Când va depăși Capitala pragul de 6 la mie în București? Ce facem cu diferența dintre sectoare? Dr. Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei

<i>Când va depăși Capitala pragul de 6 la mie în București? Ce facem cu diferența dintre sectoare?</i> Dr. Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei

Matematica spune că în București s-a trecut de 6 la mie chiar sâmbătă, pe incidența calculată standard, și, dacă se raportează corect din urmă și se vor aloca corect cazurile, în 3-4 zile maxim Bucureștiul va fi și oficial la 6 la mie, iar ”din momentul în care am intrat în zona de 2.500 de cazuri pe zi, Bucureștiul poate să treacă liniștit săptămâna viitoare și de 10 la mie”, spune Octavian Jurma.

UPDATE 28 septembrie, ora 11:00: Cum deja incidenţa în Bucureşti a urcat la 5,57 la mie, se poate ca dl Jurma să fi făcut nişte calcule optimiste, însă avertismentele sale rămân valabile şi vă invităm să le citiţi mai jos.

Când depășim în București pragul fatidic de 6 la mie, decis arbitrar si invocat de autorități pentru luarea unor măsuri restrictive de protecție a populației? Ce facem cu sectoarele 1 și 2, care au depașit chiar și oficial 6 la mie?

ADVERTISING

Sunt primele întrebări la care a răspuns luni pentru cititorii Spotmedia.ro medicul și cercetătorul Octavian Jurma:

octavian jurma2
Foto: Facebook / Octavian Jurma

Când trecem pragul de 6 la mie în București?

”Matematica spune că în București s-a trecut de 6 la mie chiar sâmbătă, pe incidența calculată standard (6,30 și ceva, am calculat-o). Dacă se va raporta corect din urmă și vor începe să aloce corect cazurile (de obicei e o întârziere de 2-3 zile între înregistrarea cazurilor și alocarea lor, pentru că le verifică, răsverifică și mai amână ...), mai ales că acum e toată lumea cu ochii pe ei, atunci în 3-4 zile maxim Bucureștiul va fi oficial la 6 la mie. Asta înseamnă cel târziu vineri-sâmbătă.

Însă e posibil să vedem incidența asta chiar mai devreme, miercuri. Depinde cum alocă. Am văzut că luni deja au alocat 1.400 de cazuri. Ca să ne facem o idee, ei trebuie să mai aloce vreo 4.000 de cazuri. Dacă o mai țin așa 3 zile, înseamnă că miercuri-joi se ajunge la 6 la mie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Problema e că, din momentul în care am intrat în zona de 2.500 de cazuri pe zi, Bucureștiul poate să treacă liniștit săptămâna viitoare și de 10 la mie. Iar pentru toată țara asta ar fi un dezastru.

Capitala era, din punctul meu de vedere, ca un bastion care trebuia păzit, ca și reduta interioară de la Plevna, ca să nu ajungă pandemia, pentru că aici sunt centrele vitale ale țării, și nu doar spitalele. Iar prăbușirea spitalelor în București poate atrage în cascadă prăbușirea unor instituții funcționale de importanță foarte mare.

Eu sunt extrem de îngrijorat de ceea ce se întâmplă în București, pentru că, de bine de rău, dacă pică orașe mai mari (Timișoara, Cluj) și Bucureștiul funcționează, mai poate prelua/organiza, dar dacă dispare și capacitatea asta...

Noi nu suntem organizați în teritoriu. Noi am centralizat atât de mult decizia încât un colaps al deciziei centrale poate produce o anarhie la nivel local. Autoritățile locale sunt, în cele mai multe cazuri, incapabile să ia decizii în situații de criză și stau și așteaptă ca iepurele în fața farurilor.

ADVERTISING

Ce facem cu sectoarele care au trecut oficial de 6 la mie?

Bucureștiul e mare cât 4 județe. Practic, un sector ar trebui privit ca o localitate de sine stătătoare și ar trebui să se aplice criteriul privind incidența. Dar asta ar fi ridicol, pentru că treci strada și ești în alt sector...

În general, ar trebui un algoritm, de genul: ’În București se aplică incidența din cel mai afectat sector’, pentru simplul motiv că astfel împiedici infectarea în celelalte sectoare.

Eu nu înțeleg cum a reușit să se strecoare filosofia asta: ’Hai, să așteptăm până ajungem acolo și după aia vedem ce facem!’ Cumva a fost indusă, nu știu cum. Probabil pentru că au scăpat basma curată cu astfel de abordări în valurile 2 și 3. ’Băgăm date sub preș, mai raportăm peste 6 luni ... ’ Au introdus și sistemul ăsta de alocare (...) Până la urmă, atunci au obținut acel platou promis de președinte.

Dar a fost un act de măiestrie statistică. Trebuie să recunosc că sunt foarte buni specialiști, acolo în spate, dar sunt puși să justifice niște decizii politice, în loc să combată pandemia.

Iar Ilfovul e ’județ-dormitor’. E cel mai asuprit județ. (...). Sunt foarte mulți din Ilfov care se infectează în București, dar sunt depistați și înregistrați în Ilfov și ridică incidența foarte mult. E doar un fenomen de statistică.

E atât de ridicol, dacă n-ar fi tragic, felul în care se face managementul pandemiei acum încât îți vine să plângi sau să râzi, depinde din ce țară ești și cât ești de sadic...

E ca și cum am avea un incendiu în care îți arde toată casa și tu, cu paharul, încerci să stingi un obiect prin casă, care e prețios pentru tine, dar nu vezi că se prăbușește toată casa, pentru că nu mai suntem la stadiul de măsuri locale.

Nu se gândește absolut deloc. Nu există o strategie coerentă. Sunt doar niște măsuri care au fost luate prin negociere politică. Medicii au venit cu o listă, un ’cearceaf’ probabil, și s-a tot tăiat: ’Bine, rămâne carantina de noapte, dar hai să mutăm la 6 la mie...’”.

Mai jos aveti istoricul incidentei oficiale din Romania in ultimele 14 zile (2 saptamani). In dreapta aveti prognoza...

Publicată de Octavian P Jurma pe Luni, 27 septembrie 2021

Citește în partea a doua a dialogului purtat cu Octavian Jurma despre un alt lucru catalogat ca revoltător: Închiderea școlilor în funcție de incidența stabilită .... vinerea.  ”În Timișoara, incidența a fost vineri sub 5, iar duminică a fost peste 6 deja. Eu, ca părinte, ce să fac?”, se întreabă Octavian Jurma, întrebare pusă de mulți alți părinți.

Află mai multe despre:

Îți recomandăm și Opinia zilei: Domnule Cîțu, s-a terminat! Ceasul ticăie pentru România


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇