Un potenţial nou Guvern Orban ar fi un dezastru pe care Iohannis și-l asumă. De ce și cu ce consecințe?

O reîntoarcere a lui Ludovic Orban în fruntea Guvernului ar reprezenta o perpetuare a crizei de încredere în autorități, într-o perioadă ce se anunță extrem de dificilă.
Un potenţial nou Guvern Orban ar fi un dezastru pe care Iohannis și-l asumă. De ce și cu ce consecințe?

Cu un scor mult mai mic decât obiectivul stabilit în alegeri, cel de 30%, învins de PSD, Ludovic Orban, în buna tradiție a politicianului român, face tot posibilul să se agațe de putere. 

  • Un nou Guvern Orban va avea o viață tumultoasă și scurtă din cauza lipsei de încredere a alegătorilor după ce PNL a pierdut alegerile.
  • Klaus Iohannis pare mai interesat de sfârșitul negocierilor decât de ajungerea la un compromis util între PNL și USR-PLUS.
  • Tensiunile din PNL nu vor dispărea odată cu posibila revenire a lui Orban în fruntea Guvernului.
  • Îl va accepta USR-PLUS pe liderul liberalilor în fruntea Executivului în schimbul președinției Camerei Deputaților?
  • România se îndreaptă spre o nouă perioadă de tensiuni între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria.

În realitate, n-au existat negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare, ci doar o luptă surdă dusă de Orban cu Iohannis, cu propriul partid, dar și cu USR-PLUS pentru a păstra controlul viitorului guvern.

Planul lui Orban, imediat după alegeri, a fost să sacrifice poziția de premier, pentru ca din postura de președinte al PNL să obțină conducerea Camerei Deputaților. Pe parcurs, a realizat că această strategie nu-i iese și atunci a blocat negocierile, anunțând că vrea să fie din nou premier.

ADVERTISING

Iohannis nu a fost de acord, conform mai multor surse care au aflat indirect cum au decurs aceste discuții. 

Klaus Iohannis, în ultimele săptămâni, a avut o relație tot mai rece cu premierul Ludovic Orban. Era extrem de nemulțumit de activitatea acestuia, de procesul de “penelizare” a instituțiilor statului cu oameni din cercul său de influență, dar o posibilă criză politică îl neliniștește mai mult decât o relație tensionată cu președintele PNL.

E adevărat că Orban a fost premier într-o perioadă de criză, dar a fost un lider prea interesat de consolidarea propriei poziții și lipsit de dinamism. 

În opinia mea, poziția lui s-a erodat pentru că nu a schimbat miniștrii atunci când situația a cerut-o.

Marcel Vela, după scandalul aranjamentului dintre polițiști și interlopi, trebuia să-și depună mandatul.

Monica Anisie, ministrul Educației, trebuia schimbată după eșecul dezvoltării unui proiect funcțional de școală online.

Nelu Tătaru, de asemenea, după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț.

Negocieri pentru guvern: PNL intră în ședință după ce Orban s-a autopropus premier. Ce variante se discută și ce spun USR-PLUS și UDMR

Ar trebui să se retragă Ludovic Orban din fruntea PNL? Cum ar ajuta negocierile acest gest

Cioloș și Barna, despre negocieri: Vom fi fermi pe principiile noastre, chiar dacă PNL va zice ’Uite, ăștia mici și răi nu prea ascultă’

Aici nu e vorba de o vină directă, ci de asumarea responsabilității în fața unui eșec.

Oamenii ar fi fost mult mai înțelegători dacă ar fi văzut că oficialii din Guvern se sacrifică alături de ei în timpul crizei și ar fost mai deschiși la mesajele venite de la autorități. 

Așa, cu un ministru de Interne devenit personaj caricatural, cu un altul la Educație, ascuns prin minister de valul de întrebări venite de la părinți și cu cel de la Sănătate uzat și epuizat din cauza problemelor din sistem, Guvernul Orban s-a prăbușit. Oamenii n-au mai avut încredere că această echipă îi poate scoate din criză.

O altă mare eroare făcută de forul executiv a fost convingerea că poate controla informația și o poate șlefui în schimbul cumpărării de spațiu publicitar în presă.

Dar nimeni nu poate ascunde greșelile care provoacă tragedii și nici mediocritatea și corupția unor oameni numiți în poziții cheie pe ochi frumoși.

O coaliție majoritară care l-ar susține pe Ludovic Orban premier ar fi o catastrofă pentru toată lumea. 

Învins de PSD, lipsit de susținere populară, ar expune și partidele din alianță la furia și nemulțumirea oamenilor. 

În opinia mea, e un risc general, inclusiv pentru Iohannis care va deconta toate eșecurile viitorului guvern.

După vot, e nevoie de un nou început, o nouă viziune și prospețime pentru ca oamenii să capete puțină încredere în instituții în această perioadă de dificilă.

Cérémonie d'accueil officielle pour le premier m
După o guvernare de un an dificilă și ezitantă, Ludovic Orban încearcă să obțină un nou mandat, deși are o susținere limitată din partea lui Klaus Iohannis și niciuna din partea partidelor din coaliția majoritară - Foto: Hepta.ro

După reacțiile din interiorul PNL în care mai mulți lideri l-au criticat pe Ludovic Orban, declarația lui Klaus Iohannis cum că va desemna pentru poziția de premier orice propunere venită de la cele trei formațiuni, indiferent că e Florin Câțu sau Ludovic Orban, arată, mai degrabă, că președintele pare mai interesat să încheie criza decât de numele viitorului premier.

Klaus Iohannis - Ludovic Orban: rezultatele PNL de la alegeri au rupt lanțul de iubire. Care sunt consecințele?

Alegerea lui Klaus Iohannis

De ce a pierdut Klaus Iohannis alegerile și la ce folosește retragerea lui Ludovic Orban - Interviu

Iohannis îi scrie lui Dumnezeu, iar acesta îl ajută în urma unui compromis între Rai și Iad

“Asta aștept eu, ca președinte, să se formeze o majoritate și să-mi propună un nume. Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României, făcând referire la negocieri. 

Situația din PNL e complicată. Deși Orban poate primi sprijinul partidului pentru un nou mandat de prim-ministru, încrederea în acesta s-a risipit, iar tensiunile vor continua.

“Nu am înțeles foarte bine plecarea de la Guvern a lui Ludovic Orban. Aici sunt niște discuții în interior, în interiorul partidului, dar și în interiorul coaliției care trebuie să se constituie pe partea dreaptă. Dar trebuie să se consume toate etapele în interior. Nu-mi dau seama.

În momentul de față PNL are o mare responsabilitate. Noi trebuie să închidem problemele în interior, să vedem în interior ce soluție propunem, ca să nu fim generatori de instabilitate”, a scris Gheorghe Flutur pe pagina oficială a PNL Suceava, confirmând că există tensiuni în interiorul partidului.

USR-PLUS a anunțat că nu va intra la negocieri cu Ludovic Orban propunere de premier, dar primirea poziției de președinte al Camerei Deputaților pentru Dan Barna ar putea schimba decizia de respingere a liderului liberal.

“Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Președintele României, Dacian Cioloș din partea USR PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră. Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, au anunțat în mod oficial reprezentanții alianței.

Ludovic Orban și-a asumat poziția de șef al Executivului într-o situație de criză, conducând vreme de un an un guvern minoritar, fără susținere în Parlament. 

Experiența și abilitățile de negociator l-au ajutat să rămână la suprafață o perioadă neașteptat de lungă, dat fiind contextul dificil, dar lipsa de dinamică a Guvernului, acuzațiile de corupție, numirile în funcții exclusiv pe criterii politice au dus la pierderea alegerilor și la o firească demisie.

O reîntoarcere a sa în fruntea Guvernului va reprezenta o perpetuare a crizei de încredere în autorități într-o perioadă ce se anunță extrem de dificilă. 

Citeşte alte texte semnate de Emilian Isailă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇