Pandemia, prin ochii medicilor: ”Între cei care sunt la noi cazuri grave, 90% NU sunt vaccinați. Ce să vorbim cu ei acum? Îi ajutăm să respire”

Pandemia, prin ochii medicilor: ”Între cei care sunt la noi cazuri grave, 90% NU sunt vaccinați. Ce să vorbim cu ei acum? Îi ajutăm să respire”

Situația este extrem de gravă și în spitalele din Iași, unde s-a depășit capacitatea pe ATI a județului. În Urgențe a fost bătut recordul de decese într-o singură zi și, la fel ca peste tot, 90% dintre cazurile grave internate sunt bolnavi nevaccinați. ”Ce să mai vorbim cu ei acum? Acum abia îi ajutăm să respire”, spune dr. Diana Cimpoeșu, medicul șef al UPU SMURD și purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Iași.

Continuăm seria mărturiilor din spitalele unde cadrele medicale fac eforturi disperate pentru a-i menține în viață pe bolnavii de Covid, iar un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu două zile, de la Iași.

Familiile sunt nemulţumite că nu mai sunt paturi. Ţinem o parte din pacienţi pe scaun cu oxigen. Am primit de aseară două locuri la ATI de la Spitalul Buhuşi, dar toţi refuză să meargă. Cei care vor mai veni la spital nu vor mai avea locuri sau ventilatoare. Toţi cei care se află pe ventilator sau au nevoie de oxigen cu flux mare aveau prilejul să se vaccineze, dar nu au făcut-o. Nu ar fi ajuns în stare atât de gravă dacă erau vaccinaţi”, dezvăluia, duminică, dr Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, la Digi24.

ADVERTISING

Contactată de Spotmedia.ro, dr. Diana Cimpoeșu i-a invitat pe medicii antivacciniști care le-au tot spus oamenilor până acum ”NU VĂ VACCINAȚI! NU PURTAȚI MASCĂ!” să le explice bolnavilor de la ATI ”de ce au afectare pulmonară de peste 50%, chiar 70-80-90%, și cum să spere că se vor face bine” și ne-a mai relatat următoarele:

diana-cimpoesu
Foto: captură YouTube/ BZI

Care e situația în Iași?

”Avem în UPU pacienți pe ventilator 12 în plus față de capacitatea pe ATI a județului Iași și mulți alții pe oxigen.

Îi tratăm, dar este foarte greu. Există un necesar de oxigen foarte mare, și pentru ventilatoare, și pentru ceilalți, care sunt cu necesar între 2 și 14 -15 litri.

Astăzi (luni - n.red.) s-au mai deschis niște paturi la Spitalul Militar. Noi îi transportăm, îi aducem de acasă, îi tratăm, dar soluția este ca tot mai multe spitale să primească pacienți Covid.

Capacitățile de oxigen sunt limitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar numărul de decese înregistrat ieri (duminică - n.red.) în Urgențe a fost cel mai mare de când existăm noi, Covid, nonCovid, orice – au fost 5 decese.

Au spitalele tot ce le trebuie?

Avem nevoie de mai mult oxigen, dar și de capacități, pentru că niciun spital nu este făcut să aibă capacități atât de mari de oxigen.

Sunt deschise și unități mobile. La noi este camionul de Terapie Intensivă, la Boli Infecțioase.

Dintre medicamente, DSP Iași a adus Tocilizumab și astăzi s-a făcut un grafic de distribuire pe spitale.

Care este starea cadrelor medicale?

Cadrele medicale nu mai pot, nu mai pot…

Și suntem foarte supărați pe toată populația care nu este vaccinată. Între cei care sunt la noi cazuri grave, 90% nu sunt vaccinați.

Ce să mai vorbim cu ei acum? Acum abia îi ajutăm să respire. Abia reușim, cu mască de oxigen. Nu este momentul acum să îi întrebăm de ce nu s-au vaccinat.

ADVERTISING

Dar să știți că încă mai sunt și dintre cei care ne spun în continuare că vaccinul face rău. Eu nu știu ce poate fi mai rău decât situația în care sunt acum.

Un mesaj pentru medicii anti-vacciniști

Mesajul meu este, în primul rând, pentru medicii care au susținut campania anti-vaccinare și anti-mască: Să vină să ne ajute, nu în sensul muncii medicale, ci în sensul comunicării.

Pentru noi cel mai greu este să avem timp să comunicăm: să răspundem la telefoane, să vorbim cu oamenii aceștia, cu familiile lor. De muncit mai putem să mai muncim, de comunicat nu mai putem.

Și dacă ei ne pot ajuta cu comunicarea (pentru că au stat foarte bine la capitolul comunicare când au spus: NU VĂ VACCINAȚI! NU PURTAȚI MASCĂ! , așa că poate le explică acum oamenilor de ce sunt în situația în care sunt, de ce au afectare pulmonară de peste 50%, chiar 70-80-90%, și cum să spere că se vor face bine), atunci cred că asta e ceea ce ar trebui să facă.

Un mesaj pentru oameni

Iar pentru oameni, în general, mesajul este că nu e prea târziu să se vaccineze. Și să nu uite să poarte masca. Masca este esențială, chiar dacă sunt vaccinați. Trebuie să poarte mască și să fie distanțați.

Distanțarea și masca reprezintă singura modalitate care ne poate salva acum, până când cei care sper că înțeleg că trebuie să se vaccineze (măcar acum) vor avea cele două săptămâni după cele două doze de vaccin să aibă imunitate față de Covid 19.

Citește și alte relatări despre situația din spitale:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇