De luni, Bucureștiul trece de 7,5 cazuri la mia de locuitori. Cum e noul calcul pentru rata de incidență, decis de Vlad Voiculescu (Infografic)

De luni, Bucureștiul trece de 7,5 cazuri la mia de locuitori.  Cum e noul calcul pentru rata de incidență, decis de Vlad Voiculescu (Infografic)

În România intră în vigoare noi restricții. Magazinele vor avea un program mai scurt, iar noi va trebui să fim în case mai devreme. Asta în funcție de rata de incidență a infectării cu COVID la 14 zile din localitatea în care trăim.

Despre acest indice de care depind mobilitatea și programul nostru s-au spus multe în ultima perioadă, punându-se la îndoială, de la cel mai înalt nivel, acuratețea cu care el reprezintă realitatea.

ADVERTISING

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a adus modificări modului de calcul de când a preluat postul. Mai întâi, a decis ca în calcul să fie reintroduse focarele, hotărâre ce se aplică deja de o lună, din 26 februarie.

Cum se calculează incidența și cum se vor face testele în farmacii

Acum a adus o nouă modificare. Cele 14 zile sunt calculate la o diferență de 3 zile. Practic, vorbim de primele 14 zile dintr-un interval de 17 zile. De exemplu, pentru vineri, 26 martie, rata de incidență este calculată pentru intervalul 10 martie - 23 martie.

”Se ia în calcul numărul de teste pozitive, de toți cei care raportează. Că nu toată lumea raportează, din păcate”, a explicat, pentru SpotMedia.ro, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

ADVERTISING

Pentru a rezolva situația testelor neraportate, mai ales având în vedere că mulți le cumpără și și le fac singuri acasă, ministrul a anunțat că se vor face teste în farmacii, unitățile urmând apoi să le raporteze la DSP-uri.

L-am întrebat și despre acest sistem cum va funcționa, având în vedere că va fi nevoie de personal, dar și de spațiu unde oamenii să aștepte cele 15-20 de minute până la aflarea rezultatului.

”Dacă n-au spațiu, își fac o cașcaletă de plastic în față, dar o să venim cu detalii pe partea asta”, ne-a răspuns ministrul.

ADVERTISING

Bucureștiul trece luni de pragul de 7,5/mia de locuitori

În ce privește restricțiile, așa cum au fost ele anunțate, avem în vedere 4 praguri.

Întâi cele de 4 și 7,5 la mia de locuitori. Acolo unde rata de infectare este de peste 4 cazuri la 1.000 de locuitori, magazinele închid la 18:00 și cetățenii nu mai au voie să iasă din case după ora 20:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Dacă în localitate a fost depășit pragul de 7,5/1.000 de locuitori, măsura e extinsă pentru toate zilele săptămânii.

Apoi, cele de anulare a restricțiilor. La pragul de 7 cazuri la mia de locuitori se revine la restricții doar în weekend, iar la 3,5 sunt anulate și acestea.

Joi, Bucureștiul avea o rată de infectare de 6,5 cazuri la mia de locuitori. Vineri, deja ajunsese la 6,67. Așadar, magazinele din Capitală urmează să se închidă la 18:00 în weekend, iar cetățenii vor trebui să fie în case la 20:00.

Având însă deja datele, putem calcula și pentru zilele următoare. Încidența este calculată în București la o populație de 2,2 milioane de locuitori. Astfel, pragul de 7,5 este atins când în 14 zile sunt 16.500 de cazuri adunate.

De precizat că joi în Capitala au fost 2.171 de cazuri, cifra ce va intra in calcul incepând de duminică, iar vineri au fost raportate alte 1.286 de cazuri.

cazuri-bucuresti-pentru-incidenta-de-duminica
Foto: Graphs.ro

Așadar, duminică rata de infectare va fi de 7,31 cazuri la mia de locuitori. Iar luni deja va fi ajuns la 7,56.

Dacă noi știm asta, o știu și oficialii. Acest nou mod de calcul dă un timp de 3 zile autorităților să se pregătească și să comunice măsurile.

Până la momentul publicării articolului, de la nivel oficial nu a fost făcut niciun anunț.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă urmează să se reunească sâmbătă, pentru a stabili noile măsuri care se vor lua pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇