Imunitatea asigurată de celulele T poate dura până la 6 luni, în lupta cu COVID-19

Imunitatea asigurată de celulele T poate dura până la 6 luni, în lupta cu COVID-19
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Imunitatea celulară (asigurată de celulele T) împotriva virusului care provoacă COVID-19 poate fi prezentă la majoritatea adulților chiar și la șase luni de la prima infecție. Asta în condițiile în care anticorpii durează mai puțin, după cum au arătat atâtea studii până acum.

Nivelurile de imunitate sunt mai ridicate în cazul pacienților care au prezentat simptome, arată un nou studiu făcut asupra coronavirusului și citat de The Guardian.

Bolnavii de COVID-19 asimptomatici îşi pierd mai uşor anticorpii decât cei cu simptome (studiu)

Aceste date îi aduc mai aproape pe cercetători de a înțelege dacă infecțiile cu SARS-CoV-2, odată vindecate, pot preveni reinfectarea și, dacă da, pentru cât timp.

ADVERTISING

Studiul, făcut în Marea Britanie, a evaluat 100 de lucrători din domeniul sănătății care nu au fost internați în spital, dar au testat pozitiv la anticorpi pentru COVID-19.

De menționat este că rezultatele studiului nu au fost analizate încă de alţi experţi.

Cercetătorii germani au descoperit anticorpi ”foarte eficienți” împotriva COVID

Totuși, este prima cercetare care dă date despre nivelurile de celule T la 6 luni după infectare la oameni care au avut simptome ușoare, dar și la asimptomatici.

Ce se întâmplă în momentul infectării

Odată ce un virus (orice virus) intră în organism, este ”întâmpinat” de o armată de celule care încep un contraatac rapid și generic. Ele încearcă să reducă capacitatea virusului de a se reproduce în interiorul celulelor corpului. Este vorba despre imunitatea nespecifică sau înnăscută, menită să oprească infecția de orice fel.

ADVERTISING

Totuși, dacă ”misiunea” nu are succes, intră în luptă celulele ”experte”. Este vorba despre două tipuri de celule albe din sânge: celulele B și celulele T.

Dacă virusul trece de atacul inițial, ajunge față în față cu celulele T, care sunt ”ucigașe”, anihilând celulele respiratorii pe care le-a colonizat agentul patogen.

Între timp, celulele T ajutătoare preiau un rol de susținere - inclusiv stimularea celulelor B pentru a produce molecule numite anticorpi care imobilizează virusul și îl împiedică să pătrundă în alte celule.

Așa ajungem la sistemul imunitar adaptiv, numit și sistemul imunitar dobândit.

ADVERTISING

Imunitatea dobândită creează memorie imunologică după un răspuns inițial la un agent patogen specific și duce la un răspuns mai bun în cazul unei reinfectări.

Totuși, când vine vorba despre COVID-19, nu este clar pentru cât timp rezistă anticorpii.

Intră în teste un tratament ieftin împotriva Covid bazat pe anticorpi recoltaţi de la cai

Ce au descoperit specialiștii

După ce au urmărit timp de șase luni persoanele bolnave și vindecate, cercetătorii au descoperit că fiecare avea niveluri detectabile de celule T. De asemenea, nivelurile erau cu 50% mai mari la persoanele care au avut simptome în momentul infecției.

Asta înseamnă că fie va exista mai multă protecție în cazul pacienților care au dezvoltat o formă mai gravă a bolii, fie invers. Că bolnavii care nu au simptome sunt capabili să controleze virusul și cu niveluri mai mici de celule T, au relatat oamenii de știință.

Practic, rezultatele oferă dovezi că imunitatea celulelor T poate dura mai mult decât anticorpii - dar rămâne neclar dacă aceste celule T persistente oferă protecție împotriva reinfectării.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇