De cel puţin trei ori în cursul anului 2023, MAE român, la cererea Ministerului Apărării, a transmis Ambasadei ruse la Bucureşti „protestul ferm” pentru că drone sau fragmente din drone de model rusesc ar fi căzut în mod necontrolat pe teritoriul României, în Delta Dunării, provenind de la lovirea unor infrastructuri portuare din Ucraina, dar ambasadorul Valeri Kuzmin spune că nu i-a fost prezentată nicio dovadă „concludentă” în acest sens şi a menţionat că aşa s-a întâmplat şi în urmă cu câţiva ani, când autorităţile române au acuzat o navă rusă că a intrat în apele teritoriale româneşti.
„De cel puţin trei ori în cursul anului 2023, MAE român, la cererea Ministerului Apărării, a prezentat Ambasadei ruse proteste ferme sub pretextul că drone sau fragmente din drone de model rusesc au căzut în mod necontrolat pe teritoriul României în Delta Dunării. N-am nimic de comentat mai mult decât să spun că nicio dovadă concludentă nu ne-a fost prezentată”, a declarat miercuri ambasadorul rus Valeri Kuzmin într-un briefing de presă.
El a amintit în context de un demers similar de acum 4-5 ani când autorităţile române „au insistat” că nave ruse au intrat în apele teritoriale ruse. „Niciuna dintre solicitările mele de a furniza poziţia geografică exactă a presupusului incident şi nici propunerea Ministrului nostru al Apărării de a organiza consultări comune pentru a evita incidente de asemenea tip pe viitor nu au primit răspuns”, susţine Valeri Kuzmin.
Trecând în revistă ce s-a întâmplat pe planul relaţiilor bilaterale în ultimul an, diplomatul rus a constatat că dialogul politic şi diplomatic este practic îngheţat şi a amintit cu dezaprobare de reducerea reciprocă a personalului diplomatic şi de închiderea centrelor culturale ruse.
„Singurul aspect pozitiv a fost că un segment considerabil al populaţiei româneşti a fost indignat”, a afirmat Kuzmin.
„Sarcina noastră a fost să aducem publicului românesc informaţii corecte despre politica externă a Rusiei, o sarcină îndreptăţită de Convenţia de la Viena. (...) S-a dovedit a fi dificil pentru oamenii îndoctrinaţi cu mentalitatea NATO să accepte că ţara noastră nu duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a recunoscut Kuzmin.
El a acuzat că NATO face o „spălare de creier” prin presa mainstream şi social media, încurajând vânătoarea de vrăjitoare la adresa agenţilor Kremlinului. „Cu toate acestea, numărul cetăţenilor români care au depus cereri pentru burse de studiu în universităţile ruseşti şi pentru cursuri de limbă rusă ne-au întrecut aşteptările, aşa că am cerut să fie crescut numărul acestora şi am primit un feedback pozitiv de la Moscova”, a susţinut ambasadorul.
Constatând că volumul comerţului bilateral a scăzut în comparaţie cu anul trecut, el a spus că „unii strategi” de la Bucureşti pot să raporteze triumfător că au făcut în sfârşit ţara independentă de gazul, petrolul, îngrăşămintele, produsele chimice ruse, care erau „mai ieftine şi mai competitive”. Între timp, a arătat ambasadorul rus, producţia industrială românească a continuat să se diminueze, din cauza preţurilor la energie electrică unele întreprinderi a trebuit să-şi reducă activitatea sau chiar să-şi suspende temporar producţia, iar inflaţia a crescut, deşi nu la un nivel record pentru un stat membru UE. „Felicitări!”, a transmis ironic şeful misiunii diplomatice ruse la Bucureşti.
El a mai spus că în cursul anului nu o dată partea rusă a atras atenţia autorităţilor române că este inadmisibilă asistenţa militară persistentă acordată „regimului criminal neonazist de la Kiev. Eforturile noastre au vizat avertizarea autorităţilor române că eventuala folosire a avioanelor americane de luptă de pe teritoriul românesc în viitoare operaţiuni militare - acele avioane ar urma să fie date Kievului în curând, chiar au apărut ştiri recente că unele dintre ele deja au fost desfăşurate în Ucraina - împotriva populaţiei sau a forţelor armate ruse, acest fapt va fi considerat de Rusia drept o implicare directă în conflictul ucrainean”, a declarat Valeri Kuzmin.