Cum se manifestă Covid la copii? Dr. Mihai Craiu explică

Cum se manifestă Covid la copii? Dr. Mihai Craiu explică

Marea majoritate a copiilor cu Covid fac febră, dar simptomele variază în funcție de vârstă: pentru copiii mici, de grădiniță, simptomele specifice sunt digestive, spune Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii.

”Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general – pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală”, spune Mihai Craiu, într-un interviu acordat HotNews în care le spune părinților să fie atenți dacă copilul refuză alimentația sau are dureri sau nu se mai joacă.

ADVERTISING

El a semnalat trei repere care ar trebui să îi determine pe părinți să meargă la spital.

  • Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul copilului reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de a doua zi.
  • Al doilea semn este frecvența respiratorie - atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
  • Al treilea semn - deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Soluția pentru un părinte care vrea să rezolve proactiv, și nu să aștepte până când se îmbolnăvește și bunicul cu diabet, ar fi să își cumpere teste rapide. La primele semne febrile, copilul trebuie testat COVID, mai ales dacă merge în colectivitate și sunt și alți copii în clasă care au febră. Aceste teste au o precizie mai mică față de testul PCR, dar dacă rezultatul este pozitiv, sigur este transmisibil. Din acest motiv este util un astfel de test”, spune dr. Craiu, care-i îndrumă apoi pe părinți către medicul de familie care monitorizează copilul și care decide dacă trebuie să meargă la spital.

ADVERTISING

Întrebat câte zile de spitalizare are nevoie, în medie, un copii el spune că un copil cu COVID care are comorbidități poate avea nevoie de 3-4 săptămâni de spitalizare, dar la formele ușoare durata e mai scurtă. ”În cazul celor cu forme medii și ușoare, perioada de spitalizare este de până la o săptămână”, spune el.

Însă, așa cum a atras atenția zilele trecute pe Facebook, medicul susține că în cazul copiilor mici riscul mai mare este dat de pierderile școlare decât să ajungă în ATI din cauza Covid. Asta deoarece copiii mici au armele pentru a lupta în acest război.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇