Au ajuns spitalele la limită? Prin ce trece un copil internat la ATI și cu ce sechele rămâne? Mai organizăm pelerinajul de Sf. Parascheva? Dr. Vasile Cepoi răspunde la întrebările zilei

<i>Au ajuns spitalele la limită? Prin ce trece un copil internat la ATI și cu ce sechele rămâne? Mai organizăm pelerinajul de Sf. Parascheva</i>? Dr. Vasile Cepoi răspunde la întrebările zilei

În India stau la rând să moară unul ca să intre altul, iar noi nu suntem departe de momentul acela. Oamenii trebuie să înțeleagă că sistemul sanitar este la limită și că ”neîncălcarea drepturilor”, invocată de unii, înseamnă, de fapt, încălcarea DREPTULUI LA VIAȚĂ, spune dr Vasile Cepoi, șeful DSP Iași.

La ATI Covid în Iași nu mai intră nimeni decât dacă moare cineva, iar medicii vor ajunge în situația limită să decidă pe cine tratează sau nu, adică să îi aleagă pe cei care au mai multe șanse, așa cum s-a întâmplat în Italia anul trecut, avertiza în urmă cu câteva zile Vasile Cepoi.

Între timp, am asistat la o adevărată explozie a numărului de cazuri în toată țara, iar la Iași și Suceava au murit deja copii de Covid.

În ciuda statisticilor îngrijorătoare și de necontestat, autoritățile de la București au închis ochii și, mai mult, au decis să elimine pragul de 6 la mie de la care se închid școlile și să amâne pe termen neprecizat luarea unor măsuri de protecție mai ferme și care au dat rezultate în celelalte state europene.

ADVERTISING

Care e situația din spitale? Care e proporția vaccinați/nevaccinați între cazurile grave? Ce trăiește un copil internat la ATI? Mai organizăm totuși, peste două săptămâni, pelerinajul de Sf. Parascheva, așa cum spune primarul Iașiului, Mihai Chirica?

Sunt câteva dintre întrebările zilei la care ne răspunde astăzi dr. Vasile Cepoi, șeful DSP Iași și fost ministru al Sănătății:

Cum evoluează pandemia la Iași?

Situația evoluează în rău. Astăzi (joi, n.red.), numărul cazurilor e aproape dublu față de ieri. Azi avem 650 de cazuri noi.

Numărul celor care sunt simptomatici și solicită testări la domiciliu depășește 500 în fiecare zi.

În spital nu mai avem locuri la oxigen în secții și nu mai avem niciun loc la Terapie Intensivă.

Iar azi dimineața, la ora 9, în Unitatea de Primiri-Urgențe de la Spitalul Sf. Spiridon erau 14 cazuri de Covid.

ADVERTISING

Deci suntem deja în situația în care, dacă mai vin peste această limită și între timp nu decedează nimeni, să nu putem să îi preluăm.

Ce mai pot face medicii?

Noi mai punem paturi suplimentare. Și o să ajungem mai întâi să îi punem pe holuri și pe urmă, cum spunea dl Jurma, o să ajungem ca în India, să se stea la rând și să se aștepte la poarta spitalului.

Fără respectarea măsurilor de protecție nu există soluții. Dacă toată lumea așteaptă ca salvarea să vină de la sistemul sanitar, eu le spun că trebuie să se înțeleagă că sistemul sanitar este la limită.

Să înceteze toate speculațiile cu încălcarea drepturilor și așa mai departe, pentru că această ”neîncălcare a drepturilor”, cum spun unii, înseamnă de fapt ÎNCĂLCAREA DREPTULUI LA VIAȚĂ.

Care e proporția între vaccinați și nevaccinați la cazurile grave din spitale?

Cu patru zile în urmă, când am făcut eu ultima dată calculul, doar 5% erau vaccinați în spital și 0 vaccinați la ATI.

ADVERTISING

Restul erau toți nevaccinați. Majoritatea dintre aceștia nu cred în Covid sau cred că au o capacitate de apărare suficientă, așa că pe ei nu o să-i afecteze.

Ce trăiește un copil cu Covid la ATI?

Astăzi sunt 4 copii în ATI, unul a decedat, și 14 sunt în zona roșie.

Ca să vă răspund la întrebare, un copil internat la ATI cu Covid este ventilat, pus la perfuzii cu medicamente și are o suferință majoră, pulmonară și de altă natură, digestivă...

La copii foarte frecvent se asociază suferința digestivă, tulburările de această natură. Au ”scaune fuior”, cum descriu pediatrii.

Cam asta e imaginea.

Today has been a day where I just feel angry. I want to share this photo because while I sit here praying and crying...

Publicată de Mirsada Muric pe Sâmbătă, 31 iulie 2021

Unii se tem de efectele vaccinului, dar care sunt efectele pe termen lung ale Covid la copii?

Spunea doamna Șoșoacă deunăzi că trei generații pot fi sterile din cauza vaccinului. Adică copiii noștri nu vor mai putea să aibă copii și nici ... copiii copiilor noștri nu vor mai putea avea copii...

E o prostie, vă dați seama.

Deocamdată nu știm care sunt sechelele la copii, nu am avut pacienți copii cu sindrom post-Covid tardiv, cum avem la adulți.

Dar, foarte probabil, sechelele vor fi mai grave, pentru că ei fiind în dezvoltare și diviziunea celulară fiind foarte activă, aceste celule vor fi afectate și foarte probabil să fie vorba despre o fibroză pulmonară sau să rămână cu afectarea altor organe – inimă, rinichi ș.a.m.d.

Ce mai putem face de acum încolo?

Ce mai putem face este să convingem populația că singura soluție este ca fiecare să-și păzească propria sănătate.

Dacă nu convingem oamenii în acest sens și dacă între libertatea de a fi sănătos și libertatea de a merge la chef și a mă distra o aleg pe a doua, dacă aleg libertatea de a nu purta mască și de a nu mă vaccina, atunci nu vom putea să facem față și, repet, o să ajungem cum am mai spus și cum s-a întâmplat deja, în Lombardia, în Spania, nu este o supoziție nefondată.

În India stau la rând să moară unul ca să intre altul. Nu suntem departe de momentul acela.

După festivaluri și Congresul PNL, urmează pelerinajele de Sf Parascheva și Sf Dumitru. Le mai facem sau nu?

Astfel de manifestări trebuie foarte bine organizate și foarte bine controlate.

Iar cei care își asumă să organizeze aceste activități, trebuie să răspundă în fața legii, nu doar moral, în cazul în care aceste manifestări au loc fără respectarea regulilor.

Noi avem experiența de anul trecut, de la Sf Parascheva, când am mizat pe descurajarea participării, pe interdicții. Acest lucru nu ne-a reușit și eu cred că era mai bine dacă acceptam organizarea, dar cu niște reguli foarte stricte și cu un număr mare de voluntari și de jandarmi și polițiști, care să supravegheze îndeaproape participarea fiecăruia.

Vom vedea anul acesta ce se va întâmpla. Dar depinde și de incidență. Dacă incidența va fi peste 6 la mie la data respectivă (lucru care nu este exclus), atunci legea este clară: Nu se poate face nimic.

Dar ar trebui să existe și niște sancțiuni foarte drastice pentru a putea opri manifestările cu risc mare.

morti-world-octombrie
Sursa: AICI

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇