Noi condiţii pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19

Noi condiţii pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19

Ministerul Sănătăţii a stabilit noi condiţii pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19.

Astfel, donatorii trebuie să dovedească faptul că au fost infectaţi cu noul coronavirus şi că nu mai prezintă risc de transmitere a bolii, fiind eliminată cerinţa ca ei să fi fost internaţi. Totodată, donatorii nu mai trebuie să prezinte două teste Real Time PCR negative.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Cum își pune statul singur piedici: Un bărbat a vrut să doneze plasmă, dar a fost pus să plătească 600 de lei pentru a respecta protocolul

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Sănătăţii.

Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiştilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Modificările

Actul normativ conţine modificări referitoare la selecţia potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleşi dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2 şi dispariţia riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerinţa că aceştia să fi fost internaţi în prealabil în spital.

Puțini vindecați de COVID-19 vor să doneze plasmă. Medicii le cer să nu se teamă și să o facă: Nu se știe sigur cât ai imunitate

De asemenea, au fost modificate cerinţele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum şi lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei în vigoare.

De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative.

Cerințele

Astfel, cerinţele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

  • semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
  • încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
  • intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puţin 14 zile.

”Modificările urmăresc creşterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum şi a numărului pacienţilor critici din ATI care pot să primească plasmă”, arată sursa citată.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii va contribui cu date în platforma de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 pusă la dispoziţia statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database.

Informaţiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranţa şi eficacitatea acestei terapii. Ordinul MS stabileşte responsabilităţile privind transmiterea informaţiilor în baza de date a UE.

Plasma se va administra doar pacienţilor critici infectaţi, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimţământului informat şi care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistraţi peste 490 de donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unităţi de plasmă de la donatori vindecaţi de Covid-19.