Trei sibieni s-au reinfectat cu COVID-19, deși aveau anticorpi. Rafila arată cum a fost posibil

Trei sibieni s-au reinfectat cu COVID-19, deși aveau anticorpi. Rafila arată cum a fost posibil

Trei sibieni care au fost declarați vindecați de coronavirus au ajuns, zilele trecute, din nou în spital. Cei trei s-au îmbolnăvit cu COVID-19, deși aveau anticorpi.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat că există două posibile cauze pentru reinfectare.

Fie pacienții nu au dezvoltat anticorpii neutralizanți ai virusului, fie anticorpii au o durabilitate relativ mică, a declarat acesta la Digi24.

”Eu nu cred că aveau anticorpii sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului.

Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale.

Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie
ADVERTISING

Rafila a mai spus că aproape 20% dintre pacienții cu SARS-CoV-2 nu dezvoltă anticorpi ”la un nivel protector”.

”Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți - chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Două tulpini?

În acest caz, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a lansat ipoteza existenței a două tulpini.

”Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de speciallitate evaluează aceste cazuri. Una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

În schimb, Rafila spune că este ”rezervat” în privința acestei concluzii.

”În ceea ce privește existența a două tulpini, eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite.

Adică trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați. Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferență între cele două tulpini virale. Or, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie
ADVERTISING

Citește și un interviu acordat SpotMedia.ro de prof. Rafila despre surpriza anticorpilor la Covid, fluctuațiile mari de cazuri și posibilitatea unui al doilea val in toamnă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇