Primarul din Galați cere limitarea mesajelor Ro-Alert anti-drone: Am primit și eu, dar n-am fugit în munți cu familia. Și prefectul din Brăila i-a liniștit pe locuitori

Primarul din Galați cere limitarea mesajelor Ro-Alert anti-drone: Am primit și eu, dar n-am fugit în munți cu familia. Și prefectul din Brăila i-a liniștit pe locuitori

Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, consideră că este nevoie de limitarea mesajelor Ro-Alert anti-drone, pentru a nu crea confuzie și panică în rândul populației.

„Cred cu tărie că aceste alerte nu sunt deloc binevenite, nu le înțeleg. E ca și cum ai fi în stare de război. Când indici oamenilor să se ducă în adăposturi, dacă mâine poimâine ne aflăm în situație de război, unde vor escalada numărul și nivelul alertelor?”, a susținut edilul, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Mesajul său vine în contextul în care locuitorii mai multor localități din Galați și Tulcea au primit mesaje Ro-Alert, vineri noaptea, în care erau avertizați în legătură cu „posibile obiecte care cad din spațiul aerian”, recomandarea fiind să se ducă în adăposturi sau să se îndepărteze de ferestre și uși dacă rămân în propria locuință.

ADVERTISING

CITEȘTE AICI MAI MULTE DETALII PE ACEST SUBIECT

Un apel la 112 în timpul nopții de vineri anunța posibile căderi de obiecte din cer pe un câmp din Galați, așa că la fața locului a fost imediat mobilizată o echipă de căutare. Acțiunea a fost reluată în cursul dimineții de sâmbătă, dar nu au fost găsite până acum obiecte sau resturi de obiecte.

În context, MApN a anunțat că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv.

ADVERTISING

„Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile. MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Vom reveni cu detalii, în funcție de evoluția situației”, a mai transmis sursa citată.

Primarul din Galați: Așteptăm rezultatul anchetei

Edilul gălățean a mai spus că există o anchetă în desfășurare și că așteaptă rezultatele acesteia. Cât despre mesajele de acest gen venite de la Ro-Alert în miezul nopții, el susține că „ar trebui setată limita minimală pentru care oamenii ar trebui avertizați" Ionuț Pucheanu a precizat că a primit și el alerta, că a citit mesajul, dar că nu și-a luat rucsacul și familia „ca să plece în munți."

ADVERTISING

„Am primit acest mesaj Ro-Alert, l-am citit, mai mult de atât nu am avut ce face. Nu mi-am luat rucsacul, nu mi-am luat familia și am plecat spre munți. Înțeleg asta pentru că am un strop de minimă informație, știu cum funcționează sistemul, dar oamenii de rând nu au nici acea minimă informație pe cât am eu. Acești oameni se panichează. Nu mi se pare deloc corect să îi punem în această situație la 12 noaptea, doar pentru că un băiat care venea după ce și-a cumpărat un burger a văzut ceva pe cer.

Dacă se confirmă, armata ar trebui să ia măsurile necesare pentru a nu mai pătrunde genul ăsta de obiecte pe teritoriul României. Oamenii ce să facă? Să ia praștia, cornetele? Mi se pare prea mult", a declarat primarul municipiului Galați, la postul de televiziune citat.

Mesajul prefectului din Brăila

Prefectul de Brăila, Iulian Timofei, informează populaţia, prin intermediul unui comunicat de presă remis sâmbătă, că „nu există motive de panică” în urma alertei cu drone, emisă, vineri noapte, prin Ro-Alert, pe raza municipiului Galaţi.

„Dragi locuitori ai Brăilei, doresc să vă transmit că nu există motive de panică în urma alertei cu drone, emisă prin Ro-Alert. Autorităţile locale şi naţionale au luat măsuri pentru siguranţă şi pentru a monitoriza situaţia cu atenţie. Este important să rămânem calmi şi să ascultăm cu atenţie indicaţiile oficiale care vor fi furnizate de către autorităţi. În plus, puteţi să vă informaţi din surse de încredere şi să evitaţi răspândirea de zvonuri sau informaţii false", a declarat Iulian Timofei, citat de Agerpres.

În comunicatul remis de Prefectura Brăila se mai arată că „reprezentantul Guvernului în teritoriu se află în teren de astă noapte, încă de la transmiterea mesajului Ro-Alert şi, împreună cu reprezentanţi din conducerea structurilor locale MAI (Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila), precum şi cu efective din cadrul acestor structuri, participă la acţiuni de sprijin pe raza judeţului vecin, Galaţi".

Locuitorii municipiului Galaţi au primit, vineri noapte, mesaje Ro-Alert care anunţau căderea unor obiecte periculoase din spaţiul aerian şi cereau populaţiei să se adăpostească.

Potrivit prefectului de Galaţi, Claudiu Sorin Gavril, o persoană ar fi sunat la 112, vineri noapte, şi ar fi anunţat „că ar fi văzut ceva căzând pe câmpul aflat în zona cartierului Dimitrie Cantemir".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇