Încă un studiu arată că anticorpii COVID-19 nu se menţin în corp mai mult de câteva luni. Slabe speranțe pentru un vaccin eficient

Încă un studiu arată că anticorpii COVID-19 nu se menţin în corp mai mult de câteva luni. Slabe speranțe pentru un vaccin eficient

Un studiu efectuat în oraşul german Munchen sugerează că anticorpii produşi de organism la contactul cu noul coronavirus nu se menţin în corp mai mult de câteva luni, ceea ce reduce speranţele privind realizarea unui vaccin eficient sau a imunităţii pe termen lung.

Testele efectuate pe pacienţi trataţi la Clinica Schwabing din Munchen au demonstrat o reducere semnificativă a nivelului de anticorpi neutralizanţi din sânge, a declarat Clemens Wendtner, consultant principal în cadrul secţiei de boli infecţioase a spitalului, relatează duminică agenţia DPA.

ADVERTISING

Slabe speranțe pentru un vaccin eficient

''La patru dintre cei nouă pacienţi, observăm reducerea anticorpilor neutralizanţi, într-un test special, care nu poate fi efectuat decât într-un laborator de înaltă securitate'', a precizat Wendtner.

''Gradul în care acest lucru se răsfrânge asupra imunităţii pe termen lung şi a strategiilor de vaccinare este încă speculativ, însă trebuie monitorizat îndeaproape'', a adăugat cercetătorul.

Rezultatele sugerează că pacienţii vindecaţi pot fi reinfectaţi cu acest virus, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru, a precizat Wendtner.

Răspunsul imun al organismului este alcătuit din celule B, responsabile de secretarea anticorpilor şi celulele T, capabile să recunoască şi să distrugă antigeni recunoscuţi anterior. Ambele sunt relevante pentru imunitatea pe termen lung.

ADVERTISING

Și alte studii au demonstrat că nivelul de anticorpi scade

Constatările lui Wendtner sunt în concordanţă cu rezultatele altor alte studii efectuate în alte ţări.

Cercetătorii chinezi au raportat în jurnalul ştiinţific Nature că nivelul de anticorpi la coronavirus din sânge a scăzut considerabil după două luni.

Acest lucru a fost evident în special în cazul pacienţilor asimptomatici, care au produs mai puţini anticorpi şi, prin urmare, au avut un răspuns imun mai slab, notează DPA.

Citește și:

Anticorpii pentru coronavirus nu durează decât 2 – 3 luni de la infectare

ADVERTISING

Imunitatea la COVID-19 este probabil mai mare decât au arătat testele de anticorpi - studiu

Trei sibieni s-au reinfectat cu COVID-19, deși aveau anticorpi. Rafila arată cum a fost posibil


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇