De ce se ia în calcul rata de vineri și nu de azi, pentru închiderea școlilor? De ce punem copiii în pericol? Ce să facă un părinte? Dr. Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei

<i>De ce se ia în calcul rata de vineri și nu de azi, pentru închiderea școlilor? De ce punem copiii în pericol? Ce să facă un părinte?</i> Dr. Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei

”Nu se iau măsurile în regim de urgență, de pe o zi pe alta, cum ar trebui. A trecut rata de 6 la mie? Închidem școlile! De ce să ținem cont de rata de vineri?! În București incidența e deja la 6 la mie, nu 4,95 cât s-a anunțat luni (…) Asta ne silește să ne trimitem copiii la școală într-o zonă de risc”, spune dr. Octavian Jurma.

Luni, subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, a propus modificarea ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației, pentru a se putea interveni prin decizie a CJSU atunci când este clar că rata de infectare va crește în weekend și va depăși pragurile impuse de autorități, informează Mediafax.

La Timișoara, rata de incidență a fost de 5,98 vineri, în ziua când se stabilește scenariul pentru viitoarea săptămână, și era clar că aceasta va depăși 6 la mie în weekend. Și totuși școlile nu au fost închise.

Era vizibil pentru toată lumea că de a doua zi va fi deja 6 la mie. Iată, astăzi (luni – n.red.), prima zi de școală, suntem la peste 7 la mie. Or, din păcate, pentru acele 0,2 sutimi înregistrate vineri nu am putut să decidem ca de astăzi toți copiii să stea acasă și să fie feriți de virus în următoarea săptămână”, a declarat subprefectul.

ADVERTISING

În partea a doua a dialogului purtat cu medicul și cercetătorul timișorean Octavian Jurma, acesta subliniază faptul că școlile a trebui să treacă în regim online imediat ce rata de incidență a trecut în localitatea respectivă de 6 la mie, prag oricum stabilit arbitrar de autorități, nu să se țină cont de incidența de vineri, așa cum prevede ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației.

Ziua de vineri este singura zi de referință”, declara ferm în urmă cu câteva zile, la un post de televiziune, ministrul Sorin Cîmpeanu.

”De ce vineri?! Probabil pentru că vinerea sunt oamenii ăia la lucru și doar n-o să-i deranjăm noi duminică, să anunțăm părinții că de luni nu se vine la școală. Ca și cum am avea timp. În Timișoara, incidența a fost vineri sub 5 la mie, iar duminică a fost peste 6 deja”, ne-a declarat Octavian Jurma în partea a doua a dialogului purtat, pe care vă invităm să o citiți în continuare:

Octavian Jurma
Foto: Facebook / Octavian Jurma

”Practic, tu silești copiii să meargă la școală până la 9 la mie”

”Este un lucru revoltător: După ce că am mutat pragul de închidere a școlilor până în pod (atunci când am crezut că n-o să ajungă niciodată acolo pandemia), acum apare și un criteriu birocratic - Vineri.

ADVERTISING

Asta ne silește să ne trimitem copiii la școală într-o zonă de risc. Cu atât mai mult cu cât indicatorii se raportează cu trei zile în urmă. Indicatorul pe care îl vedem noi astăzi (luni - n.red.) în București este incidența care s-a înregistrat în urmă cu trei zile. Și noi pe baza ei luăm decizii de viață și de moarte. Ca și cum am avea timp. Dar deja incidența e la 6 la mie, nu la 4,95, cât a fost luni anunțată în București.

Eu, ca părinte, ce să fac? Să mă uit la ce au chef să facă Ministerul Educației și școlile? Ar însemna că trebuie să îmi trimit copilul la școală până la 9 la mie, cât va fi vinerea asta. Sau eu ca părinte mă uit că rata e peste 6 la mie și au zis toți, ministerul, ordinul comun etc, că ’peste 6 la mie e jale’, și să nu îmi mai trimit copilul la școală?

Primesc mesaje de la mulți părinți: Ce să facem?

Să îi țineți acasă, pentru că oricum se va intra în online. Eu la fel am decis pentru băieții mei, care sunt la școală. Nu are sens să îi trimit la școală la o incidență de peste 6,5-7 la mie. De ce s-o fac, pentru că un birocrat n-are chef să lucreze duminica?! Sau fiindcă nu se ia în considerare incidența de pe o zi pe alta?!

ADVERTISING

Când s-a depășit pragul, ar trebui să se anunțe. De ce nu închidem miercurea? Chiar așa școli ultraperformante avem încât dacă se închid miercurea, până vineri se întâmplă ceva? (....)

Asta nu înțelegem noi: conceptul de timp de dublare. Dacă a durat patru săptămâni să ajungi de la 1 la 3 la mie, îți închipui că mai durează încă patru să ajungi la 6, dar de fapt îți durează încă două săptămâni pe o curbă exponențială. După aceea, durează o săptămână să ajungi de la 6 la 9 la mie. Pentru că totul se comprimă și se întâmplă mai repede.

Și ăsta e cel mai grav lucru: Cu cât lăsăm pandemia în zona asta, cu atât ajunge la numere neverosimile. Până se lovește singură de un tavan. Că și un incendiu se stinge și fără pompieri (aici au dreptate negaționiștii), dar ce lasă în urmă? Cam asta e și cu economia noastră. Încercăm să salvăm economia, dar, cu prețul de a nu stinge incendiul, o să ardă și economia, nu doar spitalele.

Vedeți unde s-a ajuns doar din cauza unor predicții aberante făcute la începutul lunii august? Inclusiv PNL, vă dați seama ce stupid e? Ei singuri au crezut predicția că vârful va fi la 1.500 de cazuri și și-au planificat congresul la sfâșitul lunii septembrie, când pe orice predicție normală era clar că o să fie peste 3 la mie. Dacă ei ar fi știut asta, își mutau congresul la începutul lunii septembrie, cum s-au făcut festivalurile.

Dar toate predicțiile, inclusiv ale mele, arătau că în România vom începe să vedem roșu în a doua jumătate a lunii septembrie. Și am atras atenția că va fi un fenomen de basculare, nu ceva izolat: toate județele vor trece în roșu în următoarele două săptămâni după deschiderea școlilor. (...) Săptămâna viitoare toate județele vor fi peste 6 la mie. Asta e matematica pandemiei.

Practic, tu silești copiii să meargă la școală până la 9 la mie. Și ați văzut ce revoltă a fost când a îndrăznit școala aia să anunțe sâmbătă că se trece online (...) Autonomia școlilor nu există, de fapt. Directorul a fost ”pălmuit public”, infierat de ministrul Educației la televizor. Vă dați seama ce înseamnă asta pentru un director de școală? În veci nu mai face asta. Mai bine lasă copiii să moară pe holuri decât să mai pățească așa ceva...”.

***

Săptămâna asta va fi înfiorătoare. Marți, pandemia va depăși absolut sigur 10.000 de cazuri (deși în România nu e nimic absolut sigur atâta vreme cât ’pixul’ e suprem) și o vom ține cu peste 10.000 de cazuri până duminică. Asta înseamnă că vom avea o săptămână în care va fi un record absolut de număr de cazuri”, ne-a mai declarat Octavian Jurma, în partea a treia a dialogului purtat luni, pe care o veți putea citi în curând pe Spotmedia.ro.

Citește și partea întâi a dialogului : Când va depăși Capitala pragul de 6 la mie în București? Ce facem cu diferența dintre sectoare? Dr. Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei

Mai jos aveti istoricul incidentei oficiale din Romania in ultimele 14 zile (2 saptamani). In dreapta aveti prognoza...

Publicată de Octavian P Jurma pe Luni, 27 septembrie 2021

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇