Cât vom plăti la curent, din luna ianuarie? Facturile ar putea crește consistent, fără ca oamenii să înțeleagă motivul. Ce e de făcut

Cât vom plăti la curent, din luna ianuarie? Facturile ar putea crește consistent, fără ca oamenii să înțeleagă  motivul. Ce e de făcut
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși mai sunt doar două săptămâni până la liberalizarea pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici, puțini români înțeleg acum ce se va schimba, cât îi va costa și ce au de făcut în zilele care urmează.

Motivul: la fel cum s-a întâmplat și în vară – când s-a liberalizat piața gazelor naturale – instituțiile statului mai degrabă au mimat că îi informează pe români.

Că așa stau lucrurile se poate vedea: unele instrumente de informare nu funcționează nici măcar acum, în al 12-lea ceas dinainte de liberalizare.

Vorbim despre nepăsare și greșelile unor angajați ai statului pe care le vom plăti cu toții, din propriile buzunare, la începutul anului viitor.

SpotMedia.ro vă arată pe larg despre ce este vorba.

România va liberaliza de la 1 ianuarie 2021 piața energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Ce înseamna acest lucru? Că statul își diminuează prezența în piața de energie electrică.

Din 2013, românii care vor să își negocieze cu furnizorul prețul energiei electrice (componentă a facturii de curent numită de specialisti ”energie electrică activă” - n.red.) o pot face. T

Tot ce au de făcut este să găsească un furnizor de pe piața concurențială destinată clienților casnici, să negocieze cu acesta și să încheie un contract.

ADVERTISING

Toți ceilalți consumatori care nu vor să își bată capul cu așa ceva au posibilitatea să rămână clienți pe ceea ce se numește ”piață reglementată” și să beneficieze de serviciul universal. Aici statul este cel care stabilește prețul la care furnizorul îi poate vinde consumatorului energia electrică.

În ambele cazuri, prețul celorlalte componente ale facturii - cum ar fi tarifele de transport și distribuție - e stabilit de stat, prin intermediul Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2021? ANRE va reglementa în continuare tarifele de transport și distribuție.

Doar că nu va mai interveni asupra prețului energiei electrice active. Cu alte cuvinte, indiferent că vorbim despre serviciul universal sau despre piața concurențială, tariful energiei electrice va fi stabilit de furnizor, fără intervenția statului.

Înseamnă asta că furnizorul va putea vinde energia electrică activă la orice preț dorește, doar pentru a câștiga mai mult? Ei bine, da, exact asta înseamnă, a explicat pentru SpotMedia.ro președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisaliță.

ADVERTISING

În aceste condiții, cei circa 6 milioane de consumatori casnici din România ar fi trebuit informați și pregătiți din vreme pentru a înțelege liberalizarea pieței și a negocia cu furnizorul. Din păcate, asta nu s-a întâmplat.

”Ieri (adică pe 15 decembrie – n.red.) s-a anunțat pe site-ul ANRE că piața va fi liberalizată. Abia la acest moment.

Până acum – de un an de zile de când s-a stabilit prin lege data liberalizării pieței pentru clienții casnici, nu s-a spus nimic despre asta pentru consumatori”, a precizat Dumitru Chisaliță pentru SpotMedia.ro.

De fapt, ANRE a mai comunicat câte ceva cu privire la măsuri privind liberalizarea pieței, dar a fost vorba mai degrabă despre date tehnice destinate actorilor din sectorul energetic, nu despre informații accesibilizate pentru a fi înțelese de consumatorii casnici.

Spre exemplu, în septembrie ANRE a dat un comunicat de presă prin care anunța că i-a obligat pe furnizorii de energie electrică să își informeze consumatorii casnici cu privire la liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie.

În plus, furnizorii erau obligați să le comunice clienților casnici și oferta pentru serviciul universal, dar și o ofertă alternativă, de pe piața concurențială.

ADVERTISING

Dar SpotMedia.ro a descoperit – în urma unui scurt sondaj – că există destui clienți casnici care încă n-au primit nici informare, nici ofertele de preț.

Iar parte dintre ei care au primit oferta, n-au studiat-o pentru că datele se aflau pe ultimele pagini ale unei corespondențe stufoase.

Cu alte cuvinte, sunt oameni care s-ar putea să nu fi aflat nici măcar că piața de energie electrică se liberalizează pentru consumatorii casnici, de la 1 ianuarie.

Comparator de prețuri fără ... prețuri, pe site-ul ANRE

În teorie, chiar dacă n-au primit oferte, consumatorii ar putea să afle prețuri orientative la curent oferite de furnizori consultând comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE.

Până acum, comparatorul a prezentat oferte de preț din piața concurențială. De la 1 ianuarie, însă – pentru că nici prețul din serviciul universal nu va mai fi reglementat de stat - ar trebui să existe și o secțiune a comparatorului în care să se poată verifica prețurile oferite de furnizori în acest regim.

Ce-i drept, ANRE a creat această nouă secțiune în comparator.

Doar că momentan acest instrument este inutil. Până la momentul publicării acestui articol, niciun furnizor nu își prezentase oferta în cadrul acestei secțiuni a comparatorului.

comparator-ANRE

Cine pierde? Consumatorul care va plăti mai mult

În aceste condiții, Dumitru Chisaliță susține că ANRE ar fi trebuit să se concentreze mult mai mult pe informarea consumatorului.

”Nu era normal să faci niște campanii de informare din timp? Sau măcar să faci un simplu anunț?

Acestă informare - cea de pe 15 decembrie - vine cu numai două săptămâni înainte de liberalizarea pieței. Și asta, în condițiile în care, de săptămâna viitoare, mare parte dintre companii nu vor mai lucra, pentru că intră în vacanța de Crăciun (iar consumatorii nu prea vor mai putea discuta cu furnizorii, pentru negocieri de preț - n.red.).

Sunt 6 milioane de oameni la care informarea trebuie să ajungă. Dintre ei, câteva milione locuiesc în mediul rural și mulți sunt rupți de informațiile despre mersul economiei. Ei n-au nevoie de ajutor?

Așa cum sunt informările cu privire la purtarea măștii, pe toate televiziunile și radiourile, așa trebuia făcut și cu liberalizarea pieței la energia electrică! Oamenii trebuiau informați din timp!

Sigur, sunt mulți care vor spune: dar de la 1 ianuarie abia începe liberalizarea. Ai timp, în următorii 10 ani, să faci totul.

Dar nu-i așa. Știți cum se traduce acest:”ai timp”? Se traduce așa: cineva pierde și cineva câștigă (de la 1 ianuarie încolo - n.red.).

Pierde consumatorul, care va plăti mai mult. Dacă nu face nimic, de la 1 ianuarie, furnizorul îi va impune ce preț dorește. Condiții în care evident furnizorul va câștiga.

Se anunţă creşteri de cel puţin 10%

Poate că mulți dintre oameni se gândesc acum: dacă eu am deja contract de 10-15 ani cu furnizorul meu și sunt la serviciul universal, atunci și după 1 ianuarie voi plăti același preț.

E o înțelegere greșită. Contractul încheiat în urmă cu mai mult timp s-a făcut în baza legislației în vigoare. Dar de la 1 ianuarie legislația se schimbă. Așa că unui consumator pasiv furnizorul va avea posibilitatea să îi impună, unilateral, clauze contractuale noi și un preț nou”, a mai precizat Dumtru Chisaliță.

Expertul în energie a explicat pentru SpotMedia.ro că, ținând cont că parte dintre tarife cresc oricum - dacă furnizorul ar da la serviciu universal prețul energiei pe care îl oferă și în piața liberă - atunci e posibil ca factura la curent să crească, din ianuarie, cu circa 11% în zona Bucureștiului și cu circa 18% în zona Transilvaniei.

Dar asta, susține Dumitru Chisaliță, este o variantă optimistă de majorare a prețurilor. Scumpirile ar putea fi și mai mari.

În perioada imediat următoare SpotMedia.ro vă va prezenta - în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă - un scurt ghid de negociere a facturii la energie electrică.

Citește și:

În loc să dispară, o taxă s-a majorat cu peste 40%. Pe ce se duc banii și cu ce se aleg românii care o plătesc


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇