Întorși la serviciu, angajații care ar trebui să stârpească șobolanii, căpușele și țânțarii spun că Primăria nu le-a dat banii ca să înceapă treaba

Întorși la serviciu, angajații care ar trebui să stârpească șobolanii, căpușele și țânțarii spun că Primăria nu le-a dat banii ca să înceapă treaba
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Câteva zeci de angajați ai companiei municipale care e responsabilă cu stârpirea șobolanilor, a țânțarilor și a căpușelor din București s-au adunat la sediu pentru a-i arăta primarului Nicușor Dan că ei sunt gata să reia munca, dacă le dă bani.

Cu toate că suntem deja în mare întârziere, nimeni n-ar putea spune încă la ce dată vor începe campaniile de deratizare și dezinsecție, în București.

Motive pentru această întârziere sunt mai multe.

Pe de o parte, planul unitar de acțiune – care prevede ce tratamente împotriva dăunătorilor trebuie aplicate – s-a adoptat cu mare întârziere, abia pe 20 mai. Spre comparație, în 2020, stârpirea șobolanilor a început încă din februarie.

ADVERTISING

Din păcate, adoptarea PUA nu înseamnă că lucrările vor și începe curând. Iată de ce.

În București, serviciul public privind deratizarea și dezisecția este delegat Companiei Municipale Eco Igienizare SA. Din punct de vedere legal, asta înseamnă că – dacă are capacitatea să lucreze – această companie municipală este singura care are dreptul să stârpească șobolanii, țânțarii și căpușele din oraș.

Compania municipală are, însă, mari probleme. Din cauză că, în 2020, a avut o perioadă în care nu și-a mai primit banii de la Primăria Capitalei, a acumulat datorii împovătăroare.

ADVERTISING

În iarna precedentă, toți cei peste 100 de angajați au fost trimiși, mai întâi, în concediu fără plată. Apoi fosta conducere a companiei a decis să îi trimită în șomaj tehnic (plătit de stat, nu de PMB).

Într-o conferință de presă, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că va face deratizare și dezifecție cu compania municipală, ”dacă aceasta poate implementa” planul unitar de acțiune. Dacă nu, se vor contracta firme private care vor stârpi șobolanii, țânțarii și căpușele, a mai spus Nicușor Dan.

eco-3
Foto: CM Eco Igienizare SA

În context, câteva zeci de angajați ai CM Eco Igienizare s-au strâns luni de dimineață la sediul companiei de pe Aleea Buchetului pentru a-i arăta lui Nicușor Dan că sunt gata să se apuce de treabă.

ADVERTISING

Detalii a oferit pentru SpotMedia.ro Ion Bănică, unul dintre reprezentanții salariaților.

”Nu facem protest. Ne-am adunat aici pentru a arăta că suntem gata să reluăm activitatea. S-a tot spus că nu avem utilaje și că nu suntem calificați. Ceea ce nu este adevărat.

Ultilaje avem și sunt moderne. Se pot vedea chiar aici, în curtea unității. Oamenii sunt și ei calificați. Mulți au peste 10 ani de experiență în domeniu, la firme cum sunt DDD sau Coral.

Problema este că nu putem să ne reapucăm de treabă fără bani. Din ce mai avem, să spunem că am putea începe un tratament pentru căpușe (dar și pentru asta e nevoie să se tundă iarba în parcuri mai întâi, că altfel dăm degeaba – n.red.).

Apoi, avem nevoie de o sumă de bani pentru reluarea activității. E nevoie de medicina muncii, de asigurări pentru mașini, de substanțe cu care să lucrăm... Iar noi nu putem cumpăra substanțele oricum, ci prin procedură de achiziție. Durează ceva, așa că e important ca Primăria să aloce acea sumă de bani.

eco-2
Foto: CM Eco Igienizare SA

Dar dacă se alocă acești bani, noi avem și utilaje și oameni și ne putem apuca de treabă, imediat ce avem tot ce ne trebuie ca să lucrăm legal”, a precizat Ion Bănică pentru SpotMedia.ro.

O altă mare problemă a companiei este că se află în insolvență. Și din păcate nici șef nu mai are, după ce joia trecută administratorul special Octavian Barbu a demisionat.

eco-4
Foto: CM Eco Igienizare SA

Din informațiile SpotMedia.ro, acesta nu a fost încă înlocuit.

Surse din cadrul Consiliului General au precizat pentru SpotMedia.ro că se caută soluții pentru această problemă și că inclusiv Nicușor Dan a participat la discuții.

Și, cu toate astea, la acest moment nu știm clar nici când se va tunde, în sfârșit, iarba din parcuri și nici când va începe stârpirea șobolanilor, țânțarilor și căpușelor din București.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇