Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei

Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dozarea anticorpilor după vaccinarea anti-Covid ”nu e ceva obligatoriu sau esențial, dar e de făcut”, la o lună după rapel, ne recomandă medicul Adrian Marinescu, medic primar infecţionist și director medical interimar la Institutul Matei Balș.

Probabil că mulți dintre cei care s-au vaccinat împotriva Covid-19 sunt curioși să afle cum a reacționat organismul lor. Au anticorpi? Mulți, puțini? Cât de bine sunt protejați acum?

Ce spune numărul anticorpilor despre corpul meu, e puternic sau dimpotrivă? Ce tip de dozare să fac, dintre cele oferite de furnizorii de servicii medicale? Și când să o fac, dacă nu vreau să dau banii degeaba?

ADVERTISING

Întrebat despre toate acestea, medicul Adrian Marinescu a admis zâmbind că dozarea de anticorpi a devenit un fel de ”sport național”.

”Dacă e să facem o singură determinare, la o lună după rapel e ok. Nu înseamnă că e ceva obligatoriu sau esențial, dar e de făcut. Fără să fie nevoie să repet la fiecare două săptămâni. Aș face o singură testare, la o lună după rapel”, a punctat de la bun început medicul primar infecționist.

Adrian Marinescu
Foto: Eduard Vînătoru/Mediafax/Hepta.ro

Recomandarea e valabilă și pentru cineva care a făcut boala.

”Da, dar dacă se gândește să își facă vaccinarea, poate să o facă în liniște, iar determinarea anticorpilor să o facă la o lună după rapel, ca să nu fie nevoit să recolteze de fiecare dată. În felul ăsta nu faci o mie de analize.

ADVERTISING

Poate să facă dozarea și înainte de vaccinare, dar nu schimbă cu nimic datele problemei, oricum are nevoie de un răspuns superior. Iar cei care trec prin boală fac oricum puțini anticorpi”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Firmele oferă mai multe tipuri de dozări, pe care să o aleg?

Întrebat ce tip de dozare de anticorpi e mai bine să aleg, dr. Marinescu a subliniat că ”ar fi multe de spus” în această privință, dar sunt chestiuni destul de tehnice.

”Anticorpii de tip spike sunt cei care ne interesează în primul rând. Sunt cei care pot fi monitorizați, indiferent că am trecut prin boală sau ne-am vaccinat.

ADVERTISING

Sunt multe lucruri de spus aici, ține și de intervalul de referință și de ceea ce înseamnă negativ/pozitiv.

Da, ne facem testarea la o lună după rapel, dar plecăm de la ideea că nu contează doar anticorpii și că imunitatea, indiferent că trecem prin boală sau ne vaccinăm, este și la nivelul celulelor.

Laboratoarele au modalități diferinte de a măsura, de aceea, este important ca întotdeauna să ne raportăm la referința laboratorului (ce înseamnă pozitiv și ce înseamnă negativ) și să luăm în calcul că, de multe ori, măsurătoarea nu este cantitativă, ci semicantitativă (sunt chestiuni tehnice)”, a adăugat acesta.

Să mai repet dozarea de anticorpi? Când?

Pentru că informațiile apărute în presă sunt destul de contradictorii și nu știm la ora actuală cu prea mare precizie cât durează imunitatea pe care ne-o asigură vaccinul, l-am întrebat pe dr Adrian Marinescu dacă ar fi bine să repetăm dozarea de anticorpi.

”Deci prima oară aș face la o lună după rapel și apoi aș mai lăsa un interval de trei luni. Nu aș face mai repede.

Dinamica va fi urmărită la un laborator - dacă am început într-un loc, să încercăm să revenim la același laborator, ca să avem aceeași unitate de măsură.

Iar între timp vom vedea cum stau lucrurile din punct de vedere epidemiologic”, ne-a explicat acesta.

Mă mai pot vaccina încă o dată antiCovid?

O întrebare care poate părea prematură, dar oricum e interesant de știut: Mă mai pot vaccina încă o dată, dacă văd că rezultatele mele sunt slabe, adică organismul nu se protejează așa cum mi-aș dori?

”În momentul de față nu intră în discuție revaccinarea, pentru că, așa cum vă explicam anterior, contează și imunitatea celulară. Iar totul va fi gândit la nivel de campanie.

Ne concentrăm pe campania de vaccinare actuală. Ce va fi mai târziu depinde de variantele virale, o să vedem dacă vom mai avea sau nu nevoie (Doamne-ajută să nu mai avem, să se închidă pandemia!).

Astfel de lucruri vor fi regândite (dacă va fi nevoie, repet) într-o altă campanie de vaccinare, nu va fi la nivel individual”, a argumentat Adrian Marinescu.

În context, directorul medical de la Matei Balș a subliniat apăsat cât de important este să ne vaccinăm cât mai mulți și cât mai repede.

”Închiderea pandemiei presupune o vaccinare care să se facă într-un interval rezonabil de timp, cât mai scurt. Spun rezonabil pentru că trebuie să ne gândim și la realități - am vrea să ne vaccinăm peste noapte, dar nu întotdeauna e posibil.

Timp rezonabil înseamnă ca în cursul verii să ajungem undeva la 60%  la nivel de populație, pentru a vedea, într-adevăr, efectele concrete și pentru a putea lua niște măsuri care să îi vizeze pe toți, să nu fie doar la nivel individual”, a conchis directorul medical al Institutului Matei Balș.

Află cele mai noi informații relevante pe acest subiect la rubrica Totul despre vaccinare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇