Medicul Cristian Oancea: Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri. O să ajungem să fim niște actori la ce se întâmplă

Medicul Cristian Oancea: Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri. O să ajungem să fim niște actori la ce se întâmplă

Medicul Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, trage un nou semnal de alarmă în ceea ce privește aglomerarea secțiilor de Terapie Intensivă din spitale, afirmând că este posibil ca în două săptămâni să nu mai existe niciun loc liber la nivel național.

El a dat exemplul unui copil de 10 ani, pe care medicii de la spitalul său au fost nevoiți să îl refuze pentru că nu mai există locuri libere.

Medicul Cristian Oancea spune că mediatizează aceste cazuri pentru că astfel încearcă să atragă atenția asupra situației dificile în care se află sistemul medical.

ADVERTISING

“În ritmul acesta, acum suntem la 80% din capacitatea la nivel național de la Terapie Intensivă, în maxim două săptămâni, două săptămâni și jumătate, vom atinge maximul la Terapie Intensivă. Ce vom face atunci? Noi am refuzat astăzi un copil de 10 ani din Arad și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri. Prin mediatizarea acestor cazuri încerc să atrag atenția prin ce trecem.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O să ajungem să fim niște actori la ce se întâmplă. Nu mai avem forța resursei umane, că paturile se pot suplimenta, dar un medic nu se formează peste noapte, necesită ani de zile. Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor”, a declarat Cristian Oancea, vineri seara, la Realitatea Tv.

Medicul subliniază că, din nefericire, foarte multe persoane tinere nu se gândesc că acasă au părinți și au bunici.

ADVERTISING

”Am observat că populația vârstnică este cea mai afectată. Haideți să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinții”, a declarat managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

România are un sistem de sănătate fragil

Cristian Oancea mai spune că va fi o luptă dură cu boala toamna aceasta și face apel la solidaritate, afirmând că sistemul sanitar nu va rezista dacă numărul de infectări va continua să crească.

”Să nu uităm că România are un sistem de sănătate fragil, nu ne putem compara cu sistemul din Franța, din Germania, din Italia. Avem câteva spitale de primă linie, care sunt aceleași de 9 luni de zile, sunt aceiași medici, inclusiv medici rezidenți și le mulțumesc tuturor cadrelor medicale care au rezistat și rezistă în continuare.

Uitați-vă cât de repede se umplu paturile de Terapie Intensivă! Trebuie să ne așteptăm la săptămâni sub presiune. Pe paturile de terapie intensivă se dă lupta între viață și moarte. Ne așeptăm la o luptă dură toamna aceasta. Sperăm la solidaritate. Sistemul sanitar nu va rezista, noi am făcut omenește tot ce este posibil.

Din punctul meu de vedere și din datele din literatură, doi ani poate să dureze. Partea care ne sperie este că nu dezvolți o imunitate care să te protejeze. Cine a trecut prin infecție să nu creadă că este imun, să se protejeze în continuare”, a subiliniat medicul Cristian Oancea.

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇