La Romexpo și Arena Națională ar urma să fie centrele mari de vaccinare, cu 50 de cabinete, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Primele doze de vaccin vor merge către personalul din spitalele de boli infecțioase, „primii care au intrat în luptă și ultimii care vor ieși”.
Ministrul Nelu Tătaru a spus, miercuri, la Digi24, că în perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o prima tranșă „simbolică” de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, care înseamnă vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane.
„Le vom dirija către secțiile de boli infecțioase (...) Primii care au intrat în luptă și ultimii care vor ieși. Dozele reprezintă momentul în care toată lumea din uniunea europeană începe campania de vaccinare”, a spus Tătaru.
Populația se poate vaccina din martie până în iunie
Va urma o nouă tranșă de 600.000 de doze, pentru 300.000 de vaccinări și rapel, apoi, la fel, în a doua lună,, urmând ca populația generală să intre la vaccinare din martie-aprilie, până la luna iunie.
Tătaru a spus că preconizează că vor fi create centre mari de vaccinare, cu 50 de cabinete, la Romexpo și Arena Națională.
„În București vor fi 32 de centre de vaccinare. La început ne gândim la varianta unor centre de vaccinare mai mari. Ne gândim la Romexpo sau Arena Națională unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare. Deci un centru cu mai multe cabinete.
Un centru obișnuit are între 4 și 6 cabinete. Preconizăm ca într-un centru mare, cum este Arena Națională, să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenți medicali care vor face acel vaccin, cu zone de așteptare, unde se dă acel chestionar, se obține un consimțământ informat.
Medicul verifică bolile, verifică posibila stare alergică, iar apoi va mai fi o altă zonă post-vaccinare, unde cel căruia i s-a administrat de vaccin rămâne 15 minute pentru a putea fi supravegheat și evaluat să nu avem evenimente sau simptomatologie negativă”, a mai spus Nelu Tătaru.
Ministrul a mai afirmat că depozitul central unde vor ajunge dozele de vaccin va fi Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare mari. Alte șase centre regionale sunt dispuse în țară.