Pandemia, prin ochii medicilor: ”Am înghesuit paturi în saloane, am pus paturi pe hol. Soluția e în legislație!”, spune managerul Institutului Marius Nasta

Pandemia, prin ochii medicilor: <i>”Am înghesuit paturi în saloane, am pus paturi pe hol. Soluția e în legislație!”</i>, spune managerul Institutului Marius Nasta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București situația bolnavilor de Covid este foarte greu de gestionat, din cauza numărului mare de cazuri, cu mult peste capacitatea spitalului.

Soluția se află în legislație, spune managerul Beatrice Mahler, care face apel și la solidaritatea celorlalți manageri de spitale.

Cel mai dificil lucru este să asigurăm oxigenul, nu pentru că nu am avea stocator de oxigen, dar avem surse de oxigen doar la 81 de paturi, iar pentru restul pacienților avem doar butelii de oxigen și concentratoare de oxigen cu un debit mult scăzut față de nevoia pe care ei o resimt”, se arată într-o postare publicată duminică pe pagina de Facebook a institutului.

Acum la Marius Nasta104 pacienți în secția COVID la o secție de 81 de paturi și 15 pacienți în ATI COVID ... iar...

Publicată de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta pe Duminică, 3 octombrie 2021

Contactată luni de Spotmedia.ro, dr. Beatrice Mahler a prezentat situația din spital și posibilele soluții de rezolvare a crizei.

ADVERTISING

Avem 30 de pacienți peste numărul de paturi avizat în secție, iar Terapia Intensivă e plină. Am înghesuit paturile în saloane, am pus paturi pe hol ... Nu avem ce face altceva.

Am sunat acele CCI (comitete de coordonare a intervenției - n.red.) să găsească soluții, să direcționeze și către alte spitale la nevoie, nu știu unde. E o situație extrem de dificilă în ceea ce privește pacientul Covid”, a declarat luni dr. Beatrice Mahler, pentru Spotmedia.ro.

Paturi găsim. Unde găsim cadre medicale disponibile?

Dacă paturile se găsesc mai ușor, să zicem, ce se întâmplă cu cadrele medicale de care ar fi nevoie pentru pacienții suplimentari, unde le găsim?

ADVERTISING

”Cadrele medicale sunt aceleași, vă dați seama. Cum să facem angajări peste noapte? Să mobilizăm medici din alte compartimente, da, asta putem face, la medici mai putem să apelăm.

Și am mobilizat deja, de astăzi sunt 3 colegi care se vor duce în zona Covid. Dar la asistente nu avem cum, pentru că sunt paturile pline și la Pneumologie, și la Tuberculoză.

Detasări, de unde? Avem detașări pentru unitatea mobilă făcute. Dar tot sistemul sanitar este într-un deficit de personal cronic, așa că nu putem vorbi despre detașări de la alte unități, nici ei nu au numărul de persoane angajate care să fie măcar la nivelul de personal mediu angajat în totalitate cu toate posturile disponibile din statul de funcții”, ne-a explicat dr. Beatrice Mahler.

ADVERTISING

Care ar fi soluțiile?

Întrebată care crede că ar fi soluția, măcar temporară, pentru depășirea acestei noi crize generate de pandemie, dr Mahler ne-a spus: ”O soluție ar veni din respectarea legislației care există în vigoare: ca toate spitalele să aibă secții Covid”.

”Asta este soluția în acest moment.

Sunt spitale care nu au aceste circuite, iar atâta timp cât managerii din celelalte spitale nu vor înțelege că e momentul să fim împreună, toți, în acest efort, lucrurile vor sta așa.

În unele spitale, cum este ”Marius Nasta”, sunt pacienți peste numărul de paturi, iar în alte spitale acest lucru nu se întâmplă.

E o problemă de asumare a momentului, de către fiecare manager de spital. Eu cred că asta este cheia în acest moment.

Vom vedea, după ce se ocupă toate paturile, ce facem...

Iar eu cred că nu trebuie să apelăm la Mecanismul European cât timp avem spitale care nu au intrat în acest circuit Covid”, a subliniat dr. Mahler.

Dacă legislația include soluția, ar putea face ceva Ministerul Sănătății în acest moment și nu face?, am întrebat.

”Eu nu pot să vorbesc în numele Ministerului Sănătății, domnul ministru trebuie să spună, pentru că el are altă viziune. Eu pot să spun ce se întâmplă în ”Marius Nasta”, ne-a răspuns managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler.

Citește în postarea de mai jos despre consecințele blocării Institutului Marius Nasta, pentru bolnavii non-Covid:

De astăzii Marius Nasta funcționează la capacitate maximă, dar din păcate este ocupat și la capacitate maximă.Că să...

Publicată de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta pe Luni, 27 septembrie 2021

Află mai multe despre realitatea din spitale:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇