E nevoie de sânge. Șefa centrului de transfuzii din București trage un semnal de alarmă, pentru că nivelul de donare este sub pragul critic: Donarea este safe, noi ne protejăm!

E nevoie de sânge. Șefa centrului de transfuzii din București trage un semnal de alarmă, pentru că nivelul de donare este sub pragul critic: Donarea este safe, noi ne protejăm!

Doina Goșa, directorul centrului de transfuzii din București, spune că situația donărilor de sânge din București este critică. Numărul donatorilor a scăzut foarte mult, iar multe dintre operații sunt puse în pericol din lipsa sângelui.

Donatorii care merg la centrul de transfuzii trebuie să completeze un formular prin care declară pe propria răspundere că nu au COVID-19.

 „Donarea este safe, noi ne protejăm, avem echipamente de protecție, dezinfectanți. Și nu am avut incidente neplăcute, de la începutul pandemiei noi am reușit să nu avem cazuri de COVID-19, nici la donatori, nici la personalul medical.

ADVERTISING

Ceea ce denotă că ne-am protejat bine până acum. La noi e același risc care există și pe stradă, și la magazine, și peste tot. Tot personalul este protejat, poartă mască, viziere, combinezoane. Donatorii sunt dezinfectați și primesc mască la intrarea în centru, în cazul în care nu au”, a spus Doina Goșa pentru SpotMedia.ro.

Directorul Centrului de Transfuzii trage însă un semnal de alarmă: numărul donatorilor a scăzut la jumătate. Ar fi nevoie de cel puțin 300 de donatori în fiecare zi.  

„Acum avem în jur de 150 de donatori care vin la centru, deci sub 200 de donatori. Înainte de pandemie aveam colecta mobilă și în ultimul timp organizam și 2 colecte mobile pe zi. Era un plus de sânge și ajungeam la 250 de pungi de sânge pe zi.

ADVERTISING

Și înainte vara aveam probleme din cauza vacanțelor, dar totuși ne descurcam. Acum, cu 150 de pungi de sânge pe zi, e foarte greu, colectă mobilă nu mai avem și nici nu putem să organizăm, și rămânem pe donatorul care vine în centru. Spitalele și-au început activitatea și au nevoie de sânge”, adaugă Doina Goșa.

Potrivit statisticilor europene, România se află pe ultimele locuri în privința numărului de donatori de sânge. Doar 1,7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii și de 7 ori mai puțin decât olandezii.

ADVERTISING

Condițiile pentru donarea de sânge:

  • Cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;
  • Vârsta  între 18 și 60 ani;
  • Greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile şi 60 – 120 kg bărbaţii;
  • Tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH;
  • Fără intervenţii chirurgicale în ultimele luni;
  • Femeile să nu  se afle în perioada de lăuzie sau în perioada mentruală
  • Să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării;
  • Nu se permite donarea pentru cei cu: afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurigicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă;

Citiți și: Grupa de sânge poate să determine severitatea cazurilor de COVID-19, potrivit cercetătorilor germani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇