Valul 4 este un val al nevaccinaților. Am avut pacienți care, dacă nu ar fi fost vaccinați, nu mai ieșeau din Terapie Intensivă. Acum sunt acasă - Interviu

Noi trebuie să înțelegem că trebuie să ne vaccinăm ca să nu ne îmbolnăvim. Noi nu trebuie să ne vaccinăm pentru că primim o bere și un mic gratis sau pentru că vrem să mergem în Grecia.
Valul 4 este un val al nevaccinaților. Am avut pacienți care, dacă nu ar fi fost vaccinați, nu mai ieșeau din Terapie Intensivă. Acum sunt acasă - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

Dacă noi nu ne vaccinăm, ci vom lua în derâdere vaccinarea și vom asculta tot felul de știri false sau diverși vraci, o să ajungem să umplem din nou spitalele și să ne zbatem ca să avem locuri pentru cât mai multă lume.

Iar dacă aveam atitudinea de azi și față de restul vaccinurilor, nici variola nu o învingeam, spune prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Dr.Victor Babeş” din Timișoara.

Două informații noi foarte importante au apărut în ultimele 24 de ore.

Pe de o parte, medicul Beatrice Mahler ne anunță că valul 4 al pandemiei este mai aproape decât ne imaginăm, la doar 2-3 săptămâni distanță, pentru că varianta Delta a devenit dominantă în cele mai multe destinaţii de vacanţă ale românilor (Grecia, Spania sau Portugalia), în timp ce campania de vaccinare merge din ce în ce mai prost în România, noi neavând nici măcar 5 milioane de persoane imunizate cu schema completă.

Pe de altă parte, vaccinarea cu schemă completă este eficientă în cazul noilor tulpini, precum și în rândul grupelor de risc, după cum arată un studiu efectuat de către Serviciul de Sănătate Publică din UK, unde în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere mare de cazuri/zi.

ADVERTISING

”În iunie au fost înregistrate 10.468 cazuri/zi și în ultima săptămână din iulie 45.159 cazuri noi/ zi. Cu toate că numărul de cazuri noi/zi a crescut mult (magnitudinea este la 2/3 din valul anterior), decesele sunt la 1/30 din valul anterior. În UK vârstnicii sunt vaccinați în proporție de peste 85-90%”, se arată și într-o postare pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, dr. Cristian Oancea, care este și prorector cercetare științifică la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, ne atenționează asupra faptului că trecerea prin boală nu înseamnă că suntem imuni la noile mutații, doar vaccinarea putând să asigure prevenirea infectării cu variantele SARS-Cov-2, și subliniază faptul că și o singură doză, prima, poate să salveze viața unui bolnav ajuns la terapie intensivă.

terapie-intensiva
Foto: Facebook / Spitalul Victor Babeș Timișoara

”Am avut asemenea cazuri, nu numai unul, în care vaccinarea, chiar și cu o singură doză, a făcut ca greul să fie depășit cu bine. Și oamenii să fie în viață, acum. Să se ducă acasă, la familie”, spune dr. Cristian Oancea, în interviul acordat pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SPOT: Guvernanții sunt în campanie, medicii s-au retras în spitalele lor, în timp ce românii umplu localurile pe litoral, fără grija zilei de mâine. Dvs, ca medic, cum percepeți acest moment din evoluția pandemiei de Covid-19?

În acest moment, în țara noastră inclusiv indicatorii epidemiologici sunt jos, ceea ce e un lucru pozitiv, un lucru bun. Dar uitați-vă ce se întâmplă în jurul nostru, în special, în regiunile turistice: Grecia, Spania, Italia. Încet, încet, ele încep să reimpună condițiile de restricție.

Eu cred că valul 4 este un val al nevaccinaților. Și să știți că simplul fapt că am trecut prin boală și avem o anumită imunitate nu ne conferă siguranța că la noile tulpini, care au apărut (Delta, Lambda) sau care urmează să vină, putem să fim protejați.

Vaccinarea este singura soluție ca să depășim cu bine toate aceste provocări.

Problema este că, dacă noi nu ne vaccinăm, ci vom lua în derâdere vaccinarea și vom asculta tot felul de știri false sau diverși vraci, o să ajungem să umplem din nou spitalele și să ne zbatem ca să avem locuri pentru cât mai multă lume.

Esența este că trebuie să ne vaccinăm ca să rămânem sănătoși și ca să depășim cu bine provocările care vor veni.

ADVERTISING

SPOT: Explicați-ne de ce e bine să ne mai vaccinăm dacă am trecut prin boală, pentru cei care cred că au făcut anticorpi și nu mai e necesar.

Dacă am trecut prin boală, asta nu înseamnă că suntem imuni la noile mutații. Uitați-vă ce s-a întâmplat în India, în Marea Britanie și în tot restul Europei.

Această tulpină Delta a devenit dominantă, cred că inclusiv, încet-încet, și în țara noastră, tocmai de aceea, persoanele care au trecut prin boală și s-au obișnuit cu gândul că au anticorpi trebuie să fie responsabile și să se vaccineze, pentru că trecerea prin boală la tulpinile care au fost până acum (valurile 1-3) nu conferă imunitate la Delta sau Lambda sau la celelalte mutații cu care ne vom mai întâlni.

În schimb, studiile făcute de companii (Moderna, Pfizer) sunt încurajatoare, ele dovedesc că gradul de protecție a vaccinurilor în fața noilor tulpini este acoperitor.

SPOT: Credeți că ar trebui să testăm mai mult, să secvențiem mai mult?

Secvențierea este bună ca să știm cu ce tulpini ne confruntăm, dar în primul rând lumea trebuie să înțeleagă că în acest moment tratamente curative pentru Covid-19 nu există, există doar tratamentele pentru care avem o oarecare experiență medicală.

Ne apărăm doar prin prevenire, iar prevenirea se face prin vaccinare.

Cert este că imunizarea de grup prin boală nu este o soluție. Doar imunizarea prin vaccinare.

SPOT: Credeți că spitalele sunt mai bine dotate de data asta, în așteptarea valului 4? Avem experiența tristă de anul trecut, când nu aveam nici măcar măști, echipamente, aparatură de specialitate, ventilatoare, nemaivorbind de vaccin. Acum spitalele sunt mai bine pregătite?

Absolut! Iar în cazul managerilor care nu s-au pregătit și lasă mult de dorit și ar trebui ca autoritățile locale sau managerii de la Ministerul Sănătății să intervină.

Toate spitalele trebuie să aibă în depozit, să spunem așa, o cantitate minimă în primul rând de măști, mănuși, viziere și combinezoane.

SPOT: Revenind la cetățenii obișnuiți, cum credeți dvs că ar putea fi convinși să se vaccineze cât mai mulți înainte să ne lovească valul 4?

Noi ne-am străduit să comunicăm, atât cât putem noi, ca medici. Am arătat și cazuri de succes, și cazuri de insucces. Noi nu suntem specialiști în comunicare, dar am încercat, prin credibilitatea noastră, să atragem atenția: ”Uitați! Sunt cazuri reale, boala există, uitați cu ce ne confruntăm!

Noi trebuie să înțelegem că trebuie să ne vaccinăm ca să nu ne îmbolnăvim. Noi nu trebuie să ne vaccinăm pentru că primim o bere și un mic gratis, sau pentru că vrem să mergem în Grecia.

Nu, noi trebuie să vrem să ne vaccinăm pentru că vrem să trăim, vrem să depășim boala, vrem să ne reluăm viața cu care eram obișnuiți în urmă cu doi ani.

SPOT: Ați avut vreun caz care v-a impresionat, fie în bine, fie în rău? Tineri care ar fi putut să trăiască dacă se vaccinau, dar au murit ”cu zile”, cum se spune, de Covid-19?

Am avut cazuri de acest gen, nenumărate, pe unele le-am făcut și publice.

Dar știți cum se spune? E democrație.

Problema este că ne trebuie o lege a vaccinării. Asta e clar. Bună, rea, dar trebuie să avem o lege a vaccinării, ca să știm care vaccinuri sunt obligatorii, care sunt la libera alegere a persoanelor.

E păcat! Pentru că dacă aveam aceeași atitudine, de azi, față de restul vaccinurilor, nici variola nu o învingeam.

Uitați-vă ce se întâmplă: au început să apară inclusiv cazuri de tetanos la persoane nevaccinate, deși noi ne zbatem să aducem serul care poate salva vieți.

Tot procesul, fenomenul acesta al vaccinării, are de suferit, pentru că a fost foarte mult atacat de diseminatori de știri false și a fost decredibilizat.

Noi suntem prea puțini și nu avem această putere a influencer-ilor care diseminează tot felul de știri false în spațiul Chat-urilor online. Am citit că americanii au dat o lege prin care încurajează proprietarii de rețele online să termine cu fake-news-urile și să stimuleze știrile medicale bazate pe dovezi.

SPOT: Alexandru Arșinel a făcut Covid, la 81 de ani, după ce se vaccinase cu ambele doze, dar medicul Adrian Marinescu ne-a explicat că acesta este un bun exemplu, pentru că dovedește cât de importantă e vaccinarea. Ați avut și dvs vreun astfel de caz?

Am avut multe cazuri de acest gen, inclusiv pacienți care făcuseră doar prima doză (nu apucaseră să facă rapelul) și au intrat cu o formă gravă în terapie intensivă, iar dacă nu erau vaccinați, nu mai ieșeau din Terapie intensivă.

Am avut asemenea cazuri, nu numai unul, în care vaccinarea, chiar și cu o singură doză, a făcut ca greul să fie depășit cu bine. Și oamenii să fie în viață acum. Să se ducă acasă, la familie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇