Medicul israelian care a administrat primul vaccin antiCovid: E o boală grea, cu sechele, a treia doză de vaccin reface protecția înaltă Interviu

Medicul israelian care a administrat primul vaccin antiCovid: E o boală grea, cu sechele, a treia doză de vaccin reface protecția înaltă Interviu
  • Deși se poate crede de multe ori că este o boală ușoară, Covid 19 este o boală lungă și după trei, cinci, șase luni sunt pacienți care au avut poate o formă ușoară, dar au acum sechele de tot felul, respiratorii, gastrice, neurologice.
  • A treia doză este eficientă și, când vom vaccina 5 milioane de persoane în Israel cu a treia doză, eu cred că putem spune că am depășit pandemia.
  • Vaccinul este foarte recomandat pentru gravide, fiindcă foarte multe femei gravide care s-au îmbolnăvit au murit sau au pierdut sarcina. S-a văzut că femeile care sunt vaccinate și au deja anticorpii, bebelușii lor au și ei anticorpi și în laptele matern există acești anticorpi și atunci și copiii mici sunt protejați.
  • A treia doză de vaccin este de 10 ori mai eficientă decât a doua doză și se vede că anticorpii sunt la 95%, după această a treia vaccinare.
  • Boala face de patru ori mai mult complicații la copii decât vaccinul, în cazul celor care se pot vaccina, și complicațiile după vaccin trec, în timp ce după boală pot să continue mult timp și deja noi avem internați 10 copii cu acea boală multisistemică.
  • Riscul unei tulpini noi este în locurile unde nu se face vaccinarea, pentru că virusul poate să aibă mutații.
ADVERTISING

Cu șapte decese din cauza Covid înregistrate marți, Israelul grăbește vaccinarea cu cea de-a treia doză. Cu 328 de români morți în ultimele 24 de ore, România e pe penultimul loc din UE la vaccinarea cu a doua doză și cu perspectiva sumbră a unui val patru galopant, indiferent la negocierele politice, dar sensibil la starea din ce în cea mai gravă a spitalelor, la epuizarea medicilor și la vulnerabilizarea crescută a copiilor în fața unui virus care lasă sechele, chiar și după formele ușoare de boală.

Doctorul Herman Bercovici, medicul personal al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, spune, într-un dialog cu Spotmedia.ro, că românilor ar trebui să li se arate clar ce urmări lungi are boala Covid 19, pentru a se vaccina.

Vaccinul singur însă nu poate opri un val care urcă, de aceea, el recomandă masca, pentru a opri contaminarea. Spune însă că tocmai s-a întors din România și că a văzut mulți oameni fără mască, în spații aglomerate, ceea ce este îngrijorător.

I se pare îngrijorător că 10 copii israelieni sunt internați cu o formă gravă de Covid 19; în România, ultimul bilanț anunță 400 de copii internați, 377 fiind internați în secții și 23 la ATI.

ADVERTISING

Cum a reușit Israelul să limiteze criza pandemică

În primul rând, trebuie să facem o mică istorie ca să înțelegem ce s-a făcut în Israel.

În 19 decembrie 2020, s-a făcut primul vaccin anti Covid în Israel, vaccin pe care eu i l-am făcut fostului premier Benjamin Netanyahu.

Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient și util, încât am ajuns până acolo încât am avut zero cazuri. Din păcate, s-a văzut că vaccinul oferă o protecție bună doar șase luni, pentru că a apărut această tulpină Delta, care a intrat și în Israel, pentru că foarte mulți israelieni s-au dus în străinătate și s-au întors cu această tulpină.

A fost un lucru care a surprins pe toată lumea, această tulpină este foarte puternică și s-a văzut că imunitatea a scăzut foarte mult, la șase luni după vaccin. Am ajuns la 8.000 – 10.000 de cazuri de Covid, în Israel.

În urmă cu două luni, Guvernul a luat hotărârea pentru administrarea celei de-a treia doze. Din păcate, am întârziat, după părerea mea, o lună. Multora le-a fost teamă să primească această a treia doză, dar astăzi, după două luni, pot să vă spun că trei milioane și jumătate de israelieni au primit a treia doză și se pot vedea rezultatele: scade curba, a scăzut numărul de cazuri foarte grave, deocamdată încă avem un număr mare al celor care sunt gravi, în jur de 200.

ADVERTISING

Se poate vedea că a treia doză este eficientă și, când vom vaccina 5 milioane de persoane în Israel cu a treia doză, eu cred că putem spune că am depășit pandemia.

Israelul are o populație de nouă milioane cinci sute de mii, cu prima doză sunt deja vaccinați peste 6 milioane, cu a doua cinci milioane șase sute, la a treia avem în jur de trei milioane cinci sute de mii de oameni vaccinați.

Ce ar trebui să facă România, aflată pe buza unei crize sanitare majore?

Eu mă simt, într-adevăr, în inima și în mintea mea și român, urmăresc tot ce se întâmplă în România, totul mă îngrijorează.

Eu nu am dreptul, nu mi s-a cerut de nimeni oficial, așa că eu încerc să fiu mai diplomat și nu mă bag în treburile interne ale României.

Cum ați spus, sistemul medical din Israel este bun. Chiar și astăzi am ajutat o persoană din România să ajungă la un specialist din Israel. Sistemul nostru este bun și pentru că avem acele asigurări de stat, fiecare persoană care se naște în Israel are această asigurare. În România nu aveți probleme cu accesul la vaccin și atunci trebuie lămurită populația care este consecința când te vaccinezi și când nu te vaccinezi.

Trebuie să fie mai multe apariții, mai multe prezentări ale persoanelor care s-au îmbolnăvit de Covid 19 și care sunt efectele bolii. Deși se poate crede de multe ori că este o boală ușoară, ea este o boală lungă și după trei, cinci, șase luni sunt pacienți care au avut poate o formă ușoară, dar au acum sechele de tot felul, respiratorii, gastrice, neurologice. Nu cred că există o explicație mai bună care să lămurească populația României de importanța vaccinului.

Vaccinul poate avea efecte secundare, ca orice vaccin, dar este un vaccin ARNmesager, nu provoacă probleme celulare, de genom și așa mai departe.

Vaccinul este foarte recomandat pentru gravide, fiindcă foarte multe femei gravide care s-au îmbolnâvit au murit sau au pierdut sarcina. S-a văzut că femeile care sunt vaccinate și au deja anticorpii, bebelușii lor au și ei anticorpi și în laptele matern există acești anticorpi și atunci și copiii mici sunt protejați.

Vaccinarea singură mai oprește un val deja pornit?

La noi se vede, în sfârșit, în ultima săptămână, o ameliorare cu vaccinul. Cel mai important, în afară de vaccinare, este purtarea măștii. O mască, chiar și două măști în unele situații, spun eu, ne apără cel mai mult de contaminare. Asta e problema noastră: contaminarea. Ai mască, nu ai posibilitatea să te contaminezi. Deci nu e suficientă doar vaccinarea, trebuie și mască, oriunde.

Am fost în România, a fost o bucurie, dar am rămas rău surprins că nu se poartă măști peste tot în spațiile aglomerate, închise sau deschise. Am fost cu două nepoate, să cunoască România, și nici ele nu și-au scos masca.

Nu este important doar vaccinul, vaccinul este primul important.

E important ca jurnaliștii, politicienii în care populația are încredere, medicii în care populația are încredere să arate și să explice exact vaccinul, complicațiile sunt mult mai ușoare decât de la boală.

În Israel, de exemplu, sunt oameni care au trecut prin boală în urmă cu  șase, opt luni și s-au îmbolnăvit din nou și a doua oară când s-au îmbolnăvit, a fost mult mai greu ca prima dată. Anticorpii nu au fost suficienți, nu este aceeași tulpină, deci nu ai aceeași apărare și anticorpii scad după 5-6 luni.

În jur de 70% dintre cei internați acum în Israel cu Covid 19 sunt nevaccinați, avem și noi aproape un milion de oameni care nu s-au vaccinat deloc, aproximativ 20% sunt cei care s-au vaccinat cu două doze și aproximativ 10% sunt dintre cei care s-au vaccinat cu a treia doză, dar abia după 12 zile de la vaccin, a treia doză are efect. A treia doză de vaccin este de 10 ori mai eficientă decât a doua doză și se vede că anticorpii sunt la 95%, după această a treia vaccinare.

Ce facem cu copiii care nu pot fi vaccinați?

Avem norocul că, în general, copiii fac o formă ușoară. Sunt copii pentru care pot să treacă şi câteva săptămâni de boală, să nu se simtă bine, dar norocul nostru e că numai până la 3% dintre copii fac boli mai grave, cum sunt acele miocardite, mult mai dese în boală decât după vaccin.

Boala face de 4 ori mai mult complicații la copii decât vaccinul, în cazul celor care se pot vaccina, și complicațiile după vaccin trec, în timp ce după boală pot să continue mult timp și deja noi avem internați 10 copii cu acea boală multisistemică. La noi se dă vaccinul de la 12 ani în sus, dar noi avem câteva mii sub 12 ani, care au primit vaccin într-o doză mai mică, deși nu este încă aprobat și nu sunt complicații.

Există riscul unei noi tulpini?

Riscul unei tulpini noi este în locurile unde nu se face vaccinarea, pentru că virusul poate să aibă mutații.

Să sperăm că nu o să apară, dar după părerea mea, trebuie să ne pregătim și pentru mutația următoare, dar e important ca oamenii să se vaccineze, să nu se teamă de vaccin, eu am mers în siguranță în România cu această a treia doză pe care o făcusem.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇