Pandemia, prin ochii medicilor: Ne apropiem de limită. Dacă o trecem, colegii mei vor fi puși în situația să aleagă pe cine tratează la ATI

Pandemia, prin ochii medicilor: Ne apropiem de limită. Dacă o trecem, colegii mei vor fi puși în situația să aleagă pe cine tratează la ATI
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe măsură ce numărul de cazuri de Covid va crește, va crește și ponderea de cazuri pe ATI, iar asta e marea problemă, pentru că astfel de locuri nu se creează din vid, ele se iau de la alte patologii, și se ajunge la o limită, după care sistemul e copleșit. Sper să nu ajungă colegii mei să aleagă pe cine tratează la ATI – cine are prioritate și cine așteaptă, spune dr. Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUPBT).

Marți, în România s-a înregistrat un dublu record negativ: Peste 15.000 de cazuri noi de Covid şi 252 de morţi. Doar 7 judeţe din ţară nu sunt roşii.

Continuăm seria de mărturii ale medicilor care luptă în linia întâi a frontului deschis împotriva Covid 19 și vă prezentăm azi declarațiile dr. Raul Pătrașcu, cercetător în cancer, asistent universitar, medic și manager la spitalul din Timişoara, al cărui mesaj public, transmis prin intermediul Spotmedia.ro, ar trebui să le dea de gândit celor care nu vor să se vaccineze: Să nu ne gândim nu numai la noi, ci și la cei pe care îi iubim – la copiii noștri, la părinții noștri, la bunicii noștri; poate noi credem că vom avea norocul să trecem cu bine peste boală, dar EI?

ADVERTISING

Ascultă mesajul integral adresat de dr. Raul Pătrașcu celor care încă nu vor să se vaccineze:

raul-patrascu
Foto: Facebook / Raul Pătrașcu

Dr. Raul Pătrașcu: La ATI e marea problemă. Locurile nu se creează din vid, ele se iau de la alte patologii

”Noi avem 9 pacienți pe ATI, avem  65 de pacienți adulți non-critici, avem 6 paciente ginecologice și 12 copii internați, cu încă 9 însoțitori care sunt pozitivi și ei.

Am pregătit 100 de locuri, fără cele pentru copii. Deci mai avem circa 30 de locuri pentru non-critici, dar fără partea de ATI.

La ATI nu avem niciun loc liber.

Noi avem foarte mulți pacienți și, fiind un spital regional, situația este una dificilă, pentru că nu putem foarte ușor să scădem activitatea și nu ne dorim să facem acest lucru, fiindcă avem secții nu doar performante, ci cu adresabilitate unică, ceea e înseamnă că nu sunt acoperite de alte spitale.

Deci noi nici nu ne permitem, nici nu ne dorim să scădem activitatea. Și atunci situația este una dificilă.

Din fericire, oxigen avem. Noi ne-am pregătit încă de dinainte de primul val. În schimb, când vine vorba despre medicamentele tradiționale pentru Covid (Remdesivir, Favipiravir sau Tocilizumab), am mai întâmpinat dificultăți. Nu este vina cuiva, ci pur și simplu se utilizează foarte mult la nivel mondial și atunci ajung foarte greu la noi în țară, motiv pentru care primim și noi, ca și celelalte spitale, cu porția, cum se spune.

ADVERTISING

Vom încerca să mai facem 2-3 locuri, cumva, la ATI, dar acest lucru este foarte dificil, pentru că, așa cum spuneam, la noi vin formele cele mai severe, atât Covid, cât și non-Covid, deci e foarte greu să facem rost de locuri pe partea critică.

Acolo, la ATI, este marea problemă. Și de acolo va veni problema acestei țări, în general, pe partea de ATI, pentru că pe măsură ce numărul de cazuri va crește, va crește și ponderea de cazuri pe ATI.

Nu ne îngrijorează foarte mult partea non-critică, pe aceea o putem manageria. Însă de ce nu se poate ajunge la un număr și mai mare de paturi de ATI? Pentru că timp de doi ani mulți oameni au stat acasă și au așteptat să vină la spital în ultimul moment și atunci când vin (indiferent de patologie, fie că e vorba despre o banală hernie) lucrurile se complică. Și se poate ajunge ca o hernie să îți pună viața în pericol.

Nu este neapărat cazul Spitalului Județean, dar acest lucru îl vedem peste tot în țară, de unde și problema cu aceste locuri de la ATI. Ele nu se creează din vid, ele se iau de la alte patologii. Și nu putem să luăm foarte multe, nici noi, nici alte spitale din țară.

ADVERTISING

Și atunci se ajunge la o limită, după care sistemul este copleșit. Ne apropiem ușor, ușor de acea limită. Sperăm să nu o trecem, pentru că dacă o trecem, colegii mei vor fi puși în situația să aleagă pe cine tratează la ATI – cine are prioritate și cine așteaptă. Nu am fost  puși încă în aceasta situație.

Sper din tot sufletul să nu ajungem acolo, dar teama mea este că ne îndreptăm spre acea limită.

Dacă ar exista un singur pat liber la ATI și doi pacienți, unul cronic iar al doilea cu Covid dar nevaccinat, cine ar primi patul?

Sincer, nu știu să vă răspund la această întrebare. Este o decizie imposibil de luat. Nu știu cum vor alege colegii mei, chiar nu știu.

Eu cu siguranță nu pot să aleg pentru ei și, fiind și eu medic, știu cât de imposibilă este această decizie. Chiar nu știu cum…

Noi, ca medici, am ales această profesie ca să salvăm vieți. Indiferent de ceea ce cred oamenii, indiferent de orientarea lor sexuală, de opțiunea lor politică, de opțiunea pro sau contra vaccinare. Noi nu ținem cont de aceste lucruri.

O viață este o viață, pe care am jurat să o apărăm, indiferent de vârstă, indiferent de statut socio-economic, indiferent de orice.

Și atunci nu putem să introducem astfel de criterii, de aceea, spun că este o decizie imposibil de luat. Și dacă vom fi confruntați cu ea, evident că va trebui să luam una, dar nu pot să vă spun acum care ar fi și sper totuși că nu vom fi confruntați cu așa ceva.

Varianta Delta infecteză familii întregi

Da, avem cazuri și la copii. E foarte greu, mai ales că mulți se infectează la școală, unii la grădiniță… Avem inclusiv bebeluși, adică nu nou-născuți, ci infanți (de exemplu - 1 an și 5 luni, formă destul de severă, cu afectare pulmonară) pe fondul unor alte probleme de sănătate, uneori anemii, chiar și tumori cerebrale.

E foarte, foarte dificil, vă dați seama…

DSP-ul poate să spună mai multe, dar cunosc cazuri de copii care s-au infectat la școală și apoi au transmis mai departe, în familie.

Într-adevăr, am văzut atât în alte unități sanitare din oraș, cât și la noi, familii întregi bolnave. Varianta Delta infectează familii întregi, nu se mai întâmplă să fie cazuri izolate, cum era înainte. Acum se infectează familii întregi.

Câți dintre bolnavii internați în stare gravă sunt nevaccinați?

Cei care sunt acum pe ATI sunt toți nevaccinați.

Iar dintre ceilalți infectați care sunt acum în spital cam 99% sunt nevaccinați.

De ce? Nu s-au vaccinat fie pentru că n-au crezut în existența virusului, fie pentru că n-au considerat că vaccinul le aduce un beneficiu foarte mare.

Sigur că, atunci când ajung pe patul de spital sau la ATI, majoritatea regretă că nu s-au vaccinat.

Un mesaj public pentru cei care aleg să nu se vaccineze

Mesajul meu este unul de empatie. Mulți dintre cei care nu se vaccinează sunt și virulenți, nu atât la adresa medicilor, ci la adresa celor care se vaccinează.

Mesajul meu este unul de bunăvoință. Noi, ca medici, suntem aici ca să tratăm pe toată lumea, indiferent de opțiune. Însă atunci când luăm o astfel de decizie (să nu ne vaccinăm - n.red.) trebuie să ne gândim nu numai la noi, ci și la cei pe care îi iubim – la copiii noștri, la părinții noștri, la bunicii noștri.

Poate noi nu credem în acest virus sau poate credem că, dacă ne infectăm, oricum vom trece peste. Da, poate că astfel de persoane vor avea norocul acesta, dar poate că bunicii, nu. Poate părinții, nu. Poate, Doamne ferește, copiii – nu.

Din câte am văzut, la nivel național, luni au murit doi copii de Covid. Nu pot să îmi imaginez cât de mare este drama unei familii care trece prin așa ceva.

În ultimii doi ani, noi am văzut nenumărate astfel de drame.

Și, atunci, mesajul este să încercăm să vedem de ce în alte țări sunt ridicate toate restricțiile și nu sunt atâtea cazuri (este corelat direct proporțional cu rata de vaccinare) și să înțelegem că poate vaccinul nu ne ferește de infecție, dar ne ferește de BOALĂ sau de o FORMĂ SEVERĂ A BOLII”.

Citește și alte relatări despre situația din spitale:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇