Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea antiCOVID

Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea antiCOVID

Guvernul a publicat, vineri, mai multe informații despre vaccinul împotriva coronavirusului.

Autoritățile au făcut o listă cu întrebări și răspunsuri despre vaccin, pentru a veni în ajutorul celor care vor mai multe detalii.

Toate informațiile se găsesc pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

New York Times combate teoria conspiraţiei. Nu, nu există microcipuri în vaccinurile împotriva Covid!

De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?

Autoritățile arată că vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. De asemenea, imunizarea populației va readuce, treptat, lucrurile la cum erau înainte de pandemie.

”Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri.

Guvernul anunţă care sunt primele 10 spitale unde va fi vaccinat personalul medical

Cum sunt protejate datele cu caracter personal?

În țara noastră se va dezvolta o bază de date electronică, care va respecta prevederile legale în acest sens.

”Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal”.

ADVERTISING

Vaccinul Moderna: În SUA e pe ultima sută de metri cu autorizarea, iar în UE a fost devansată data pentru un aviz

Ce document se va elibera în momentul vaccinării?

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare. Aceasta va cuprinde următoarele informații:

  • numele și prenumele persoanei vaccinate,
  • data nașterii,
  • vârsta,
  • județul de domiciliu,
  • număr și serie CI,
  • date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării),
  • date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator),
  • semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Campania de vaccinare antiCovid din Marea Britanie: Prințul Charles spune că e la "baza listei" și mai are de așteptat

Acest document poate fi primit atât electronic, cât și fizic, pe hârtie:

”Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat”.

Autoritățile subliniază că ”adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate”.

Actorul care l-a jucat pe Gandalf s-a vaccinat antiCOVID şi se declară "euforic"

Dacă am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesară vaccinarea?

”În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun. Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea”, potrivit sursei citate.

ADVERTISING

De altfel, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat de joi că persoanele care au avut COVID, deci sunt declarate vindecate, se pot vaccina.

Tătaru: Se vor putea vaccina persoanele care au avut COVID, nu și cele care trec prin boală

De unde mă pot informa cu privire la vaccinurile candidate?

Comunicatul punctează că vaccinurile care vor fi folosite la nivelul UE, deci și în România, sunt cele care au primit aprobarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Toate detaliile cu privire la procesul de evaluare și aprobare sunt disponibile și actualizate constant pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

Miliarde de oameni ar putea avea acces la vaccin abia din 2024. Planul OMS antiCOVID pentru 91 de țări sărace riscă să eșueze

Pot refuza să mă vaccinez?

Oficialii din Sănătate au explicat de mai multe ori că vaccinarea nu va fi obligatorie:

”Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie”.

Guvernul face precizări despre posibilele reacţii alergice ale vaccinului Pfizer

Vaccinarea este gratuită?

”Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este gratuită”.

Citește și Noi detalii despre vaccinarea anti-Covid: E gratuită și voluntară. Se dorește imunizarea a peste 13 milioane de români în 6 luni

Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri?

Imunizarea prin vaccin este doar unul dintre instrumentele necesare pentru a stopa pandemia, deci regulile cu care ne-am obișnuit deja vor trebui în continuare respectate.

”Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică)”.

ADVERTISING

OMS: Cei vaccinați antiCOVID ar trebui să continue să poarte măşti şi să păstreze distanţa fizică

Persoanele cu condiții medicale preexistente se pot vaccina?

Da! Și au prioritate, conform strategiei anunțate de autorități.

”Conform strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, sunt prioritare în vederea vaccinării, luându-se în considerație indicațiile și contraindicațiile vaccinurilor utilizate”.

Mitropolitul Olteniei îndeamnă populația să se vaccineze. Lucrurile vor fi altfel, va fi o viață nouă, oamenii se vor bucura în libertate!

O persoană care a fost infectată se poate vaccina?

Nu vor fi excluse de la vaccinare persoanele care au fost bolnave și s-au vindecat între timp. De menționat este că deja au fost vaccinați oameni care au trecut prin boală și nu au prezentat reacții adverse.

”Da, o persoana care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întrunește criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.

Vaccinarea antiCovid în România: Au fost pornite congelatoarele la minus 80 de grade, primele doze vin până de Crăciun. Unde poți să te programezi pentru vaccin

În momentul de față nu se știe pentru cât timp după infecție suntem protejați și nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejați. Studii recente arată că la majoritatea persoanelor, anticorpii neutralizanți (cei care pot bloca infectarea celulelor) persistă cel puțin câteva luni de la infecția inițială. De asemenea, studiile arată că răspunsul imun în urma infecției naturale poate varia foarte mult în funcție de individ și de severitatea bolii.

Autoritățile de reglementare nu recomandă excluderea participanților la studiile clinice din Faza 3 pe baza dovezilor despre o infecție anterioară astfel încât majoritatea producătorilor au vaccinat deja și persoane care au trecut prin boală, fără a fi raportate reacții adverse severe”.

Ce sunt centrele de vaccinare drive-through?

”Centrele de vaccinare drive-through sunt centre de vaccinare fixe amenajate în mod special pentru etapa a III-a a procesului de vaccinare care este adresată populației generale. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, organizarea și amenajarea  acestor centre se vor face în marile aglomerări urbane, în zone care permit accesul persoanelor cu mijloace auto proprii (...)”

Și Germania începe campania de vaccinare împotriva Covid pe 27 decembrie, cu căminele de bătrâni

Ce sunt centrele mobile de vaccinare?

”Centrele mobile de vaccinare sunt centre de vaccinare/caravane mobile organizate în diferite etape ale procesului de vaccinare. Organizarea și amenajarea  acestor centre mobile de vaccinare se vor face, atunci când este necesar, pentru a facilita accesul la vaccinare al persoanelor ce deservesc activități esențiale, al persoanelor aflate în centre rezidențiale și medico-sociale și, după caz, al persoanelor din rândul populației generale pentru care accesul la vaccinare este limitat”.

Vaccinarea anti-COVID poate începe pe 27 decembrie și în România. Cât va dura până vor fi imunizați destui români cât să oprească virusul

Cum funcționează vaccinurile pentru care au fost depuse cereri de obținere a autorizațiilor de punere pe piață?

Iată cum funcționează vaccinurile:

”Vaccinurile vor pregăti organismul uman să se apere împotriva COVID-19. Pentru a pătrunde în organism și pentru a cauza boala, virusul SARS-CoV-2 utilizează o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Vaccinurile conțin instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S. Când o persoană este vaccinată, celulele sale vor ”citi” instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S.

Franţa va primi peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID până la finalul anului

Sistemul imun al persoanei respective va recunoaște această proteină ca fiind străină și va declanșa mecanismele de apărare imună, producând anticorpi și celule T specifice. Dacă mai târziu, persoana vaccinată va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și, prin intermediul anticorpilor și al celulelor T specifice, va neutraliza virusul, prevenind, astfel, intrarea în celulele sănătoase ale corpului și distrugând eventualele celule infectate. Astfel, se va asigura protecția împotriva COVID-19”.

Imunitatea asigurată de celulele T poate dura până la 6 luni, în lupta cu COVID-19

Pregătirile pentru vaccinare, în linie dreaptă

Guvernul a adoptat în ședința de joi o hotărâre prin care se creează cadrul legal încât Ministerul Apărării și Ministerul de Interne să se poată implica în activitățile de vaccinare.

Totodată, au fost aprobate și normele privind autorizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, dar și fondurile necesare, a anunțat Tătaru, la finalul ședinței Executivului.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇