România adoptă măsuri de protecţie pe teritoriul naţional în imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina.
Într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost adoptată o hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetăţenilor români aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina.
Hotărârea ţine cont de evenimentele recent înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri repetate asupra porturilor ucrainene Reni şi Izmail, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România.
Potrivit hotărârii adoptate de CNSU, se abilitează Ministerul Apărării să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Izmail, în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei (art. 1).
„În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale la locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare.
Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei", se arată în hotărârea CNSU.
Se fac adăposturi speciale şi se dă RO-ALERT de drone
De asemenea, conform documentului, Ministerul Apărării edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
"În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată.
În zonele comunicate se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.
În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare", prevede hotărârea CNSU, care este semnată de premierul Ciolacu, preşedinte al CNSU.
Ambulanță pe apă și pe uscat pentru eventualii răniți
La câteva ore după deciziile luate la nivel de CNSU, ISU Tulcea a anunțat că vor fi puse la dispoziţia locuitorilor locuitorilor din Ceatalchioi şi din Chilia Veche ambarcaţiuni şi autospeciale în cazul în care aceştia ar avea nevoie de transport la o unitate medicală.
„În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul judeţului Tulcea au fost luate măsuri de identificare a unei locaţii pentru o eventuală relocare temporară a locuitorilor din zona de graniţă care doresc acest lucru, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta al judeţului Tulcea, la ordinul prefectului, a pus la dispoziţia locuitorilor din Ceatalchioi şi Plauru o autospecială de primă intervenţie şi comandă, respectiv în comuna Chilia Veche o ambarcaţiune SAR tip Targa şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă pentru asistenţa persoanelor care sunt afectate de situaţia generată de agresiunea Federaţiei Ruse şi atacarea porturilor ucrainene învecinate localităţilor menţionate”, a transmis ISU Tulcea.
Sursa citată a menţionat că aceste mijloace vor executa misiunea ordonată atât timp cât situaţia de la graniţa României cu Ucraina o impune.
„Ambarcaţiunea SAR prezentă la Chilia Veche are o capacitate de transport de până la 8 persoane, iar în cazul în care se va impune transportul unor persoane în municipiu pe calea rutieră pe timpul nopţii, în afara orelor de program al bacului ce face legătura între suburbia Tudor Vladimirescu şi Tulcea, a fost luată decizia ca acesta să funcţioneze indiferent de oră la solicitarea autorităţilor locale. Mijloacele dislocate în cele două localităţi sunt prevăzute cu trei subofiţeri respectiv un conducător de ambarcaţiune şi doi şoferi”, a precizat ISU Tulcea.