Bombardament de noapte la granița României: Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea și Galați

Bombardament de noapte la granița României: Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea și Galați

Vineri noapte localnicii din judeţele Tulcea şi Galaţi au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert că peste graniţă ruşii bombardează din nou. A fost vizată zona Reni-Izmail din Ucraina. Premierul Marcel Ciolacu face, sâmbătă, o vizită în judeţul Tulcea.

MApN informează că NATO a ridicat de la sol avioane de luptă de la Fetești, ca urmare a atacurilor Rusiei de la Dunăre.

Oamenii din zonele de frontieră spun că s-au auzit mai multe explozii puternice, de le-au tremurat geamurile de la case şi au făcut noapte albă de frică.

Localnicii au scris pe Internet că au fost treziţi din somn de bubuituri puternice, care s-au auzit până la Tulcea şi li se zguduiau casele ca la cutremur.

ADVERTISING

„La trei - cinci minute după mesajul RO-Alert s-a auzit și zgomotul dronelor. Niciuna nu a căzut în zona noastră sau cea ucraineană din apropiere”, a declarat primarul localității Chilia Veche, Alexandru Timur Ceauş, pentru Europa Liberă.

Ucraina a confirmat faptul că din largul Mării Negre, de la circa 40 km de țărm, au fost lansate mai multe drone în direcția orașelor Chilia Nouă, Izmail și Reni.

Sistemul de apărare ucrainean a reușit să intercepteze și să distrugă o dronă în largul Mării Negre, dar altele au lovit ținte la Izmail și Reni, potrivit informațiilor furnizate de canalul Odesa Info şi preluate de InfoTulcea.

MApN precizează că în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene sistemul de supraveghere radar al Armatei nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Exploziile au fost surprinse într-o filmare.

Dronă distrusă în largul mării

În Tulcea şi Galaţi, populaţia a fost avertizată de IGSU (în română şi engleză) în legătură cu posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă sau, în lipsa unui adăpost, să rămână în case, departe de geamuri şi de pereţii exteriori.

“Alertele au fost emise în urma identificării pe teritoriul Ucrainei, în apropierea graniţei cu România, de către structurile naţionale cu rol de apărare, a unor aparate de zbor care ar putea avea ca ţintă obiective din apropierea graniţei de pe teritoriul ucrainean.

ADVERTISING

Mesajele RO-Alert au drept scop informarea populaţiei cu privire la modul de comportare în asemenea situaţii, recomandarea de păstrare a calmului şi măsuri de autoprotecţie”, au transmis reprezentanţii ISU Tulcea.

Acesta este mesajul primit de la autorităţi, puţin după miezul nopţii, care a fost apoi repetat la ora 2, dar şi la ora 5:

image-3

Iată şi lista adăposturilor civile din Tulcea şi vezi cum arată buncărele din Deltă. Sunt de beton armat, chiar între casele oamenilor (Galerie foto)

Premierul Marcel Ciolacu face, sâmbătă, o vizită în judeţul Tulcea, unde va vizita noul port Jurilovca şi Şantierul Naval Vard – Fincantieri, dar va participa şi la activităţi politice.

În urmă cu o zi, premierul s-a aflat în judeţul Constanţa, unde a vizitat principala poartă de intrare în ţară a mărfurilor, Portul Constanţa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇