Pacienții care au scăpat de coronavirus în Islanda aveau anticorpi și la patru luni după ce au fost declarați vindecați, dezvăluie un nou studiu.
Rezultatele surprinzătoare sunt publicate în condițiile în care alte studii anterioare nu erau atât de promițătoare, pentru că anticorpii nu se menţineau în corp mai mult de câteva luni.
Această dezvăluire poate avea implicații asupra riscului de reinfecție, dar și a eficienței unui vaccin, spune Kari Stefansson, director executiv al deCode Genetics, compania care a efectuat studiul.
Pentru a înțelege cât de mulți oameni din Islanda au trecut prin boală și pentru a afla mai multe despre imunizarea de după recuperare, cercetătorii au măsurat nivelul de anticorpi în cazul a peste 30.000 de islandezi, scrie Reuters.
Pe baza rezultatelor, se estimează că aproximativ 1% din populația țării a fost infectată cu SARS-CoV-2.
Din acest 1%, 56% au primit diagnosticul pozitiv după un test de laborator PCR standard. Alți 14% nu fuseseră diagnosticați oficial, dar au stat în carantină după expunerea la virus.
Iar la restul de 30%, testele de anticorpi au dezvăluit că au trecut prin boală.
Imunitatea la COVID-19 este probabil mai mare decât au arătat testele de anticorpi - studiu
90% anticorpi
Dintre cei 1.215 oameni cu infecția confirmată de un test PCR, la 90% nivelul de anticorpi COVID a crescut în primele două luni de la diagnostic. Apoi, nivelurile de anticorpi au stagnat, notează oamenii de știință.
Rezultatele cercetării au fost publicate în The New England Journal of Medicine și se axează pe o populație omogenă dintr-o singură țară.
Astfel că nu trebuie să ne mire că în alte părți ale lumii studii asemănătoare vor avea rezultate diferite.
Oricum, momentan cercetătorii nu știu dacă acești anticorpi îi pot proteja pe cei vindecați de o reinfectare.
Vezi și Aproape 4% din populația României a dezvoltat anticorpi la COVID, anunță Tătaru
A.D.