Dr. Săndesc: Este iadul în ATI. Mori acum din lipsă de resurse, de locuri, asta e realitatea

Dr. Săndesc: Este iadul în ATI. Mori acum din lipsă de resurse, de locuri, asta e realitatea

Prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), spune că situația din spitale este dramatică și că va fi și mai rea, pentru că pur și simplu nu mai sunt locuri și din această cauză vor muri oameni.

”Este iadul în Terapie Intensivă și e doar începutul. Secțiile ATI sunt pline și secțiile de primiri urgențe, unde sunt pacienți critici, intubați, care așteaptă un loc. Suntem o arcă a lui Noe arhiplină de care se agață cu disperare atâția oameni și cred că vor veni perioade foarte dramatice.

Este foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres teribil. Am făcut eforturi extraordinare, ne-am extins cât am putut și vedem acum că eforturile astea parcă au fost în van și e mai rău ca oricând”, a spus dr. Săndesc, luni, la Digi24.

Vestul a transformat pandemia în răceală sezonieră pentru că s-a vaccinat

Medicul conduce Secţia ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara şi spune că este normal ca oamenii să vrea libertate, însă arată că în țările unde cetățenii și-au redobândit drepturile procentul de vaccinați este foarte mare. Astfel, chiar dacă încă sunt cazuri multe, pacienții nu fac forme grave, nu au nevoie de îngrijiri la spital și presiunea pe sistemul medical e foarte mică.

ADVERTISING

”Ne uităm la colegii noștri și vorbim cu ei din țarile vest-europene și îi vedem acolo cât de relaxați sunt, cât de puține cazuri au în spital, cât de puține cazuri au în ATI, cât de puține decese.

Ei au transformat pandemia într-o viroză banală sezonieră, totul având ca explicație faptul că au reușit să atingă acel prag de vaccinare colectivă.

Și da, se pozitivează și acolo oamenii, dar nu mai fac forme grave, nu mai au nevoie să se interneze și este ca o gripă sezonieră, sistemul sanitar nu e copleșit ca la noi, iar cei cu boli grele pot beneficia, nu ca la noi, de tratamente. (...) Toți își doresc să fie liberi și e normal, dar nu putem fi acum ca țările din Vest - ei le-au recâștigat pentru că au atins pragul de imunizare”, a spus Săndesc, cu emoție în glas.

El a recunoscut că ”am eșuat lamentabil” ca sistem și avertizează că suntem în punctul în care oamenii mor pentru că nu au loc în spital: ”Nu mai sunt locuri, pur și simplu, nu mai sunt locuri libere în spital. Să mori acum din lipsă de resurse, de locuri... asta e realitatea”.

ADVERTISING

”Este un eșec și al autorităților, dar nu e târziu încă”, mai spune medicul, insistând că vaccinarea este soluția.

Oameni care se dădeau bravi că nu-i atinge virusul se rugau cu ultima suflare să primească vaccinul

El a povestit de cazurile în care pacienți care înainte bravau că pe ei nu-i atinge virusul au ajuns să ceară pe patul de moarte vaccinul.

”Noi nu putem face abstracție că acolo e o zonă de iad, de suferință maximală, unde sunt semenii noștri. Am văzut oameni care se dădeau bravi că pe ei virusul nu-i poate afecta și i-am văzut când să-și dea duhul cum se rugau să fie vaccinați, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive.

Virusul afectează indiferent de rang, de titlu, de pregătire, de starea de sănătate… Vedem oameni tineri care fac forme foarte grave și care mor pentru că sunt nevaccinați. Covârșitoarea majoritate a celor care blochează ATI-ul și alte secții sunt nevaccinați”, a mai spus Săndesc.

ADVERTISING

Cazul Israel

Medicul dialoghează cu cei care se opun vaccinului pentru a le oferi explicații științifice, bazate de date. Astfel, mulți dau exemplul Israelului, care a fost primul la vaccinare dar care acum se confruntă cu un număr mare de cazuri, inclusiv care necesită vaccinare, și impune restricții dure chiar și pentru vaccinați.

”Mulți antivaxeri cu care dialoghez, pentru că ei nu o fac din răutate, dar au tras o concluzie greșită, spun de ce în Israel avem atâtea cazuri. E un caz școală Israelul și trebuie studiat. A fost pe primul loc la vaccinare și s-au grăbit cu măsurile de relaxare.

Când Europa era în lockdown, ei erau fericiți și dansau pe terase. Vaccinarea s-a plafonat acum și ei sunt pe locul 33, nu mai sunt de mult pe primul loc. Au rămas la 60% și combinat cu măsurile de relaxare rezultă situația cu foarte multe cazuri care se pozitivează.

Noi, în România, unde suntem la jumătate la vaccinare și am avut o lungă perioadă de relaxări... iată rezultatul acum. Nota de plată e foarte grea și foarte dureroasă”, a conchis Săndesc.

De ce în Israel, unde a fost vaccinată majoritatea populației cu 2 doze, a explodat numărul cazurilor de Covid? Ro Vaccinare explică

El a încheiat spunând că nu face aceste afirmații pentru a speria românii, ci doar pentru a prezenta realitatea așa cum este și a transmite că vaccinarea e singurul mod prin care putem transforma și noi COVID-ul într-o banală răceală sezonieră.

Citește mai multe despre situația critică din spitalele Covid din România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇