La fiecare 3 secunde cineva are nevoie de sânge: Cât de ușor e să ajuţi chiar tu și care sunt condițiile pentru donarea de plasmă pentru pacienții COVID-19

De ce să donezi sânge:

• salvezi vieți;
• e gratuit;
• ai beneficii pentru sănătatea ta.
La fiecare 3 secunde cineva are nevoie de sânge: Cât de ușor e să ajuţi chiar tu și care sunt condițiile pentru donarea de plasmă pentru pacienții COVID-19

În fiecare an, nevoia de sânge în România este de minim 500.000 de unități. Statisticile arată că cineva are nevoie de sânge la fiecare trei secunde.

La acest lucru se adaugă acum și nevoia de plasmă convalescentă care îi poate salva pe cei infectați cu Covid-19.

Însă numărul de donatori este unul redus. Este nevoie de mobilizare din partea noastră ca să donăm în mod regulat, astfel încât spitalele să nu se mai confrunte cu o criză.

Sunt zile în care holurile centrelor de transfuzii din România sunt aproape goale. Asta deși procesul de donare de sânge se desfășoară în siguranță și nevoia este mare.

„Nevoia de sânge este permanentă, de aceea, îi rugăm pe cei care pot să doneze să o facă într-un flux continuu, tocmai pentru a veni în sprijinul tuturor celor care au nevoie de terapie transfuzională. Și pentru cei care nu au donat niciodată și vor dona pentru prima dată, îi încurajăm să doneze, să vină către noi să doneze, tocmai pentru a acoperi toate nevoile celor care au nevoie de terapie transfuzională și îi încurajăm să doneze, mai ales că în acest context epidemiologic, am luat toate măsurile de siguranță pentru a putea veni către noi.

ADVERTISING

Mulțumim tuturor celor care vin și le mulțumim și celor care vor veni de acum încolo și o să ne ajute să onorăm absolut toate cererile către pacienții noștri aflați în suferință și care trebuie să beneficieze de terapie transfuzională”, spune Camelia Roșu, coordonatorul Centrului de Transfuzii Sanguine Brașov.

Luna trecută, în orașul de la poalele Tâmpei a debutat o campanie de încurajare a donării de sânge, realizată de ramura asociației Beard Brothers din Brașov, în parteneriat cu alte instituții.

Hope Flows in You - Campanie de încurajare a donării de sânge

Știai că în fiecare an în România, e nevoie de 500.000 de unități de sânge? Sau că la fiecare 3️⃣ secunde, cineva are nevoie de sânge? Sunt statistici care ne-au determinat să dăm startul Hope Flows in You - Campanie de încurajare a donării de sânge ❣️Am parcurs la cald, alături de colegii noștri Beti și Cozmin, procesul de donare să vedem exact ce înseamnă să punem sângele în mișcare și să dăm speranța mai departe. ????Ne vorbesc despre importanța donării de sânge Camelia Roșu - coordonator al Centrului de Transfuzie Sanguină Brașov, Steluța Coțiu - director medical al Serviciului Județean de Ambulanță Brașov și Alexandru Covaciu - medic rezident cardiolog.Noi donăm! Tu când donezi? <3Mulțumim Gheorghe Solomon - nostalgí.ro pentru realizarea acestui videoclip și partenerilor noștri Donorium, Centrul de transfuzie sanguina Braşov și Serviciul de Ambulanţă Judeţean Braşov.

Posted by Beard Brothers Brasov on Wednesday, November 4, 2020

Cine poate dona sânge?

Pentru a te programa la donare de sânge poți folosi aplicația Donorium, pe care o poți descărca din Magazin Play sau App Store. Ori poți merge la centrul de transfuzie cel mai apropiat de tine în intervalul menționat pe site-ul acestuia.

Poți dona dacă respecți următoarele criterii:

- ai vârsta între 18 și 65 de ani

- ai peste 50 de kg

- ai pulsul regulat, cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut

ADVERTISING

- ai tensiunea arterială cuprinsă între 100 și 180 mmHg

- nu ai suferit de curând intervenții chirurgicale

- nu te afli sub un tratament medicamentos.

Lista completă de criterii se găsește pe site-ul fiecărui centru de transfuzie și pe doneazasange.ro

Cât de ușor e să donezi sânge?

I-am rugat pe câțiva voluntari Beard Brothers din Brașov să povestească pentru SpotMedia.ro cum a decurs procesul de donare de sânge, de ce au ezitat la început să facă acest pas și care e mesajul lor pentru cei care încă nu l-au făcut. Iată ce ne-au răspuns:

Beti Piscureanu: Anul acesta am fost mai atentă la știrile din zona medicală, mai exact la nevoile din spitalele românești. Printre altele, am aflat de nevoia de sânge. Nu am o teamă de a vedea sânge sau de înțepătura de ac, dar tot nu am făcut pasul până nu am adunat mai multe informații.

Știam vag ce presupune donarea de sânge și gândul că va fi colectată o cantitate de aproape jumătate de litru m-a speriat un pic, suficient cât să amân.

Acum câteva săptămâni am ales să nu mai stau pe gânduri de îngrijorare și să reacționez. M-am programat. Am ajuns la Centrul de Transfuzie, am completat un formular scurt, am primit consiliere și am fost evaluată că fiind eligibilă pentru donare.

ADVERTISING

Am urmat pașii fără să mă îngrijorez. Mi-am dat seama ce înseamnă gestul meu doar după ce am donat. Din acea zi, o unitate de sânge grupa B3+ va îmbunătăți sănătatea unei persoane, poate chiar o va ajuta să trăiască.

O jumătate de oră din timpul meu, fără efort, și un amestec de emoții față de necunoscut vor ajută pe cineva să trăiască. O mama, un tată, un copil.

Nu trebuie să mai zic că voi dona în continuare. Dacă vrei să donezi, dar îți este teamă, indiferent de obiect, gândește-te că nu vei da buzna în sala unde se face recoltarea.

Vei fi evaluat, vei sta de vorbă cu un cadru medical, orice întrebare sau spaimă vor fi lămurite. Fă primul pas, află condițiile de eligibilitate și programează-te. Pur și simplu.

Dan Moroșanu: Deși puteam să donez de mai bine de 10 ani, nu am făcut asta din comoditate și puțină teamă în ce privește procesul de donare. De aproximativ 3 ani am început să donez, la început o dată pe an, apoi mai des, am văzut ce presupune procesul de donare și că partea cea mai 'grea' este să mă trezesc  pentru a merge la centru.

Începând cu anul ăsta mi-am propus ca, dacă sănătatea îmi permite, să donez de 4 ori pe an (numărul maxim de donări permis).

Dacă sângele donat de mine va salva o viață la un moment dat, mă declar mulțumit. 

Mi-a rămas în cap o poveste auzită de la o asistentă de la centru de donare despre un donator care a donat constant ani de zile și, la un moment dat, in timp ce dona i-a spus asistentei că a ținut evidența tuturor donărilor și că, cu donarea respectivă, ajunsese la 50 de litri donați.

Sper că peste ani să pot spune și eu lucrul ăsta și să știu că donare cu donare au fost oameni care au primit o șansă la viață datorită sângelui donat de mine.

Cozmin Coman: Sunt un om obișnuit, dar cu viața destul de complexă și cu o agendă zilnică destul de plină. Aș spune că viața și anii mi-au arătat diverse perspective și moduri de a privi lucrurile.

În ultimi ani am simțit tot mai tare că pot face mai mult decât contribuția economico-socială ...așa că am început să caut orice metodă prin care să pot aduce un plus comunității, pentru că sunt unul care mai speră în puterea exemplului și în bunătatea oamenilor.

Despre donarea de sânge pot să spun că mereu mi-am dorit, dar mi se părea un lucru îndepărtat în orizontul meu. Apoi, a câștigat prioritate pentru că mi-am dat seama că se încadrează foarte bine în ceea ce căutăm de fapt, anume implicare voluntară în comunitate.

Și dacă nevoia de sânge e atât de mare, atunci de ce nu?

Apoi, nu vreau să vă ascund că am citit și am conștientizat că e un beneficiu pentru sănătate. Corpul va activa toate mecanismele la capacitate maximă pentru o recuperare cât mai rapidă a lichidului vital. E ca o renaștere, iar după perioada de recuperare te vei simți fantastic. Pot confirmă asta deja.

Procesul de recoltare a fost peste așteptări. Centrul are capacitate de analize rapide și metode moderne pentru actul medical de recoltare. Personalul medical e foarte bine pregătit. Totul e igienizat și steril, kit-uri de unică folosință și toate cele.

Eu voi repeta donarea periodic, cu siguranță. Și da, vă garantez că vă veți simți minunat, atât fizic cât și sufletește.

Cine poate dona plasmă pentru a-i ajuta pe pacienții COVID-19 în stare gravă?

Pacienții COVID-19 în stare gravă pot avea beneficii substanțiale dacă li se administrează plasmă provenită de la cei care s-au vindecat. Chiar și așa, numărul donatorilor e insuficient.

Condițiile de donare de plasmă pentru pacienții COVID-19 vindecați au fost aprobate de Ministerul Sănătății și sunt următoarele:

conditii-donare-plasma-covid

Ai donat și tu sânge în această perioadă? Povestește-ne experiența ta într-un comentariu!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇