Cum își pune statul singur piedici: Un bărbat a vrut să doneze plasmă, dar a fost pus să plătească 600 de lei pentru a respecta protocolul

Cum își pune statul singur piedici: Un bărbat a vrut să doneze plasmă, dar a fost pus să plătească 600 de lei pentru a respecta protocolul

Un bărbat vindecat de Covid din Târgoviște își dorește să doneze plasmă, dar nu poate pentru că trebuie să prezinte la centrele Transfuzii două teste PCR negative, iar spitalul în care a fost internat nu asigura o astfel de testare după externare.

Astfel, daca vrea să facă un gest uman, el ar trebui să plătească 600 de lei (echivalentul a două teste PCR) din buzunarul propriu, scrie Digi24.

Într-o scrisoare trimisă Digi24, bărbatul de 33 de ani povestește că obișnuia să doneze sânge încă de dinainte de pandemie, iar în momentul în care s-a vindecat de Covid-19 primul său gând a fost să doneze plasmă.

ADVERTISING

”Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta”, spune George Rizea pentru Digi24.

Donator bun de plată

Astfel, pe lângă faptul că la Târgoviște nu există aparatura necesară unei astfel de recoltări, protocolul Ministerului Sănătății cere ca fiecare potențial donator să prezinte două teste consecutive negative de Covid19.

Dar spitalul din Târgoviște l-a externat pe tânăr fără niciun test, iar asta înseamnă că ar trebui să-și finanțeze singur ajutorul pentru oamenii care lupta pe viață și pe moarte cu această boală.

ADVERTISING

”(…) Pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, mai spune tânărul, care a fost externat din spital după 16 zile cu simple analize de sânge.

„Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește sa doneze”, mai spune George Rizea.

Citește și:

Puțini vindecați de COVID-19 vor să doneze plasmă. Medicii le cer să nu se teamă și să o facă: Nu se știe sigur cât ai imunitate

ADVERTISING

Un american cu dublu transplant de plămâni s-a vindecat de COVID-19 după transfuzii de plasmă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇