NATO a ridicat de la sol avioane F-16 ale Turciei de la Fetești, în urma atacurilor Rusiei de la Dunăre

NATO a ridicat de la sol avioane F-16 ale Turciei de la Fetești, în urma atacurilor Rusiei de la Dunăre

Ca urmare a atacurilor ruseşti de azi-noapte din zona porturilor ucrainene de la Dunăre, România nu a trimis doar mesaje Ro-Alert pentru a avertiza populaţia, ci a notificat şi NATO, care a decis să ridice de la sol avioane de luptă F-16 turcești de la Fetești, pentru a patrula spațiul aerian al ţării noastre.

Premierul Marcel Ciolacu face, sâmbătă, o vizită în judeţul Tulcea.

MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană.

Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate de la sol, la ora 1:15, pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian românesc.

ADVERTISING

În paralel, au fost pregătite şi două aeronave F-16 ale forţelor noastre aeriene, însă nu a mai fost nevoie să fie şi ele trimise în patrulare.

Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06:20.

MApN precizează că în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene sistemul de supraveghere radar al Armatei nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național.

Totuşi, echipaje MApN vor face sâmbătă verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, din judeţul Tulcea, pentru a vedea dacă a căzut vreo bucată de dronă la noi în ţară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații”, a transmis MApN.

Amintim că vineri noapte localnicii din judeţele Tulcea şi Galaţi au fost avertizaţi prin trei mesaje Ro-Alert că peste graniţă ruşii bombardează din nou. A fost vizată zona Reni-Izmail din Ucraina.

ADVERTISING

Oamenii din zonele de frontieră spun că s-au auzit mai multe explozii puternice, de le-au tremurat geamurile de la case şi au făcut noapte albă de frică.

Localnicii au scris pe Internet că au fost treziţi din somn de bubuituri puternice, care s-au auzit până la Tulcea şi li se zguduiau casele ca la cutremur.

Ucraina a confirmat faptul că din largul Mării Negre, de la circa 40 km de țărm, au fost lansate mai multe drone.

Valuri consecutive de drone de tip Shahed au ţintit regiunea Odesa peste noapte și, deși apărarea antiaeriană a doborât cel puțin 21, schije și resturi au rănit patru persoane, a declarat guvernatorul Oleh Kiper.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇