Cheia succesului în Dumbrăvița, localitatea cu cea mai mare rată de vaccinare din România, aproape 50%

Cheia succesului în Dumbrăvița, localitatea cu cea mai mare rată de vaccinare din România, aproape 50%

Comuna Dumbrăvița din județul Timiș ocupă locul 1 în topul vaccinării populației antiCovid din România, cu aproape 50% acoperire vaccinală, devansând cu mult Capitala și alte localități cu pretenții, iar meritul este al locuitorilor, spune primarul, și cheia este comunicarea cu oamenii, subliniază și medicul coordonator al Centrului de Vaccinare.

Căutând informații despre Dumbrăvița, după publicarea datelor oficiale, am aflat cu oarecare surprindere că în 2013 a fost declarată cea mai dezvoltată și bogată localitate din România.

O altă surpriză plăcută a fost site-ul primăriei, modern, ușor accesibil și bogat în informații de interes public. Nu mică a fost mirarea când am văzut că există și postul de televiziune Dumbrăvița TV.

Conform ultimului recensământ (2011), comuna cu circa 7.500 de locuitori are o structură etnică și religioasă diversă și bogată.

Începând cu luna octombrie 2018, contribuabilii din Dumbrăvița au posibilitatea să plătească taxele și impozitele online, pe platforma ghișeul.ro”, se mai arată pe site, unde găsim, printre altele, și o pagină special dedicată informațiilor despre Covid-19.

ADVERTISING

Actualul primar, ales anul trecut, este Horia Bugarin (USR-PLUS), absolvent de Fizică și cu studii în Marketing și Management.

Am peste 17 ani de experiență în domeniul managerial, în companii multinaționale și românești, în diverse poziții precum director de vânzări, director comercial sau director general. Din 2008 m-am dedicat în întregime antreprenoriatului, construindu-mi propria afacere în domeniul resurselor umane, care a ajuns în 2019 la cifra de afaceri de 22 milioane de euro (...) Consider că am primit foarte multe de la viață și încerc să dau înapoi cât pot”, scrie Horia Bugarin pe pagina sa.

Am sunat la numărul de mobil pus de primar pe site-ul primăriei și, surpriză, ne-a răspuns chiar ”Horia”, după cum s-a prezentat, care a și acceptat să ne dea câteva declarații și apoi să ne pună în legătură cu medicul Cosmina Ștefan, coordonatorul Centrului de Vaccinare din Dumbrăvița.

Horia Bugarin: Cheia succesului este comunicarea

horia-bugarin
Foto: Facebook / Horia Bugarin

”În primul rând, e meritul locuitorilor, care au înțeles cât de importantă este vaccinarea. E o populație educată, care își dorește să ieșim din pandemie. Meritul principal e al lor, al oamenilor.

ADVERTISING

În al doilea rând, am încercat să fiu tot timpul lângă ei. Și am avut o permanentă comunicare. Medicii și asistentele din echipa de la Centrul de Vaccinare au fost foarte amabili, au oferit oamenilor toate informațiile, au ținut legătura cu ei, i-au sunat pe cei care au dorit să se vaccineze și nu găseau loc inițial. A existat o comunicare și asta cred că a fost cel mai important.

Avem un singur centru, cu două fluxuri. Acum am redus la un flux pentru că nu mai avem foarte mulți doritori, din păcate. Dar se vaccinează în continuare.

Mi-e greu să spun câți sunt din Dumbrăvița sau câți mai sunt și din zonele din jur, care vin să se vaccineze aici. Am avut și persoane din Timișoara care au venit să se vaccineze la noi.

Cred că succesul vine din comunicare. Eu recomand tuturor să le vorbească, să le povestească oamenilor. Asta a fost cheia succesului, practic”, ne-a declarat primarul Horia Bugarin.

vaccinare1
Foto: captură YouTube/DumbrăvițaTV

Cosmina Ștefan (Medic): Unii vin cu frică. Îi iau cu frumosul și le spun că o să fie bine

Am sunat-o și pe Cosmina Ștefan, medicul coordonator al Centrului de Vaccinare din Dumbrăvița, care ne-a confirmat că încă mai sunt cazuri de Covid în localitate, „dar mult mai puține ca înainte”.

ADVERTISING

Majoritatea au fost tratați la Secția Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș, dar mulți au stat și acasă. Cei care au făcut forme ușoare s-au tratat acasă, la domiciliu, cu ajutorul medicului de familie.

cosmina-stefan
Foto: captură video DumbrăvițaTV

Dumbrăvița a fost de foarte multe ori în carantină și probabil oamenii s-au săturat. Mă gândesc că au conștientizat cumva – ’Mă duc și mă vaccinez și știu că sunt protejat, asta e’. Dar e adevărat că vin mult mai puțini, nu știu să vă spun de ce. Însă noi am rămas pe primul loc.

Sunt mulți care au trecut prin boală. Și să știți că au fost oameni care mi-au spus: ‘Doamna doctor, decât să mai trec încă o dată prin boală și să îndur ce-am îndurat, mai bine mă vaccinez de două ori, de trei ori, de câte ori trebuie’. Probabil că și asta a contribuit”, ne-a declarat dr. Ștefan.

În ultimele luni, majoritatea celor care vin să se vaccineze sunt din Dumbrăvița, dar ”înainte mai veneau și din Timișoara, din Giarmata sau alte zone din apropiere”, a adăugat aceasta.

Medicul ne-a mai spus că vin să se vaccineze și localnici mai în vârstă, nu doar tinerii.

”Da, cum să nu! Și să știți că persoanele în vârstă sunt mult mai responsabile și mai conștiente de faptul că trebuie să se vaccineze. Pentru că sunt persoane care au deja boli cronice, tot felul de antecedente, au tot tratamente (pentru inimă, pentru astm, pentru alte probleme) și vin singuri la vaccinare”, ne-a explicat dr. Ștefan.

Rugată să ne descrie câteva situații deosebite care îi vin în minte, Cosmina Ștefan ne-a povestit următoarele cazuri:

***

”A venit la noi un domn, pe la 50 și ceva de ani, care a fost foarte grav bolnav. Mi-a povestit că a fost internat (nu știu dacă și intubat) în stare foarte gravă, la terapie intensivă, la Spitalul Victor Babeș. A crezut că nu mai scapă.

A venit (prin februarie-martie, parcă, pentru că atunci aveam și Moderna, și era mare problemă cu dozele, nu erau destule doze de vaccin) și mi-a zis: ’Doamna doctor, eu mă vaccinez cu orice. Nu mai vreau să trec prin ce am trecut. Am crezut că plec pe lumea cealaltă’.

Și s-a vaccinat cu Moderna. Omul acela chiar a fost foarte, foarte speriat. Dar era bine, chiar își revenise, acum respira bine, deși respira greu când a ieșit din spital.”

*** 

”Un alt domn a venit și m-a întrebat dacă are nevoie de programare la vaccinare.

-Nu aveți nevoie de programare.
-Dar să știți că eu am probleme, și alergii, am făcut și șoc anafilactic…
-Luați loc aici. Vă dau un Aerius și puteți să vă vaccinați, stați 20 -30 de minute și nu se întâmplă nimic.

Și nu s-a întâmplat.

Chiar nu am avut niciun caz de reacție alergică, șoc anafilactic sau ceva de genul ăsta”.

*** 

”Puțini sunt cei cărora le e frică, dar mai sunt. Eu îi văd de cum intră pe ușă în sala de vaccinare. E suficient să schimbăm două vorbe și îmi dau seama ce se întâmplă.

După aceea îi iau cu frumosul, le spun: ’Puneți poșeta în cuier. Luați loc. Faceți-vă comozi. O să fie bine, n-o să simțiți nimic. Nu sângerați, nu pățiți nimic’.

Am avut un tânăr de vreo 30 de ani care mi-a zis din start: ’Doamna doctor, să știți că mie mi se face rău când fac injecții, eu trebuie să stau întins.

-Nu-i nimic! Luați loc, încet, aici. Dacă vreți să vă întindeți pe pat, puteți s-o faceți.
-Doamna doctor, mi-e frică de nu mai pot! Eu am un stimulator cardiac, am probleme cu inima, și nu vreau să mi se facă rău.

Era foarte speriat. L-am luat cu frumosul, s-a întins pe pat, l-am liniștit.

-Acum putem face vaccinul?
-Da.

I-am făcut vaccinul și nu a avut nimic. A plecat pe picioare”.

*** 

”Ieri a venit o doamnă foarte speriată, se vedea clar, deși a încercat cumva să mascheze asta. ’Spuneți-mi cum e cu miocardita? La ce pot să mă aștept, care sunt simptomele?

I-am explicat că poate să fie, nu zice nimeni că nu poate să fie, miocardita e trecută și la reacții adverse în prospect, dar să fim sinceri, de câte cazuri de miocardită ați auzit?

Și chiar dacă se întâmplă, e ceva care se tratează cu inflamatoare, nu e o chestie gravă, de la care se moare. E o inflamație la nivelul mușchiului cardiac, care se tratează. Atât.”

***

”Au fost și câteva reacții adverse. E vorba, de obicei despre oameni anxioși, speriați, care nu mănâncă dimineața, vin nemâncați, nebăuți, săracii de ei, cred că parcă vin la analize.

Și, din cauza anxietății, au mai avut tendință de leșin, de lipotimie. O doamnă chiar a căzut, dar am pus-o repede pe pat, i-am acordat primul ajutor și a fost ok.

Le dau ceva dulce, le dau să bea ceva. Îi ajut.”

****** 

vaccinare2
Foto: captură YouTube/Dumbrăvița TV

Rugată să ne dezvăluie care este, în opinia sa, cel mai bun mod de a-i convinge pe oameni să se vaccineze, dr Ștefan a admis că ”este greu de spus”.

”Poate prin mass-media. Să vadă oamenii la televizor, să tot audă la radio știri despre vaccinare, să afle că riscurile sunt foarte mici, că beneficiile vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile unui vaccin.

Și mai degrabă prin stimulare, NU prin înfricoșare.

Întotdeauna lucrurile pozitive merg mai bine, în orice domeniu, nu e vorba doar despre vaccinare. Dacă îl stimulezi pe om cu orice, reacționează mult mai bine decât dacă îl restricționezi sau dacă îl ameninți. Eu așa cred.

Stimulare sub orice formă – că e vorba despre bonuri de masă, că îi dai o zi liberă, acces la spectacole. Sau analize gratuite pe o anumită perioadă sau un bonus.

Și să se facă ceva la nivel central, al autorităților, nu doar local.

Iar relaxarea asta prea mare deocamdată nu e bună. Sigur, te duci în concediu, nu zice nimeni să nu te duci, mai ales că a trecut mai bine de un an de restricții, de izolare, și lumea simte nevoia să iasă, să se ducă. Dar nu necontrolat.

Sunt vaccinat? Mă duc. Nu sunt vaccinat? Stau acasă, am anumite restricții sau stau în izolare când vin din anumite locuri. Pentru că, totuși, pandemia nu a trecut încă”, a subliniat ferm medicul Cosmina Ștefan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇