România va primi curând cel mai performant sistem anti-drone din Europa

România va primi curând cel mai performant sistem anti-drone din Europa

România va avea instalat pe teritoriul său, cât mai curând posibil, un sistem nou, modern, de apărare anti-dronă, au informat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Potrivit acestora, ţara noastră va primi spre folosinţă acest sistem în baza unui acord încheiat cu un stat partener, cu acordul NATO.

Este vorba despre cel mai performant sistem anti-drone din Europa, potrivit Hotnews.

Sistemul se va baza pe tehnologia dezvoltată de mai multe state membre NATO, potrivit surselor citate de G4Media. În primă fază, tehnologia va putea fi doar utilizată de România, urmând ca sistemul de apărare să fie cumpărat doar dacă statele furnizoare vor fi de acord.

ADVERTISING

Președintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 5 octombrie, că în zona județului Tulcea, unde de ceva vreme tot cad bucăţi din drone rusești, va fi adus suplimentar un sistem de apărare antidronă.

Necesitatea instalării unui sistem antidronă în România a intervenit ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei asupra porturilor dunărene din Ucraina, în urma cărora resturi ale acestor echipamente militare au căzut şi în zone din ţara noastră.

Atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre "nu sunt accidentale", în contextul în care peste jumătate din exportul de cereale din ţara vecină tranzitează România, pe cale navală, a afirmat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis participanţilor la Bucharest Security Conference.

"Atacurile ruse din proximitatea teritoriului nostru cresc în mod alarmant riscurile de incidente şi de agravare. Este clar că Rusia va continua să preseze navele comerciale şi va impune zone în care nu se circulă în Marea Neagră.

ADVERTISING

Atacurile de la graniţa dunăreană nu sunt accidentale, deoarece Rusia ştie că peste jumătate din cerealele ucrainene pentru export sunt transportate în prezent prin intermediul culoarelor de navigaţie din România.

Este important să reflectăm asupra modului în care NATO se va pregăti pentru scenariul în care (atacurile - n.red.) Rusiei vor escalada în România, în regiunea Mării Negre şi a Dunării.

Pentru moment, este binevenită consolidarea prezenţei aliate înaintate pe Flancul estic, în urma summit-urilor de la Madrid şi Vilnius şi mai ales cele mai recente suplimentări. Aceasta este poziţia de apărare corectă, reţinând că provocărilor ruse nu le lipseşte nici imaginaţia şi nici versatilitatea", a subliniat Ciolacu, în mesajul prezentat la reuniune de Nicolae Comănescu, consilier de stat pentru politică externă şi afaceri strategice în cadrul Cancelariei premierului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇