Vaccinarea antiCovid în România: Au fost pornite congelatoarele la minus 80 de grade, primele doze vin până de Crăciun. Unde poți să te programezi pentru vaccin

Vaccinarea antiCovid în România: Au fost pornite congelatoarele la minus 80 de grade, primele doze vin până de Crăciun. Unde poți să te programezi pentru vaccin

România e pregătită să înceapă campania de vaccinare antiCovid pe 27 decembrie, data comună pentru întreaga UE, iar de astăzi sunt în priză congelatoarele la minus 80 de grade din fiecare dintre cele 6 centre regionale de stocare a vaccinului.

Anunțul a fost făcut de colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, în cadrul unei întâlniri informale cu presa, organizată la Guvern de premierul interimar Nicolae Ciucă.

Vaccinarea antiCOVID poate începe pe 27 decembrie și în România. Cât va dura până vor fi imunizați destui români cât să oprească virusul

Până pe 25 decembrie sunt așteptate în țară primele doze de vaccin, în jur de 10.000, iar vaccinarea va începe cu primele 10 spitale de linia I implicate în lupta împotriva Covid.

ADVERTISING

Iohannis anunţă că vom primi mai întâi doar 10.000 de doze de vaccin, un lot "simbolic"

Apoi, din ianuarie se va derula calendarul săptămânal de livrare, cu aproximativ 600 de mii de doze pentru aproximativ 70% din personalul medical.

Rata de acceptare, adică evaluarea intenției de moment privind vaccinarea, este peste 90% în spitalele Covid. În spitalele non-Covid rata de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și 50% la asistentele medicale. Rata de acceptare la medicii de familie este peste 80%.

Institutul Cantacuzio e echipat corespunzător și poate stoca 1,5 milioane de doze la minus 80 de grade, spune colonel dr. Gheorghiță. Săptămâna viitoare vor fi complet pregătite și centrele regionale.

ADVERTISING

Sunt pregătite procedurile care privesc toate operațiunile, de la echiparea medicilor și dezinfectare, la situațiile de șoc anafilactic, până la înscrierea în Registrul Național al Vaccinărilor.

Cu ajutorul lui, vor putea fi cunoscute în fiecare moment situația stocurilor, numărul persoanelor care s-au vaccinat și o evaluare în timp real a reacțiilor post vaccinale.

Tătaru anunță 50 de cabinete de vaccinare la Arena Națională și descrie întreaga procedură. Populația se va putea vaccina din primăvară

Singurul aspect încă în dezvoltare este platforma de programare și ea va fi gata până pe 25 decembrie. Fiecare persoană se va putea programa pentru vaccinare direct pe această platformă, prin medicul de familie sau prin intermediul unui call center.

ADVERTISING

Fiecare persoană înscrisă pentru vaccinare va fi notificată prin SMS cu o zi înainte de primirea fiecărei doze, iar după imunizare va primi o adeverință de vaccinare, un act medico–legal, care va cuprinde toate informațiile tehnice referitoare la vaccinul primit: data, lot, serie etc. Adeverința va fi în limba româna și în limba engleză.

Col. dr. Gheorghiță spune că este posibil să nu fie necesară revaccinarea în fiecare an și nu sunt motive de a crede că mutațiile descoperite în Marea Britanie nu ar fi acoperite de vaccin.

Până vineri va exista lista centrelor de vaccinare. Ele vor fi înființate prin ordin al ministului Sănătății progresiv, pe măsură ce campania va avansa. Dacă vor exista mai multe tipuri de vaccin, fiecare persoană care se înscrie pentru vaccinare va primi tipul de vaccin aflat în momentul respectiv în centrul de vaccinare.

Campania de vaccinare antiCovid a fost discutată cu reprezentanţii cultelor religioase. Ce rol va avea Biserica

Premierul Ciucă a confirmat că în ședința de guvern de astăzi va fi adoptată HG privind centrele de vaccinare.

Mai sunt necesare și câteva OUG, inclusiv privind mecanismul de protecție a pacientului, dar ele urmează să fie adoptate imediat ce va exista un guvern stabil.

OUG 63 privind campania media plătită de Guvern expiră la finalul anului și este necesară prelungirea tot prin OUG până pe 31 decembrie.

Vaccinarea nu va fi obligatorie și, spune premierul Ciucă, o eventuală condiționare a unor activități de vaccinare nu a fost discutată, însă pe măsură ce se vor derula etapele campaniei ar putea fi și ea analizată.

Guvernul a creat platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/# unde există toate informațiile disponibile despre vaccin și campania de vaccinare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇