Valul 4 se înalță mai repede și mai sus decât ne-am așteptat. Care sunt consecințele și ce arată matematica pandemiei Dr Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei

<i>Valul 4 se înalță mai repede și mai sus decât ne-am așteptat. Care sunt consecințele și ce arată matematica pandemiei</i> Dr Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei

Săptămâna aceasta va fi înfiorătoare din punct de vedere al pandemiei. Vom avea peste 70.000 de cazuri cumulate și, probabil, peste 200 de decese pe zi, deci vom depăși recordul absolut atins în toate valurile precedente, avertizează Octavian Jurma.

În cadrul unui dialog purtat luni, medicul și cercetătorul Octavian Jurma ne-a vorbit despre ”matematica pandemiei” și a afirmat că în București rata de incidență de 6 la mie fusese deja depășită și urma să fie confirmată și oficial în această săptămână, ceea ce e pe cale să se întâmple.

De asemenea, acesta a atras atenția asupra faptului că, prin luarea în considerare doar a incidenței de vineri, așa cum s-a stabilit prin ordin comun al MEN și MS, copiii sunt supuși unor riscuri, pentru că merg la școală, deși rata de incidență este cu mult peste pragul de 6 la mie, stabilit oricum arbitrar. Un exemplu în aceste sens este Timișoara și, în scurt timp, va fi și București.

ADVERTISING

Autoritățile au anunțat oficial marți un record absolut al pandemiei: 11.049 de cazuri noi, 208 decese și 13 judeţe roşii, plus Capitala.

”Noi nu înțelegem conceptul de timp de dublare. Dacă a durat patru săptămâni să ajungi de la 1 la 3 la mie, îți închipui că mai durează încă patru să ajungi la 6, dar de fapt îți durează încă două săptămâni pe o curbă exponențială. (...) Eu nu înțeleg cum a reușit să se strecoare filosofia asta: ’Hai, să așteptăm până ajungem acolo și după aia vedem ce facem!’”, ne-a explicat cercetătorul timișorean.

Care sunt consecințele acestei politici și ce arată prognozele matematice?  

Sunt întrebările zilei la care ne răspunde Octavian Jurma în ultima parte a dialogului purtat luni, pe care vă invităm să o citiți în continuare:

Octavian Jurma
Foto: Facebook / Octavian Jurma

Săptămâna asta va fi înfiorătoare

”Indicatorul pe care îl vedem noi astăzi în București este incidența care s-a înregistrat în urmă cu trei zile. Și noi pe baza ei luăm decizii de viață și de moarte. Ca și cum am avea timp...

ADVERTISING

Săptămâna asta va fi înfiorătoare. Marți, pandemia va depăși absolut sigur 10.000 de cazuri, deși în România nu e nimic absolut sigur atâta vreme cât ’pixul’ e suprem (declarațiile au fost făcute luni - n.red.) și o vom ține cu peste 10.000 de cazuri până duminică. Asta înseamnă că vom avea o săptămână în care va fi un record absolut de număr de cazuri. Noi am mai avut zile, 1-2 pe săptămână cu câte 10.000 de cazuri în valul 2, dar niciodată n-am avut o săptămână întinsă.

Vom avea peste 70.000 de cazuri cumulate, iar recordul săptămânal a fost de 58.364 de cazuri (în noiembrie 2020). Deci vom depăși recordul absolut atins în toate valurile, 1-3.

Dacă n-avem paturi în spitale (și n-avem), vom depăși și 1.500 de internări la ATI. Deci ne vom uita pe sfârșitul săptămânii spre 1.600-1.700 de paturi la ATI. Nu știu dacă le avem.

Iar dacă nu le avem, o să vedem decesele crescând, automat, pentru că motivul pentru care bolnavii sunt băgați la ATI este că în 10-20 de minute se decompensează și mor. Am mai avut spike-uri, creșteri, de 100% ale deceselor de la o săptămână la alta.

ADVERTISING

S-ar putea să vedem săptămâna asta, din păcate, iarăși o medie mare, de peste 200 de decese pe zi. Este absolut inevitabil la asemenea numere.

Iar astea vin din urmă, sunt produse de ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută și acum două săptămâni.

Deci a acționa conform ideii ’Lasă că vedem noi când numărul de cazuri ajunge acolo’ e foarte, foarte grav.

Sunt lucruri care s-au întâmplat deja, iar noi, cumva, le ’developăm’ din urmă, încă n-am aflat de ele. Așa cum se întâmplă și cu viteza sunetelor sau cu planetele – ajunge informația la noi după ani de zile.

Ceea ce putem face noi acum este să luăm măsuri ca peste trei săptămâni să vedem un efect. Pentru că 14 zile, indiferent ce facem, nu mai putem opri creșterile”.

Am intrat in saptamana adevarului. Incepand de maine vom avea valori peste 10,000 de cazuri de-a lungul intregii...

Publicată de Octavian P Jurma pe Luni, 27 septembrie 2021

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇