Cât de mare e riscul să cedeze cadrele medicale? Cine refuză vaccinul? În cât timp te poți imuniza cel mai repede antiCovid? Dr. Raluca Zoițanu răspunde la întrebările zilei

<i>Cât de mare e riscul să cedeze cadrele medicale? Cine refuză vaccinul? În cât timp te poți imuniza cel mai repede antiCovid?</i> Dr. Raluca Zoițanu răspunde la întrebările zilei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicii sunt obosiți, după aproape doi ani de luptă continuă, cu pandemia și cu toate problemele pacienților, iar riscul de burnout este foarte mare, mai ales când vedem cu toții cum e gestionată pandemia. ”E ca un incendiu, mare, mare, de pădure, în care venim câte unul cu câte o găleată de apă și turnăm un pic aici, un pic acolo. Noi, medicii, încercăm, ne străduim, dar…”, spune Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În același timp, din păcate, mai subliniază dr Zoițanu, SOLUȚIA, adică vaccinarea, este respinsă de cei care au văzut ei la televizor pe unii sau alții, chiar și medici, spunând că ”vaccinul le face rău” sau de cei care cred că acum e prea târziu să se mai vaccineze, fiindcă ”durează vreo 6 săptămâni” să obții imunitatea și noi suntem deja pe panta mult mai abruptă a valului 4 al pandemiei.

”NU! Cu Johnson&Johnson, cel care e într-o singură doză, în 10 zile obții imunitatea”, spune dr. Raluca Zoițanu, invitând medicii, profesorii, oamenii de știință să acopere toată ”gălăgia” din spațiul public cu ”vocea Rațiunii”.

Vă prezentăm mai jos alte comentarii și răspunsurile date la întrebările zilei de dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, pentru cititorii Spotmedia.ro:

Raluca-Zoitanu
Foto: Facebook / Raluca Zoițanu

Ce e nou în Valul 4?

”În valurile trecute nu au fost atât de mulți copii bolnavi, și de tineri în special. Poate și pentru că ne păzeam mai bine, și îi păzeam și pe copii atunci. Acum, cam toată lumea s-a relaxat.

ADVERTISING

Ce mai observăm este și că sunt multe cazuri apărute brusc. În valurile trecute, creștea numărul cazurilor, dar nu se întâmpla, de exemplu, să ai 5 pozitivi într-o zi sau din aceeași familie.

Acum panta e mult mai abruptă decât a fost în celelalte valuri.

Și se pare că nici testarea nu se reușește să fie făcută la fel de rapid. Când pacienții sună la 112 sau la DSP ca să ceară să fie testați acasă pentru că au simptome, deja li se spune că durează 48-72 de ore.

Se mai întâmplă chiar să nu ajungă echipa! Se mai întâmpla și în valurile trecute, dar atunci oamenii se mai duceau ei la laborator și se testau, pe când acum, după aproape 2 ani în care s-au tot testat pe banii lor (și nu e deloc ieftină testarea PCR), parcă oamenii nu mai vor să scoată bani din buzunar și tot așteaptă de la stat, să fie testați gratuit.

Și parcă nu mai sunt așa de multe simptome de tip pierderea mirosului și a gustului, care în valurile trecute erau destul de evidente - cam toată lumea își dădea seama că are Covid atunci când își pierdea mirosul.

Acum, simptomele par a fi mai mult spre cele obișnuite de răceli, viroze, gripă – dureri de cap, dureri de oase, oboseală, secreții nazale, tuse etc. Și atunci oamenii sunt și mai reticenți în a crede că este Covid.

ADVERTISING

Cel mai frecvent discuția cu pacientul este de genul:

-”S-ar putea să fie Covid”

-”Nu, nu, nu! N-are cum, n-are de unde!”

Iar după o zi – două: ”Știți, un coleg de la serviciu a aflat că e pozitiv ...”.

Cât de mare e riscul de burnout în rândurile medicilor și asistenților?

Într-adevăr, sunt obosiți. Și nu doar colegii de la ATI sau din UPU (Unități de Primiri Urgențe), sunt și colegii din spital care îi ajută pe aceștia. Sunt colegi de alte specialități care au fost transferați sau au fost transformate secțiile lor în secții apropiate ATI sau de Covid.

Dar și în restul sistemului e greu. Și noi, medicii de familie, gestionăm multe probleme, chiar și frustrările, temerile, pacienților (n-a venit ambulanța sau bolnavul s-a dus la spital și i s-a spus că nu mai sunt paturi libere...).

Și colegii de pe ambulanțe, la fel.

Și colegii din medicina școlară mutați pe ambulanțe ca să facă testările la domiciliu, la fel.

Riscul de burnout este foarte mare. Probabil că mulți medici sunt deja în burnout, am tot discutat despre asta încă din primăvară.

Mai apare și presiunea obișnuită a sezonului rece, cu gripele și virozele de sezon, și cu tristețea de iarnă, când se întunecă afară și oricum nu ești într-o stare psihică foarte bună.

ADVERTISING

Deci da, riscul e foarte mare. Mai ales când vedem modul cum e gestionată pandemia. Chiar discutam cu asistenta astăzi și îi spuneam: ”E ca un incendiu, mare, mare, de pădure, în care venim câte unul cu câte o găleată de apă și turnăm un pic aici, un pic acolo. Noi, medicii, încercăm, ne străduim, dar...”.

De ce nu se vaccinează românii?

Eu nu am avut atât de multe cazuri până acum în valul 4 ca să pot să îmi fac o imagine corectă, dar eu și vaccinez la cabinet, iar din ce s-a întâmplat toată vara și din ce îmi spuneau oamenii (când încercam să discutăm cu ei, să le liniștim temerile și, pe baza încrederii în medic, să îi convingem să se vaccineze), am observat că ei păreau destul de ferm convinși să NU o facă.

De ce? Pentru că vaccinul ”le face rău”, au văzut ei la televizor, au mai văzut și medici la televizor, profesori care le spuneau să nu se vaccineze, parlamentari și, spun ei, ”Nu i-ar lăsa cineva să spună asemenea lucruri dacă ele nu ar fi adevărate. Știu ei ceva!”.

Când cineva o ia pe panta asta, e foarte greu să îl mai convingi, să îi explici cum e cu dezinformarea, cu exploatarea fricilor, cu manipularea ...

Iar unii mai spun acum: ”Ce rost are să mă mai vaccinez, că durează vreo 6 săptămâni să obțin imunitatea?”.

NU! Cu Johnson&Johnson, cel care e într-o singură doză, în 10 zile obții imunitatea. Dacă vrei neapărat Pfizer sau Moderna, acolo într-adevăr durează 5-6 săptămâni, trebuia să te gândești din timp.

Dar cu Johnson se pot vaccina toți cei cu vârste de peste 18 ani fără probleme și în 10 zile au obținut imunitatea.

Mai există soluții?

Da, acoperind toată gălăgia, zgomotul acesta, cu vocea Rațiunii. Mă uitam la doctorul Mihai Craiu, care face turul televiziunilor, al presei online, e peste tot în perioada asta, și care explica foarte calm (nu cu superioritatea obișnuită a medicilor și cu păsăreasca pe care o vorbim noi, de obicei). Eu cred că asta o să convingă, până la urmă.

Problema este că el e un singur om. Mai sunt și alți câțiva colegi medici de familie care apar – Sandra Alexiu, Gino Dumitra, Simin Florescu – dar nu sunt suficiente voci, ar trebui mult mai mulți să apară și să vorbească public, noi, medicii, oamenii de știință, profesorii.

Am văzut că intră în linie dreaptă și Loteria, iar premiile sunt stimulative, probabil că mulți se vor înscrie.

Și bonurile de 100 de lei vor conta, dar încă nu au apărut. În momentul în care o să vină primul om acasă și o să spună ”Uite, m-am vaccinat și am primit 100 de lei”, probabil o să fie un boom de cereri de vaccinare”.”

Frica poate fi mult diminuată dacă vaccinarea are loc într-un mediu familiar. De exemplu la medicul de familie.Vâ...

Publicată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie pe Miercuri, 22 septembrie 2021

Citește și alte declarații și opinii ale specialiștilor, informează-te corect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇