Iohannis anunță că vom avea la Tulcea un sistem suplimentar de apărare antidronă (Video)

Iohannis anunță că vom avea la Tulcea un sistem suplimentar de apărare antidronă (Video)

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că în zona județului Tulcea, unde de ceva vreme tot cad bucăţi din drone rusești, va fi adus suplimentar un sistem de apărare antidronă.

Iohannis a fost întrebat dacă a solicitat ajutor militar suplimentar, în contextul convorbirii pe care a avut-o recent cu aliaţi NATO, inclusiv SUA.

„Am discutat chestiunile legate de dronele căzute în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre. Am și primit nu doar încurajări, ci răspunsuri foarte concrete.

ADVERTISING

SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO suntem, practic, în clar cum vom aduce un sistem de apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta. Deci lucrurile se mişcă”, spune Klaus Iohannis, aflat joi în Spania, la summit-ul Comunității Politice Europene.

„Și noi, Armata, am mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente absolut nedorite. Oricum aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e nimic militar ce poate fi atacat”, adaugă Iohannis.

Declarații de presă susținute în marja participării la Summitul Comunității Politice Europene

Încălcarea repetată a spațiului aerian și terestru de către aparatele rusești de zbor fără ca autoritățile din România să reacționeze a creat o criză majoră pe frontiera estică a NATO, luna trecută.

Sunt indicii că forțele militare din țara noastră au tratat cu superficialitate apărarea granițelor, expunând locuitorii mai multor sate din nordul Deltei la pericolele provocate de război.

Președintele și Guvernul fac acum eforturi să recâștige încrederea partenerilor din NATO și să detensioneze relațiile cu Ucraina, după ce oficialii acestei țări au dat publicității dovezi pe care reprezentanți ai României încercau să le ascundă de ochii opiniei publice.

ADVERTISING

Ulterior, românii din mai multe localități din Galați și Tulcea au fost avertizați frecvent să se adăpostească, pentru că există riscul să pice drone pe teritoriul țării noastre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇