Klaus Iohannis - Ludovic Orban: rezultatele PNL de la alegeri au rupt lanțul de iubire. Care sunt consecințele?

Klaus Iohannis - Ludovic Orban: rezultatele PNL de la alegeri au rupt lanțul de iubire. Care sunt consecințele?

În seara zilei de 6 decembrie, liderii PNL au fost convinși până în jurul orei 18.00 că vor câștiga alegerile. Conform unor surse din interiorul formațiunii, grija lor cea mai mare era scorul USR și nu cel al PSD. De AUR nici nu se discuta.

  • Iohannis i-a cerut lui Ludovic Orban să demisioneze din fruntea PNL, nu și din poziția de premier.
  • Orban a ales o altă cale, mai riscantă și care-l poate duce în brațele PSD.
  • Efectele pandemiei au fost devastatoare asupra liberalilor, dar nici USR-PLUS n-a fost ocolit.
  • Intrarea AUR în Parlament amintește de România anului 2000, când cetățenii au ajuns în situația de a alege între Iliescu și Vadim.
  • Pe Klaus Iohannis îl așteaptă o perioadă mult mai dificilă decât și-ar fi dorit, fiind obligat să oprească alunecarea României spre naționalism.

După numărarea voturilor, PNL, cu 25%, e partidul care a intrat într-o criză profundă. E urmat de USR-PLUS, care a pierdut 7 procente de la alegerile europarlamentare din 2019.

E greu de înțeles de ce atât de mulți lideri politici au crezut că pandemia nu va avea un impact mare asupra scrutinului și că evoluția socială e un fenomen controlabil de către partidele tradiționale.

ADVERTISING

Încă din seara alegerilor, relația dintre Klaus Iohannis și fostul premier Ludovic Orban a înghețat. 

Președintele, conform unor surse SpotMedia.ro, i-a cerut demisia lui Orban din poziția de lider al partidului și nu din cea de prim-ministru. Ultimul, însă, a decis să meargă pe alt drum. 

A demisionat din fruntea guvernului, blocând executivul într-o perioadă de criză sanitară pentru că premierul interimar nu poate emite ordonanțe de urgență. 

Liderii PNL au discutat cu Iohannis despre noul guvern. Ce a spus Orban despre împărțirea ministerelor

Surse SPOT: Iohannis i-a cerut lui Orban demisia din fruntea PNL, dar fostul premier a preferat sa plece de la Guvern

De ce a pierdut Klaus Iohannis alegerile și la ce folosește retragerea lui Ludovic Orban - Interviu

Orban încearcă să-și păstreze poziția de președinte al PNL, căutând susținere în partid.

Propunerea Florin Cîțu pentru poziția de premier e un compromis între Orban și Iohannis, amândoi încercând să câștige timp. În niciun caz, această propunere, în opinia mea, nu e o soluție prin care poate fi realizată stabilitatea guvernamentală și nici salvarea PNL. Creează prea multă ostilitate atât din partea PSD cât și din partea USR-PLUS, care are o componentă importantă de centru-stânga. Exact de ce nu are nevoie un nou guvern în timpul unei crize.

KlausIohannisLudovicOrban
După trei ani și jumătate de parteneriat între Iohannis și Orban, rezultatul slab obținut de PNL la alegerile parlamentare a dus la sfârșitul colaborării dintre cei doi. Pentru liberali începe o perioadă de frământări interne - Foto: Presidency.ro/Gov.ro

După alegerile din 6 decembrie, sistemul politic din România a intrat în logica anului 2000

Perioada seamănă cu începutul mileniului când criza economică de atunci l-a adus pe Corneliu Vadim Tudor în postura de finalist al scrutinului prezidențial, atunci când votanții români au fost chemați să aleagă între el și Ion Iliescu.

Situația e asemănătoare și acum, iar prin intrarea AUR în Parlament și controlul unui număr de 40 de mandate de senatori și deputați ne putem îndrepta spre o nouă situație în care, peste patru ani, cetățenii vor fi obligați să aleagă între Marcel Ciolacu și George Simion.

Se vor întâmpla multe până atunci, dar atât PSD cât și AUR nu trebuie să facă mare lucru în această perioadă, doar să aștepte. Pe când PNL și USR-PLUS, partidele care vor guverna, sunt chemate să schimbe tendința principală din societatea românească, aceea de a aluneca spre naționalism și populism.

Criza sanitară provocată de Covid-19 va genera efecte în lanț în toată lumea 

Măsurile de limitare a drepturilor fundamentale din cauza pericolului epidemiologic a creat un val de nemulțumiri care a dus la proteste și la căutarea unor noi soluții politice.

Unul dintre motivele pentru care AUR a câștigat atât de multe voturi la alegerile parlamentare e și acela că a fost singura formațiune care mers pe discursul anti mască, anti carantină, anti vaccin etc. 

Partidele tradiționale au folosit un discurs responsabil și au fost afectate. Să sperăm că nu într-o măsură atât de mare încât să asistăm la prăbușirea democrației din România.

Violeta Alexandru nu va mai fi ministru şi șefă la PNL Bucureşti? "Nu este nicio ruşine să fii simplu membru"

Orban e propus de PNL pentru șefia Camerei Deputaților, în locul lui Ciolacu. Acolo voia și Barna

USR-PLUS îl propune în continuare pe Dacian Cioloș premier, deși Iohannis și PNL s-au înțeles la Cîțu

Din păcate, criza nu s-a încheiat. Va urma o perioadă cel puțin la fel de dificilă în care oamenii se vor infecta, îmbolnăvi și muri de coronavirus, în care se va desfășura campania de vaccinare privită cu neîncredere de o mare parte a populației, iar situația economică generală va continua să se deterioreze.

O perioadă complicată pentru președintele României

Klaus Iohannis spera că după alegeri va veni o perioadă în care “va vorbi mai puțin”, dar rezultatele arată că problemele cu care se va confrunta vor fi mult mai complicate decât cele de până acum.

Trebuie să salveze PNL, să restaureze încrederea publicului în autoritățile publice, să convingă o mare parte a populației să se vaccineze, să găsească o cale de comunicare cu USR-PLUS și cu UDMR astfel încât noul guvern să reziste, să evite ca România să intre într-o profundă criză economică și să stopeze creșterea AUR și alunecarea țării spre populism.

La toate acestea se adaugă toată lista de probleme rămase nerezolvate - reformarea justiției, limitarea corupției, reformarea sistemelor de sănătate și educație etc.

Ludovic Orban va rezista cu greu în fruntea PNL fără sprijinul lui Klaus Iohannis 

Acum, Orban l-a prins cu spatele la zid pe președinte din cauza situației dificile provocate de pandemie, dar în scurt timp e posibil, în opinia mea, să piardă șefia partidului. 

Dacă Florin Cîțu ajunge premier, acesta va avea atât influența cât și resursele să-l înlăture pe Ludovic Orban. Mai mult, fostul premier nu are nicio șansă să câștige președinția Camerei Deputaților decât dacă face o înțelegere cu Marcel Ciolacu, liderul PSD. Asta ar însemna o rupere a PNL și o posibilă alianță între o parte dintre liberali și PSD pentru a crea o nouă majoritate.

Există posibilitatea să asistăm și la un fenomen ciudat, un guvern minoritar condus de Orban cu susținerea PSD din Parlament, exact cum a fost Guvernul Tăriceanu în perioada 2004-2008. E o posibilitate riscantă care poate duce la prăbușirea PNL, totuși suntem în 2020, dar tendința de a merge spre un nou USL e încă vie printre mulți liberali.

PSD a făcut un mare rău României în perioada 2016-2019, dar oamenii uită repede

România are mai mult ca oricând nevoie de un guvern credibil, de reforme în toate cele trei formațiuni din alianța de guvernare, de confruntări cât mai puține în interiorul executivului și în partide, o comunicare simplă și clară între autorități și oameni. În plus, are nevoie de o rapidă modernizare instituțională astfel încât să se observe bunăvoință și rezolvarea problemelor plătitorilor de taxe.

PSD a făcut un mare rău României în perioada 2016-2019, dar pentru a vedea acel rău, pentru a-l înțelege, e nevoie ca noua majoritate să realizeze ceva consistent, să vină în fața oamenilor cu probleme rezolvate și nu cu noi probleme. 

Stagnarea nu înseamnă schimbare, iar 2020 a fost un an al stagnării din cauze obiective și subiective, dar așa a fost, în ciuda festivismului afișat de Guvernul Orban în perioada campaniei electorale.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇