A început instalarea a două adăposturi de protecţie a populaţiei în localitatea Plauru din Tulcea.
Măsură face parte din hotărârea emisă săptămâna trecută de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
“Lucrările sunt executate de un detaşament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acţionează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum şi pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente.
Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lăţime (la interior) şi 1,5 m înălţime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităţilor locale ale comunei Ceatalchioi”, a anunţat Ministerul Apărării.
Observator News scrie că aceste adăposturi au fost construite între cele două locuri unde au căzut dronele ruseşti, exact între locuinţele oamenilor, între case, fiind foarte accesibile.
Este vorba de două adăposturi de beton armat, aflate într-o zonă de 20-25 de case, cea mai expusă zonă care este faţă în faţă cu portul Izmail. Fiind atât de aproape de casele localnicilor, aceştia se pot adăposti în câteva minute de eventuale proiectile rătăcite.
”Construiesc două adăposturi. Am stabilit amplasamentul împreună cu băieții de la ISU, unde trebuie să vină un comandant, cu domnul prefect, cu toată lumea și acum vine o unitate. Nu știu cine sunt, de unde sunt, eu le-am pus la dispoziție un buldoexcavator. Azi au făcut destul de bine, acum chiar pot să spun că deja sunt. Alea două adăposturi sunt operaționale”, a declarat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega (foto sus), la Digi24.
Buncărele vor fi predate până joi
"Noi sperăm ca până în cursul zilei de joi să putem să predăm aceste adăposturi către primărie, pentru a fi utilizate conform instrucţiunilor şi procedurilor stabilite de Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă", a spus Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, citat de Antena3.
Ulterior, armata va fi în permanentă legătura cu sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă pentru a transmite avertizările atunci când va detecta iminenţa unor atacuri asupra infrastructurii portuare din Ucraina, din proximitatea localităţilor noastre.
La finalul lunii august, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Izmail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul anexei unei locuinţe.