Avem resursele necesare pentru lupta cu valul 4? Câți ar trebui să ne vaccinăm zilnic ca să învingem până la primăvară? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei

<i>Avem resursele necesare pentru lupta cu valul 4? Câți ar trebui să ne vaccinăm zilnic ca să învingem până la primăvară?</i> Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă vrem într-adevăr să închidem pandemia, adică de la primăvară să fim într-un punct în care conviețuim cu virusul, avem nevoie de un grad de protecție a populației de peste 80%, care poate fi atins dacă ne-am vaccina măcar 50.000 pe zi, arată calculele făcute de dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș din Capitală.

Cum se vede ”de pe front” lupta cu valul 4 al pandemiei? Avem resursele umane și materiale necesare? Care ar trebui să fie ritmul vaccinării astfel încât să putem spune anul viitor că am învins? Ce putem face fiecare dintre noi, de bunăvoie și nesiliți de nimeni?

Sunt câteva dintre întrebările zilei, la care astăzi ne răspunde Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical la Institutul Matei Balș din Capitală:

Adrian Marinescu
Foto: Eduard Vînătoru/Mediafax/Hepta.ro

Unii conviețuiesc cu virusul, alții ajung pe ’câmpul de luptă’


”E clar că suntem în plin val al pandemiei, este evident.

ADVERTISING

Pe de o parte, eu nu mă uit doar la cifrele care se referă la numărul total de infecții (este un număr mare și ne așteptăm să fie mare și în continuare), ci plec totuși de la ideea că procentul pacienților care au nevoie de spitalizare (ceea ce înseamnă că sunt măcar cu formă medie sau forme severe, ca să nu mai vorbim și despre cei critici) este totuși mai mic, raportat la numărul total de infecții.

Pe de altă parte, din păcate, jumătate din populația României, aproximativ, nu e protejată, nici prin vaccinare, nici prin trecerea prin boală. Și este o diferență între a conviețui cu virusul, pentru cei care, totuși, au această protecție, și ’câmpul de luptă’ pentru cei care nu au această protecție.

Ne așteptăm ca într-un interval de timp (probabil circa o lună și jumătate) să avem în continuare, din păcate, o situație complicată.

Trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem

Ce trebuie să înțelegem, în primul rând, este că nu doar locurile de la ATI rezolvă pandemia. Sigur, pacientul critic are nevoie să fie monitorizat acolo, dar mult mai important ar fi să găsim varianta prin care să prevenim apariția complicațiilor – evaluări inițiale, faptul că pacienții trebuie să aibă loc de internare în secțiile non-ATI, ca să nu ajungă la Terapie Intensivă ș.a.m.d.

ADVERTISING

Iar singura variantă pentru asta este ca spitalele din zonele fierbinți (vorbim în primul rând despre Capitală) să intre ’în luptă’ și cu circuit Covid.

Nu spune nimeni că nu vor fi tratați și bolnavii care au o altă patologie, dar e clar că trebuie să existe un procent alocat Covid pentru fiecare spital, așa cum o spune și ordinul de ministru – 30% în Capitală. Iar când se va întâmpla asta, lucrurile vor arăta altfel.

Apoi, e clar că personalul medical nu este atât cât ne-ar trebui pentru o situație grea, fiindcă pacientul cu Covid este mult mai greu de gestionat, dar ne vom descurca. Inclusiv cu studenți voluntari, evident.

Până la urmă, răspunsul este ’Trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem’. Pentru că altă variantă nu avem sau să găsim personalul medical care să vină de undeva dintr-odată e clar că nu se poate.

Nu avem de unde să aducem alți medici și e evident că toată lumea trebuie să contribuie.

ADVERTISING

E un câmp de luptă și, la fel cum e într-o situație de război, toată lumea, cu mic cu mare, participă.

Nu putem să dăm timpul înapoi, dar am putea ajunge la un grad de protecție confortabil.

Ne-am fi dorit ca vaccinarea să se fi întâmplat mai demult și să prevină valul al patrulea. Nu putem să dăm timpul înapoi, așa că ne gândim la ce va urma.

Dacă vrem într-adevăr să închidem pandemia, adică de la primăvară să fim într-un punct în care doar conviețuim cu virusul, avem nevoie de un grad de protecție care să fie de peste 80%. Mai ales în condițiile în care varianta Delta se transmite foarte ușor, acest procent trebuie să fie cât mai mare, dar minim 80%.

Aici vorbim despre cei care au un anumit grad de protecție la trecerea prin boală (variantele anterioare ale virusului) și cei care deja s-au vaccinat.

Ceea ce putem face noi acum este vaccinarea. Evident că unii vor trece prin boală în primăvară, dar e clar că acolo vom avea și pierderi. Ce vreau să spun este că da, procentul poate crește și la trecerea prin boală, prin varianta Delta, dar ceea ce ne dorim este să o facem fără risc pentru viața pacientului. De aceea, vorbesc despre vaccinare.

Cât timp noi în România putem să vaccinăm și 80.000 de oameni pe zi, un calcul simplu ne spune că am putea să creștem foarte ușor spre acel prag despre care vorbeam, de peste 80%.

Chiar și dacă nu am vaccina 80.000 pe zi, ci doar 50.000 pe zi, asta înseamnă că am putea avea 1,5 milioane de români vaccinați în fiecare lună. Iar calculele arată că asta ne-ar aduce la un grad de protecție chiar confortabil. Cu condiția să o facem!

Fiecare dintre noi ar trebui să se gândească la ce poate face

Și mai e un lucru important: În momentul de față, nu ar trebui să ne uităm doar la restricții. Acum știm destul de bine și cum se transmite virusul și care sunt măsurile de protecție, așa că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească la ce poate face.

De exemplu, evitarea unei zone aglomerate nu trebuie să țină de restricții. Nu trebuie să îmi impună cineva asta, trebuie să o fac singur, pentru că vreau eu să mă protejez. La fel și purtarea măștii.

E un aspect care ține și de spiritul civic, de o educație sanitară, pe care cred că am primit-o de doi ani încoace. Din păcate, la capitolul acesta stăm mai prost.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇