fiat Ducato Fiat fullback pe care a dat cam 2 milioane de lei și care sunt folosite inclusiv la transportul de muncitori.

Trustul de Clădiri Metropolitane: 12 mașini de 1,74 milioane de lei. Opel și Renault pentru transportul muncitori

Compania Trustul de Clădiri Metropolitane și-a cumpărat mai întâi, în 2017, o Dacie Logan de 54.940 lei (circa 12.000 de euro, la cursul de atunci). Apoi și-a mai luat încă 3, la prețuri cu o treime mai mici.

După care a cumpărat și o Dacie Duster de 82.818 lei.

Pentru transportul muncitorilor, compania a cumpărat un Opel Vivaro B pe care a dat 96.000 de lei (cam 20.000 de euro, la acel moment).

În plus, compania a mai cheltuit peste 300.000 de lei pe 3 mașini de transport muncitori și/sau materiale de construcții, de la Renault, Ford și Citroen.

Iată câte mașini și-au cumpărat și alte companii municipale și la ce preț:

  • Compania Municipală de Pază și Securitate are 27 de Dacii (dintre care 20 sunt Duster), luate cu 1.943.761 de lei
  • Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje are, pe lângă utilaje, 21 de Dacii: una Duster și restul Logan. Mașinile s-au cumpărat cu 1.141.417 lei.
  • Compania Municipală de Iluminat Public SRL are 20 de Dacii, dintre care 7 sunt Duster și 13 Logan de 976.000 de lei
  • Compania Municipală de Managementul Traficului are 10 Dacii Dokker, 5 Duster și 4 mașini mai mari pentru transportul muncitorilor (2 Ford Transit, un Fiat Ducato și un Peogeot 301 HD). Prețul tuturor mașinilor depășește cu puțin 1,51 milioane de lei.
  • Compania Municipală Eco Igienizare SA – care și-a cerut insovența – nu ne-a transmis date cu privire la mașinile pe care le deține. Din documente ale companiei consultate de SpotMedia.ro, reiese că aceasta deține măcar 10 Dacii Dokker și 7 Forduri Ranger
  • Compania Municipală Parking București SA are 9 Dacii (un Duster, 5 Logan și 2 Dokker) al căror preț total este de 786.117 lei
  • Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă SA are 7 Dacii: Duster, Dokker și Logan. Le-a cumpărat cu 174.835 de lei
  • Compania Municipală de Tehnologia Informației are 3 Dacii: 2 Logan și una Dokker de 89.186 de lei
  • Compania Municipală de Protecție Civilă și Afișaj are doar 2 Dacii: un Duster și un Logan în valoare de 104.863 de lei
  • Compania Municipală Turistică București are 2 Dacii Duster Laureat în valoare de 151.722 de lei.
  • Compania Municipală Imobiliară SA deține o singură Dacie Duster de 74.010 lei
  • Compania Municipală Agrement SA a transmis că deține o singură Dacie Duster cu pachet Confort cumpărată cu 68.663 de lei
  • Compania Municipală Medicală București SA susține că are un singur Logan de 23.180 de lei
  • Compania Municipală Sport pentru Toți are 2 mașini: o Dacie Duster și un Logan de 151.338 lei
  • Compania Municipală Cimitire SA a refuzat să comunice informații. Cu toate acestea, pe site are un raport de achiziții din care reiese că a dat pe mașini și utilaje, în 2019, 309.505 lei.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceste mașini, pe măsură ce companiile municipale se vor desființa.

În teorie, ele ar putea fi vândute, dar la un preț mai mic decât cel la care s-au cumpărat, în urmă cu doi-trei ani, ceea ce înseamnă încă o pagubă pentru bucureşteni.

Citește și:

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II): În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA – pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (IV): Firea și-a făcut o societate de pază cu care nici instituțiile primăriei nu vor să lucreze. Are o armată de salariați și a pierdut milioane de euro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇