Mazda a început în plină pandemie producția primului său model full electric, crossoverul urban MX-30, fratele eco al lui CX-30. Doar că modelul pe baterii nu este doar un CX-30 ce se încarcă la priză, ci are propria sa interpretare despre cum ar trebui să fie un crossover urban.
Cu accent pe urban, deoarece brandul din Hiroshima a insistat că MX-30 este un model destinat exclusiv mobilității în orașe și în proximitatea lor.
Exterior
MX-30 poate trece ușor neobservat în trafic dacă nu ești atent, poate fi confundată fără efort cu CX-30 sau CX-3, însă grila de mici dimensiuni o dă de gol.
Plafonul tăiat, ușile spate de dimensiuni mici ce se deschid în sens opus celor anterioare și care nu se pot deschide independent de acestea sunt și ele un factor diferențiator, iar lipsa oricărei țevi de evacuare este deja dovada că nu ai de-a face cu un motor SKYACTIV, ci cu unul e-SKYACTIV.
Indiferent de versiunea aleasă, jantele de 18" sunt echipare standard, la fel și farurile full LED.
Interior
Dacă ai nevoie de o mașină (non-premium) pe care să o cumperi strict din pricina calității interioare, atunci alege orice model Mazda. Materialele folosite la interior sunt atent selecționate, calitatea fabricației și soliditatea asamblării completează materialele folosite, iar ambianța interioară este una plăcută.
Volanul este subțire și nu are un diametru exagerat, adică așa cum ar trebui să fie, scaunele sunt confortabile și frumos finisate, iar ceasurile de bord parțial digitale continuă impresia de calitate pe care această mașină ți-o imprimă.
Spațiile de depozitare sunt suficiente ca dimensiuni, dar inteligent gândite, mai ales suporturile de pahare aflate pe consola centrală.
Treci în spate și începi să vezi de ce această mașinuță este văzută drept una de oraș.
Plafonul coborât va tăia puțin din spațiul la cap, ușile mici permit un acces bun datorită posibilității deschiderii lor la 90 grade, dar nu excelent, iar spațiul pentru picioare depinde foarte mult de înălțimea pasagerilor față.
Este suficient pentru copii dacă părinții sunt înalți, dar cinci adulți bine hrăniți s-ar putea să aibă motive de comentat.
Portbagajul are un volum de 341 de litri cu sistemul de sonorizare BOSE sau 366 de litri cu sistemul audio regăsit în dotarea standard. Ambele se aud bine, dar dacă ești audiofil recomand pachetul Premium ce aduce, pe lângă sistemul BOSE cu 12 difuzoare și echipamente de siguranță precum Sistem monitorizare 360°, Sistem alertă șofer - cu cameră (DAA+), Funcție suport croazieră & trafic, Alertă trafic față, Sistem avertizare deplasare marșarier (RCTA+) sau sistem de frânare autonomă la mersul cu spatele.
Tehnologie
Am enumerat mai sus ce primești în materie de tehnologie dacă alegi pachetul Premium, însă în standard primești: Afișaj color proiectat pe parbriz (head-up display), Sistem de asistență la plecarea în rampă, Pilot automat adaptiv + Asistent accelerare inteligent (MRCC/ISA), Asistent inteligent de frânare (SCBS) - cu detectare pietoni (AEB), Sistem de monitorizare a punctului mort (BSM), Sistem recunoaștere semne trafic (TSR), Sistem asistență / menținere depășire bandă (LDWS / LAS), Sistem control automat fază lungă (HBC), Asistență la trafic în viraj, Cameră video marșarier, precum și sistem de infotainment și navigație cu ecran tactil de 7", compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto prin fir.
Dacă nu sunteți familiari cu sistemele de infotainment de generație nouă de la Mazda, atunci trebuie menționat că ele nu funcționează cu touchscreen, ci cu ajutorul unei roțițe și al unor butoane suplimentare.
Răspunde bine, grafica este excelentă, iar meniurile sunt intuitive. Doar că pe MX-30 mai există un ecran, amplasat ceva mai jos, care este folosit pentru a controla climatizarea automată (dotare standard). Acesta este cu touchscreen, are luminozitate variabilă, este destul de intuitiv și dispune de câteva comenzi fizice în părțile sale laterale.
Motorizări & echipări
Motorizarea este unică. Un motor electric amplasat în față antrenează puntea omonimă cu cei 145 cai putere și cuplul instant de 265 Nm.
MX-30 are o baterie cu o capacitate brută de 35.5 kWh, ceea ce se traduce în 30 kWh utilizabili mereu. Aceste cifre se traduc într-o autonomie de 200 km în regim WLTP, autonomie ce poate fi atinsă cu un consum de 15 kWh/100 km. Și care poate fi și depășită dacă ai cunoștințe de mers economic cu un astfel de model cu propulsie alternativă.
Echipările, în schimb, sunt multiple și destul de interesante ca și echipamente, deoarece diferența dintre cea de bază și cea de top este de doar 600 de euro. Atât.
- GT - de la 33.490 Euro cu TVA inclus
- GT Plus - de la 34.090 Euro cu TVA inclus
- Luxury Modern - de la 33.990 Euro cu TVA inclus
- Luxury Vantage - de la 33.990 Euro cu TVA inclus
Nu uitați că dacă vă hotărâți să cumpărați orice model electric prin programul Rabla, combinat cu Rabla Plus, aveți o reducere de mai mult de 10.000 de euro din prețul cu TVA inclus, iar astfel devine și mai tentantă Mazda MX-30.
Recomandările AutoVantage
E simplu, pentru 600 de euro în plus față de versiunea de bază primești o mașină mult mai dotată. Alege orice, dar eu aș merge pe una din cele două versiuni Luxury, deoarece îi poți pune ornamente din plută și arată bestial.
Cum se conduce?
Ca o Mazda, iar asta nu poate fi decât un compliment. MX-30 are o poziție la volan de lăudat, o ergonomie a comenzilor studiată și o vizibilitate față bună, dar cea spate nu este extraordinară, motiv să îți iei pachetul Premium menționat anterior.
Mașina se mișcă decent, nu fulminant, iar comparând-o cu alte mașini electrice de mici dimensiuni și cât de cât înalte, aceasta are o direcție destul de incisivă, deși lipsită de o oarecare comunicare între volan și șofer, iar fenomenul de subvirare intervine târziu, limita fiind atinsă după ce se exagerează cu forțarea legilor fizicii.
Îmi plac modelele electrice ce dispun de padele pentru regenerarea energiei la frânare, unde poți tu decide câtă regenerare și cât coasting să faci, iar MX-30 are fix un astfel de sistem, foarte intuitiv.
Confortul suspensiei poate fi un factor decisiv în cumpărarea acestui model, precum și garda la sol ce îți permite să urci borduri.
- 0-100 km/h în 9.7 secunde
- 140 km/h V-MAX
Concluzii
Pe piață există modele concurente cu autonomie superioară, mai mult spațiu și preț similar. Însă asemenea lui Honda e, Mazda MX-30 este o mașină care își știe rolul, acela de a fi un companion urban foarte bun în ciuda autonomiei, să impresioneze prin calitate și să fie dezirabil, ceea ce și face.
La EuroNCAP s-a descurcat așa cum trebuie, primind un calificativ de cinci stele din tot atâtea posibile, iar producătorul oferă o garanție de 3 ani sau 100.000 km. Aceasta poate fi extinsă cu 2 ani și 50.000 km, iar ansamblul motor-baterie se bucură de 8 ani/160.000 km.
Vezi și alte recenzii auto:
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:
Apasă aici pentru a vedea toate știrile de auto de pe spotmedia.ro
Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.