Cum deosebim Delta de gripă? Putem să protejăm Școala? Au vaccinații vreun avantaj? Dr. Virgil Musta răspunde la întrebările zilei

<i>Cum deosebim Delta de gripă? Putem să protejăm Școala? Au vaccinații vreun avantaj?</i> Dr. Virgil Musta răspunde la întrebările zilei

Oricine are simptome de infecție respiratorie trebuie să se izoleze, ca să nu-i contamineze și pe alții, iar dacă simptomele nu dispar repede (1-2 zile), trebuie să se testeze PCR, pentru că dacă este vorba despre Covid-19 (nu despre viroză sau gripă), cu cât urmezi o terapie mai repede, cu atât eficiența ei este mai mare, spune medicul infecționist Virgil Musta.

O persoană infectată cu Covid-19 este contagioasă cu 2-3 zile înainte de apariția primelor simptome, mai subliniază acesta.

De asemenea, varianta Delta dă îmbolnăviri mai frecvente la copii și forme ceva mai grave decât celelalte variante, iar în timp ce niciunul dintre vaccinurile folosite de zeci de ani nu are efecte severe pe termen lung și ar fi anormal ca exact vaccinul împotriva SARS-CoV-2 să producă așa ceva, am putut constata deja că foarte mulți dintre cei care s-au îmbolnăvit au rămas cu sindrom post-Covid, adică cu sechele ”care te pot afecta o viață întreagă”, ne-a mai declarat medicul Virgil Musta, șeful secției II de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, care a acceptat să răspundă la întrebările zilei, pentru cititorii Spotmedia.ro:

ADVERTISING

Ce e nou, special, la tulpina Delta?

”Delta este mult mai contagioasă. Contagiozitatea este mai mare cu 60% decât a tulpinei Alpha și cu 40% decât a tulpinei inițiale.

Asta înseamnă că mult mai repede te poți îmbolnăvi. Din 10 persoane care sunt contacte, 7 fac boala.

Iar o persoană depistată pozitiv este, de fapt, contagioasă cu 2-3 zile înainte de apariția primelor simptome. De multe ori te poți contamina, fără să știi, de la o persoană cu care ai intrat în contact.

La ce simptome să fim atenți și cum să reacționăm?

În ceea ce privește simptomatologia, lipsa mirosului sau a gustului sunt simptome mai rare de data asta.

În principiu, este foarte dificil să faci diagnosticul diferențial între infecția cu SARS-CoV-2 și o viroză banală sau gripă.

Toate merg cu simptomatologie de tipul:

  • Febră
  • Subfebrilități
  • Dureri de cap
  • Dureri de gât
  • Dureri de mușchi, de oase
  • Tuse
ADVERTISING

Fiind și perioada virozelor și a gripei, singura metodă de a pune diagnosticul corect este prin testarea PCR.

Orice persoană care are simptome de infecție respiratorie în primul rând trebuie să se izoleze, ca să nu-i contamineze și pe alții. Iar dacă simptomele nu dispar repede (1-2 zile) trebuie să se testeze. De ce?

Pentru că în momentul în care este depistată precoce, adică în prima săptămână de boală, și se urmează tratament, eficiența medicației este mai bună decât atunci când începe tratamentul din a 7-8-a zi, în faza inflamatorie, când bolnavul începe să respire mai greu sau se decompensează.

Cu cât este depistată boala mai repede și cu cât urmezi o terapie mai repede, cu atât eficiența terapiei este mai mare.

Pe de altă parte, dacă nu o depistezi precoce, te plimbi printre alții și îi îmbolnăvești și pe ei.

Ce e specific la copii și cum protejăm Școala?

La copii boala debutează mai frecvent cu fenomene digestive – grețuri, vărsături. Și adulții le pot avea, dar mai rar.

ADVERTISING

Această tulpină, Delta, dă îmbolnăviri mai frecvente la copii decât celelalte tulpini (nu mai frecvent decât la adult, dar mai frecvent decât tulpinile anterioare) și forme ceva mai severe decât celelalte variante.

Deci Delta e o tulpină care îmbolnăvește și copiii. Și, uneori, ei necesită spitalizare, lucru care se întâmpla rar în cazul tulpinei Alpha sau al tulpinei inițiale.

Iar eu cred că este esențial să ținem școala cât mai mult timp deschisă, contează foarte mult pentru dezvoltarea psiho-socială, relațională, a copiilor, și ca să putem face acest lucru, trebuie să avem cât mai puține îmbolnăviri în școală.

Pentru asta câteva măsuri trebuie să fie luate:

  • Când copilul are primele simptome, să stea acasă, să se izoleze
  • Dacă poți să te vaccinezi, ca și copil, vaccinează-te!
  • Dacă nu te poți vaccina și ai fost contact cu o persoană bolnavă, e bine să te izolezi 14 zile (conform legislației) ca să nu contaminezi. Dacă după 5-7 zile nu ai simptome, te testezi și dacă testul e negativ, poți să reintri în colectivitate.

Ce trebuie să știe un părinte informat? Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de...

Publicată de RO Vaccinare pe Luni, 20 septembrie 2021

Care sunt diferențele majore între vaccinați și nevaccinați?

În primul rând, cea mai mare diferență este că cei vaccinați nu fac forme severe de boală. În mod excepțional, dacă au patologii grave, pot face și ei forme severe, dar deseori cei vaccinați fac forme atât de ușoare de boală încât le trec cu vederea – simptome ușoare, pe care nu le bagi în seamă.

Cei nevaccinați pot face forme mai severe de boală. Aceasta e cea mai importantă deosebire.

Pe de altă parte, și contaminarea celor vaccinați este mai rară decât a celor nevaccinați.

Cei vaccinați au o imunitate care îi protejează, poate nu suficient, depinde de nivelul de imunitate și de doza de virus infectantă – dacă anticorpii pe care îi ai sunt mai mari decât doza infectantă, ei te protejează și nu faci boala.

Dacă nu ești vaccinat și te-ai infectat, faci boala.

„Ultima gardă la COVID, 23 de prezentări:20 de pacienți nevaccinați și 3 pacienți vaccinați. Dintre pacienții...

Publicată de RO Vaccinare pe Luni, 20 septembrie 2021

De ce să ne temem mai tare, de efectele iluzorii ale vaccinului sau de efectele bolii pe termen lung?

Nici nu se compară!

Într-adevăr, nu cunoaștem efectele noilor vaccinuri pe termen lung, dar, din experiența celorlalte vaccinuri, de până acum, știm că niciunul dintre vaccinuri nu are efecte severe pe termen lung.

Ar fi anormal ca exact vaccinul împotriva SARS-CoV-2 să aibă efecte negative, când tehnologia pentru cele care sunt cu virus inactivat este aceeași ca și la celelalte vaccinuri, iar tehnologia ARN are marele avantaj că este o tehnologie foarte modernă, folosită și în alte situații (terapii, vaccinuri), și nu a dat efecte pe termen lung.

În schimb, în ceea ce privește boala, s-a constatat că 50% dintre cei care s-au îmbolnăvit de Covid-19 pot rămâne cu sindrom post-Covid, sindrom care are diferite manifestări, unele mai ușoare (oboseală, lipsa gustului sau mirosului pe o perioadă lungă de timp etc) până la cele mult mai severe (pulmonare, neurologice, cardiace), care te pot afecta o viață întreagă”.

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇