La Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt acum internați 3 bolnavi de Covid-19 la Terapie Intensivă, însă este de așteptat ca numărul pacienților să crească în perioada următoare, odată cu înmulţirea numărului de infectări și a ridicării valului 4, așa-numitul val al ”nevaccinaților”.
Spitalul Victor Babeș din Timișoara a făcut parte din ”linia frontului” în lupta dusă cu pandemia de Covid-19, încă de la început. Pentru că datele statistice anunțate de autorități confirmă creșterea numărului de infectări după ultimele săptămâni de relaxare, l-am întrebat pe medicul Virgil Musta, șeful secției II de Boli Infecțioase, care este situația pacienților internați cu Covid-19, pentru a fixa un reper în timp, la care ne vom raporta ulterior.
”Cu Covid, avem 3 persoane la Terapie Intensivă (...). A început să crească numărul de pacienți care vin la evaluarea zilnică, pentru că a început să crească numărul de infectări.
Deocamdată nu este un număr mare, însă avem experiența din trecut. Noi întotdeauna am fost la un decalaj cam de o lună față de alte țări vest-europene și vedem că în foarte multe țări a început să crească numărul de cazuri (Anglia, Spania, Portugalia), deci probabil că va crește numărul de infectări și la noi.
Va fi un val al patrulea, iar eu sper să nu fie la fel de intens ca valurile 2 și 3”, ne-a declarat medicul Virgil Musta.
În plus, acesta a subliniat faptul că ”toți cei care au decedat la noi în ultima perioadă și cazurile care au ajuns la Terapie Intensivă au fost cazuri de persoane nevaccinate”.
Cel mai bun argument provaccinare: Statisticile
Întrebat dacă există riscul ca, la toamnă, spitalele să fie din nou arhipline și cadrele medicale suprasolicitate, din cauza celor care refuză acum să se vaccineze, și cum ar putea fi convinşi acești reticenți să o facă, Virgil Musta ne-a răspuns simplu: ”Arătând statisticile”.
”Am citit că în SUA la cei vaccinați rata decesului este de 0,01%, iar formele severe de boală ajung la 0,1%, în timp ce în cazul celor nevaccinați care se infectează statistica arată că 20% fac forme severe de boală, din care 3-6% decedează.
Deci statistica este în favoarea vaccinării, chiar dacă și aceste persoane fac boala.
Apoi, avem experiența Angliei, care are acum circa 68% persoane vaccinate (e adevărat că nu toată lumea cu două doze). Din circa 50.000 de cazuri zilnice, au decedat cam 50-60 de persoane pe zi.
La noi, și în alte țări, înainte de a exista vaccinul, în valul 2 sau 3, din 9.000 de cazuri aveam peste 400 de decese pe zi. E o mare diferență.
Diferența asta este făcută de vaccin.
Sunt specialiști care spun că, de fapt, acest al patrulea val va fi valul celor nevaccinați. Aceștia riscă să facă o formă de boală severă, cu risc de deces. Ceilalți, cei vaccinați, se îmbolnăvesc în mod excepțional, în funcție de ce patologii au”, a subliniat medicul Virgil Musta.
Conform statisticilor, chiar dacă numărul de cazuri a crescut în ultimele săptămâni în UK, numărul deceselor a rămas scăzut, datorită vaccinării pe scară largă, în special a celor vulnerabili:
Citește mai multe despre riscul supraaglomerării spitalelor și efectele benefice ale vaccinării antiCovid: