Miliarde de oameni ar putea avea acces la vaccin abia din 2024. Planul OMS antiCOVID pentru 91 de țări sărace riscă să eșueze

Miliarde de oameni ar putea avea acces la vaccin abia din 2024. Planul OMS antiCOVID pentru 91 de țări sărace riscă să eșueze
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Planul Organizației Mondiale a Sănătății de a ajuta țările sărace să aibă acces la vaccinul antiCOVID s-ar putea dovedi un eșec.

Asta arată un document intern obținut de Reuters, potrivit căruia miliarde de oameni ar putea să nu aibă acces la vaccin până în 2024.

Programul COVAX al OMS a fost creat pentru ca 91 de țări sărace sau în curs de dezvoltare să aibă acces la vaccinul împotriva coronavirusului. Ar urma ca până la finalul lui 2021 să fie livrate aici cel puțin 2 miliarde de vaccinuri, care ar acoperi necesarul pentru 20% din populația acestor state din Africa, Asia și America Latină.

ADVERTISING

Documentul consultat de Reuters arată însă că programul e subfinanțat și nici la acordurile contractuale pentru aprovizionarea cu vaccinuri nu stă foarte bine.

Raportul intern e adresat conducerii Gavi, o alianță de guverne, companii farmaceutice, organizații de caritate și internaționale. Gavi coprezidează programul COVAX, alături de OMS.

Gavi a angajat Citigroup luna trecută, pentru consultanță cu privire la riscurile financiare. Consilierii Citi au concluzionat că cel mai mare risc este că în contracte sunt clauze care le permit guvernelor să nu cumpere vaccinurile antamate prin COVAX.

ADVERTISING

Confruntați cu publicarea documentului, acum cei de la Gavi spun însă că sunt optimiști că își vor atinge obiectivele, declarații susținute și de Citi.

”Ca și consultant financiar, avem reponsabilitatea să ajutăm Gavi să se pregătească pentru o serie de scenarii posibile în ce privește COVAX și să evite potențialele riscuri”, se arată într-o declarație emisă de Citibank.

Planul COVAX e bazat pe vaccinuri antiCOVID mai ieftine, care nu au fost încă aprobate. Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc tehnologie nouă și mai scumpă. Până acum COVAX are contracte cu AstraZeneca, Novavax și Sanofi pentru 400 de milioane de doze, cu posibilitatea de a adăuga câteva sute de milioane.

ADVERTISING

Însă toate cele 3 companii au întâmpinat probleme în ultima perioadă, astfel că vaccinurile lor întârzie și cel mai probabil vor primi aprobare undeva la jumătatea lui 2021 sau chiar mai târziu.

Iar asta ar da peste cap mult COVAX, care are planul construit pe un preț de 5,20 de dolari/doză, față de 18,40-19,50 de dolari cât e vaccinul Pfizer și 25-37 de dolari cât costă cel de la Moderna.

Totodată, nici nu au fost făcute investiții pentru infrastructura necesară ca vaccinul să fie transportat în condițiile foarte precise de care are nevoie.

Marți, OMS spunea că a început și discuțiile cu Pfizer și Moderna de a obţine un preț mai mic pentru țările sărace.

Pentru a atinge ținta ca 20% din populația acestor țări să fie vaccinată, COVAX ar avea nevoie de alţi 4,9 miliarde de dolari, pe lângă cei 2,1 miliarde de dolari strânşi până acum.

Până acum, Marea Britanie și Uniunea Europeană au fost principalii donatori pentru COVAX, în timp ce SUA și China au refuzat să contribuie. Fundația Bill și Melinda Gates este printre donatorii privați de top.

Banca Mondială și alte instituții financiare internaționale au fost de acord să ofere împrumuturi ieftine țărilor sărace, pentru a cumpăra vaccinuri prin COVAX.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇