Bugetul Sectorului 1 prevede o statuie care ar putea distruge Parcul Kiseleff. Clotilde Armand promite să nu o pună acolo

Bugetul Sectorului 1 prevede o statuie care ar putea distruge Parcul Kiseleff.   Clotilde Armand promite să nu o pună acolo

Proiectul de buget pe 2021 de la Primăria Sectorului 1 a readus în discuţie o dezbatere veche legată de amplasarea unei statui comandate de Andrei Chiliman în Parcul Kiseleff, despre care locuitorii zonei spun că ar distruge iremediabil parcul, care este el însuşi un monument istoric.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, dă însă asigurări că statuia ”La fluturi” nu va fi amplasată în Parcul Kiseleff.

Luni, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff (GICK) a atras atenția, pe Facebook, că, potrivit proiectului de buget al Sectorului 1 pentru 2021, statuia ar urma să fie amplasată în acest parc.

Ce aflăm cu surprindere din proiectul de buget al Sectorului 1 pentru 2021: ”La fluturi”, celebra și controversata operă de artă pentru care Primăria Sector 1 Bucureşti, încă din mandatul lui Andrei Chiliman, a semnat un contract de 1,23 de milioane de euro, și care urma să fie amplasată în Parcul Kiseleff fără avize legale, revine.

În 2018, consilierii locali Ilinca Macarie si Cristian Bulfon au cerut in instanță anularea hotărârii de amplasare a statuii in Kiseleff. Acum, în 2021, amplasarea statuii se regăsește în proiectul de buget ca investiție nouă cu un total de 1,19 milioane de lei (....)

Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff (GICK)
ADVERTISING

Astfel, grupul solicită ca această statuie să fie amplasată în alt loc și propune edilului să găsească împreună cea mai potrivită soluție.

În caz contrar, parcul monument istoric ar putea fi ”distrus iremediabil”.

Doamnă primar Clotilde Armand, noi, cetățenii din GICK, ne opunem amplasării acestei statui în Parcul Kiseleff. Considerăm că amplasarea statuii reprezintă o intervenţie majoră într-un parc monument istoric, aflat într-o arie protejată, iar această intervenţie ar fi un abuz care ar duce la distrugerea iremediabilă a monumentului istoric. Dacă statuia trebuie neapărat amplasată undeva, haideți să găsim împreună cel mai potrivit loc. Parcul Kiseleff cu siguranță nu este unul dintre ele.

Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff (GICK)
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Edilul Sectorului 1 a văzut postarea din mediul online și a răspuns grupului imediat cu o promisiune de rezolvare a problemei:

reply-clotilde

Scandalul statuii

Această investiţie a PS1 este una cu istoric în justiţie.

În octombrie 2017, doi consilieri USR, Ilinca Macarie și Cristian Bulfon, au depus plângere prealabilă către Primăria Generală, Primăria Sectorului 1, Consiliul Local şi Instituţia Prefectului împotriva Hotărârii locale 216/31.07.2017 privind amplasarea statuii "La fluturi" în parcul Kiseleff.

Motivul: ”abateri grave de la legalitate în documentele care stau la baza proiectului de reamenajare, în toate fiind omisă calitatea de monument istoric a parcului, lipsind avize necesare şi existând neconcordanţe în datele de identificare ale proiectului”. Detalii aici și aici:

ADVERTISING

Ulterior, în 2018, cei doi au cerut în instanță şi anularea hotărârii CL.

Întrucât lucrarea a fost deja plătită, cei doi consilieri au propus amplasarea monumentului în Parcul Herăstrău, însă cererea le-a fost refuzată.

Sculptorul e nemulţumit

La acel moment, sculptorul Ioan Nemțoi spunea că nu poate renunța la acel loc, el având autorizație de la PMB pentru construirea statuii în parc.

Eu am creat opera de artă. Am creat-o pentru acest loc. Am câștigat concursul, oameni de specialitate și-au dat acordul, au fost de acord. Eu nu pot să renunța la acel loc. Deci, din motiv că nu putem să amenajăm, eu cred că este o absurditate. Se poate amenaja locul, se poate gândi altfel.

Am înțeles că nu sunteți de acord cu acea formulă. Trebuie găsită soluția să putem să montăm lucrarea. Eu am Autorizație de la Primăria Capitalei de amplasare, am Acordul Ministerului Culturii și nu voi renunța să amplasez... adică, voi solicita să amplasez lucrarea în acel loc unde am conceput lucrarea. Eu am conceput o operă de artă, este opera mea... Vă invit să stăm de vorbă la locul respectiv... Am înțeles că oamenii nu știu nimic despre lucrarea asta

Ioan Nemțoi, citat de HotNews.ro

O fotografie cu statuia puteți vedea aici, iar alte opere ale sculptorului aici.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇